Hoogsensitief hooggevoelig en trauma

Hooggevoelige mensen kunnen pijnlijke ervaringen, juist door het gevoelig zijn, als erg belastend hebben ervaren.trauma hsp hoogsensitief hooggevoelig

Wat is traumatiserend?

Bij een trauma moet je niet alleen denken aan verkrachting of ander dramatisch geweld, of aan vreselijke ongelukken en branden.

Ernstige ziektes, het verlies van iemand die dierbaar is, een valpartij, medische behandelingen en ziekenhuisopnames zijn ook traumatiserend.

Het als kind zijn mishandeld, seksueel misbruikt of geestelijk genegeerd kan je als volwassenen nog steeds als traumatisch ervaren.

Als je vroeger bent gepest, heeft dit nog steeds invloed op je leven van nu.

Moeilijke bevallingen, stress van de foetus in de baarmoeder kunnen ook als traumatisch zijn ervaren. Misschien weet je niet waar je gevoelens vandaan komen, dan kan het zijn dat je als kleine baby al stressvolle momenten hebt beleefd.

Er zijn ook vormen van trauma die niet herkenbaar zijn, ouders kunnen hun psychische wonden onbedoeld doorgeven aan hun kinderen. Een kind neemt uit loyaliteit naar zijn ouders deze pijnen over.

Er is geen standaard te geven over wat wel of niet traumatiserend is. Wat voor de één gewoon een gebeurtenis is die als lastig wordt ervaren, is voor de ander iets erg pijnlijks.

Trauma in het niet (h)erkend zijn in wie je bent

Iedereen heeft de innerlijke wens om gehoord en gezien te worden, het verlangen dat mensen je accepteren en van je houden. Een mens die niet gezien wordt in wie hij is, niet erkend wordt in wat hij voelt, niet gehoord wordt in zijn emotionele uitingen, kan dit als traumatisch ervaren.

Hooggevoelige mensen hebben zich vaak onbegrepen en niet (h)erkend gevoeld. Ook dit kan als traumatisch zijn ervaren.

Neem je ervaringen serieus

trauma bij hsp hooggevoelig hoogsensitief

Wat voor de één als iets onschuldigs beleefd wordt, is voor de ander traumatiserend. Je mag je gevoelens over je ervaringen serieus nemen, dan geef je ze de kans om te integreren in je leven, dan geef je ze de kans om onderdeel van jou als mens te worden, de mens die jij bent.

Depressie / burnout

Een niet geïntegreerde trauma, kan de oorzaak zijn van een depressie of burn-out.

Wat kan ik voor je doen?

Bij de begeleiding leer ik je om de traumatische en pijnlijke ervaringen te integreren in je levensverhaal. Als de ervaring zijn plek in het leven heeft gekregen, kan jij als hooggevoelige mens uit het verhaal stappen, uit het verhaal van wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd.

Jij bent bij mij veilig om alle emoties en pijnlijke ervaringen te onderzoeken. Ik wil jou zien vanuit mijn hart en je in alle rust de gelegenheid geven om je veilig te voelen. Een hooggevoelig mens heeft het vaak nodig om eerst de kat uit de boom te kijken, om de sfeer te proeven en te voelen.

"Het is niet de tijd die geneest, maar wat je doet met die tijd" (Manu Keirse)

Ervaring

Ik ben afgestudeerd bij de Academie Integrale Menswetenschappen / SPSO met de scriptie Hooggevoeligheid en trauma. Ik heb een langdurige ervaring in het begeleiden van mensen met hooggevoeligheid en pijnlijke / traumatische ervaringen.

Mijn praktijk is gevestigd in Nuenen, Noord-Brabant (bij Eindhoven).