Jungiaans counselen en therapie

Carl Gustav Jung

jung

"Alles wat ons in anderen interesseert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf" (Carl Gustav Jung)

Deze Zwitserse psychiater psycholoog leefde van 1875 tot 1961. Jung was een zeer spiritueel gedreven mens, die ons tal van mooie inzichten heeft nagelaten. Voor mij is hij een inspiratie voor de therapieën die ik geef.

Jung en hooggevoeligheid

Jung was zelf een hooggevoelig mens, hij beschouwde zichzelf als introvert en intuïtief. Volgens Jung laten indrukwekkende gebeurtenissen een spoor achter bij gevoelige mensen. Hij had in zijn leven ook veel meegemaakt en kon mede daardoor goed invoelen en begrijpen dat mensen gekwetst kunnen raken door levensgebeurtenissen.

Hooggevoelige mensen vinden het vaak heel prettig om tijdens een therapie de inzichten van Carl Jung aangereikt te krijgen.

Persoonlijk en collectief onbewuste

Jung heeft veel studie gedaan naar het onbewuste van de mens. Een mens heeft een persoonlijk en collectief onbewuste. In je persoonlijke onbewuste zitten inhouden van wat je persoonlijk hebt ervaren. In het collectieve onbewuste zit alles wat we geërfd hebben van onze voorouders en onze cultuur. Het collectieve onbewuste heeft de inhouden vanuit de gehele mensheid. Vanuit het collectieve onbewuste is elk mens met elkaar verbonden.

Archetypen

Van Jung komen ook de archetypen, dit zijn universele inhouden van het collectieve onbewuste. Elk mens geeft het archetype zijn eigen persoonlijk beeld. Voor elk mens heeft het archetype een persoonlijke kwaliteit. Een archetype gaat pas voor je leven als je er een emotie/gevoel bij hebt. De archetypen zijn tevens eigenschappen die we allemaal kunnen ontwikkelen. Zo hebben we alle archetypen is ons, bijvoorbeeld het onschuldige kind, wijze vrouw, moeder, vader, rebel, magiër, dwaas of heks.

In de Tarot kaarten staan op de grote Arcana diverse archetypen afgebeeld. De Tarot is een mooie manier om contact te krijgen met je onbewuste. Tijdens het consult kan ik ook met tarot- en/of orakelkaarten werken. Ook de Inner Child kaarten met hun prachtige afbeeldingen gebruik ik tijdens het consult.

De Jungiaanse manier van werken met kaarten is bijzonder. Je gaat zelf vertellen wat je in een kaart ziet, wat je ervaart en wat je voelt bij een kaart. Zo gaat alles wat nog in je onbewuste zit voor je leven en ga je ontdekken hoe je om kunt gaan met je levensvragen. Ik begeleid je in dit proces zodat je jezelf hierin ondersteund voelt.

De schaduw

Het is een misverstand van veel mensen om de schaduw te associëren met iets 'slechts' van je jezelf. Volgens Jung is onze schaduw onze verborgen ware zelf, alles wat je van jezelf hebt leren ontkennen. Door aanpassen aan je omgeving, hebt je veel van jezelf weggestopt, hebt jezelf volgeplakt met negatieve etiketten. Een negatief etiket is bijvoorbeeld: het is verkeerd om enthousiast te zijn. Jezelf leren kennen betekent jezelf gaan zien zoals je in wezen bent, met alle aspecten die je hebt, dan kunnen al die prachtige eigenschappen die je lange tijd hebt verborgen tevoorschijn komen.

Bewustwording

De meeste mensen zijn op zoek naar antwoorden, door bewustwording (het onbewuste bewust laten worden) komen de antwoorden naar je toe. Hoe meer je bewust wordt, hoe beter je jezelf gaat kennen. Je mag gaan worden wie je in wezen bent. De manier van Carl Gustav Jung spreekt mij aan. De therapieën die ik geef, zijn ook op zijn methoden gericht.

Jungiaanse psychologie is contact krijgen met je eigen innerlijke natuur. Dit kan bijvoorbeeld door het werken met symbolen, dromen, verhalen, mythen en sages. Tevens kan het maken van een tekening veel duidelijk maken van wat ons onbewuste te vertellen heeft. Tijdens het consult is het mogelijk om voor een droomanalyse te komen of om te praten over een tekening. Ook visualisaties en het hierin gebruiken van beeldentaal is een manier van de Jungiaanse psychologie.

Ik heb een driejarige opleiding in de Jungiaanse Psychologie gevolgd bij het Jungiaanse Instituut te Nijmegen.