Dit is hoogsensitiviteit of hooggevoeligheidDit is HSP

Bij de omschrijvingen hooggevoeligheid, HSP en hoogsensitiviteit bedoel ik hetzelfde: de hoogsensitieve mens.

HSP is heel gewoon

Het is heel normaal om een HSPer te zijn. Van de wereldbevolking is 15 – 20 % hoogsensitief, mannen, vrouwen en kinderen. Helaas word je door de meerderheid niet vaak begrepen, dat maakt een hooggevoelig mens nog niet raar je bent heel gewoon.

Intens

Als hoogsensitief mens kan je de wereld als heel intens ervaren, deze gevoelens kunnen erg verwarrend zijn. Films en televisieprogramma's waarin geweld voorkomen kunnen als onverdraagzaam worden ervaren. Je kan ook heel intens meegaan met vreugde en geluk of geraakt worden door mooie beelden. De verbinding die je hebt met mensen, dieren en natuur kunnen je zomaar ineens raken. Misschien zijn er ervaringen die je niet kunt verklaren. Vragen als: hoe ga ik hier mee om? wat betekent dit voor mij? kunnen naar boven komen.

Diepe verwerking

Een HSPer verwerkt indrukken heel diep en intens, dat kan soms best vermoeiend zijn. Als hoogsensitief mens heb je een brein dat prikkels en indrukken ongefilterd doorlaat. Je bent hierdoor veel bezig met het verwerken van de alle sensaties en indrukken die binnenkomen. Vaak blijf je hier ook lang en diep over nadenken, blijf je piekeren over de indrukken die je binnen hebt gekregen, blijf je nadenken over alle emoties en gevoelens die het oproept.

Gevoelens opnemen

Iedereen krijgt indrukken en gevoelens van buitenaf binnen. Als je op straat loopt, op het werk bent, tijdens een café bezoek, gewoon overal waar er mensen zijn. Denk maar aan de sfeer die je kunt voelen als je een ruimte binnenloopt waar zojuist een ruzie is geweest.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor indrukken van buitenaf dan anderen. Het is net of zij een aantal extra antennetjes / voelsprieten hebben. Misschien ben jij wel iemand die erg gevoelig is voor de indrukken die je opdoet.

Neem gerust contact met mij op: contact mij

Herkenbaar?

In de meeste gevallen merk je niet dat je deze indrukken binnenkrijgt, het is voor jou zo gewoon om alles op te pikken dat je niet weet dat je het doet. Vanuit jouw vroegste jeugd heb je misschien al gemerkt dat je gevoeliger was, je reageerde misschien wat overdreven. Je was gemakkelijk van slag te brengen. Jouw omgeving heeft hier waarschijnlijk ook niet adequaat op gereageerd. Uitspraken als: huilebalk en stel je niet aan heb jij wellicht ook wel gehoord. Als reactie hierop kan het zijn dat jij jezelf hebt teruggetrokken, je bent als het ware in jouw eigen wereld gaan leven. Misschien ben je juist wel het tegenovergestelde gaan doen en ben je  als een soort onverschillige overal op af gestapt. Je hebt je wellicht vaak onbegrepen gevoeld, je voelde je anders dan anderen. Misschien had je moeite om te onderscheiden wat jouw gevoelens waren en wat die van de ander. Je voelde een emotie en wist deze niet te plaatsen.

Als jij iemand bent die vaak indrukken opdoet, kan je overprikkelt raken, jouw zenuwstelsel kan dit niet meer aan en reageert hierop, je kunt je hierdoor erg moe gaan voelen. Jouw energiesysteem raakt overbelast. Je bent door deze overprikkeling en indrukken gevoeliger dan andere mensen. Jouw lichaam gaat hierop reageren wat allerlei klachten kan veroorzaken. Andere mensen merken dit op en kunnen niet snappen waarom jij zo reageert. Jij bent nu eenmaal gevoeliger, wat diverse reacties kan gaan opleveren.

HSP hoogsensitief

Subtiele signalen

Iemand die gevoelig is voor indrukken neemt meer in zich op dan andere mensen, je bent gevoeliger voor subtiele signalen die de ander niet waarneemt. Wat voor andere mensen niet als overprikkelend wordt ervaren kan voor iemand die veel indrukken opneemt juist te veel zijn. Harde muziek, onverwachte harde geluiden, sirenes, mensenmassa's, felle of flikkerende lichten. Ook alles wat onbekend is kan een overdaad aan prikkels opleveren. 

Iemand die hoogsensitief is registreert meestal de kleinste veranderingen, iets wat anderen mensen niet of nauwelijks opvalt. Een sensitief kind dat naar school gaat en bemerkt dat de leraar niet lekker in zijn vel zit, zal zich op zijn hoede gaan voelen. Een verandering in inrichting van een klaslokaal kan voor een hooggevoelig kind al een signaal zijn om eerst maar eens de kat uit de boom te gaan kijken.

Emoties niet voelen of onderdrukken

Als HSPer kan het zijn dat je zo op de buitenwereld bent gericht geraakt, dat je eigen emoties niet meer herkenbaar zijn. Je gevoelens en emoties worden onderdrukt. Je houdt je groot, je cijfert jezelf weg. Hierdoor kan je zelfs gaan ontkennen dat je gevoelens hebt of dat jij hooggevoelig zou kunnen zijn.

Meer bezighouden met levensvragen?

Als HSPer kan je ook op zoek gaan naar de antwoorden op existentiële levensvragen zoals: “Wie ben ik?”, “Waarom ben ik hier op de wereld?” Door de buitenwereld voel je je hierin niet begrepen. Je kunt het gevoel hebben dat er meer is dan er hier op aarde te vinden is.

HSS

Als je HSSer High Sensation Seeker) houd je er vaak van om wat meer uitdagingen op te zoeken. Je bent wat sneller verveeld, je hebt het nodig om nieuwe ervaringen op te doen, je bent wat meer extravert dan iemand die juist de rust opzoekt. De ervaringen die je opzoekt kunnen heel intens beleefd worden.

HSP hoogsensitief kenmerken

HSP kenmerken

Je herkent je misschien niet in alles wat hier beschreven wordt. Dit komt omdat elk mens uniek is, elk mens met hoogsensitiviteit is ook uniek. Ik heb al veel mensen mogen spreken en hun verhaal mogen horen en telkens is het voor mij weer verrassend. Dit maakt dat de kenmerken voor hooggevoeligheid ook heel divers zijn.  Het gaat om jouw gevoel, of jij voelt dat je jezelf hooggevoelig wil noemen. Neem bij vragen gerust contact met mij op, ook jouw verhaal wil ik graag horen.

Therapie en begeleiding hooggevoeligheid

Meer lezen over mijn begeleiding bij HSP?

Mijn praktijk is gevestigd in Nuenen (bij Eindhoven), Noord-Brabant, neem gerust contact met mij op: contact mij