Hooggevoelig kind

Begeleiding voor de ouders

hooggevoelig-kind, HSK

Ik neem geen kinderen in therapie, wel kan ik jou begeleiden in het omgaan met  jouw hooggevoelig kind. Een hooggevoelig kind heeft vaak een hooggevoelige ouder. Als jij kunt omgaan met jouw gevoeligheid, kan je ook je kind hierin ondersteunen en begeleiden.

Ouders zijn een spiegel voor hun kinderen, kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders die immers hun rolmodel zijn. Als jij als ouder weet hoe je om kunt gaan met jouw gevoeligheid, geef je dat ook weer door aan je kind.

Ik jou wel leren hoe jij het beste om kunt gaan met de gevoelige kant van jouw kind. Ik geef jou tips hoe je het beste kan uitleggen aan de leerkracht van jouw kind wat jouw kind nodig heeft.

Informatie voor de ouders

Hooggevoelige kinderen hebben het niet altijd gemakkelijk in de maatschappij. Door hun verhoogde sensitiviteit zijn zij gevoeliger voor prikkels dan hun leeftijdsgenootjes. Extra aandacht en vooral begrip zijn voor het welzijn van jouw kind erg belangrijk.

Elk hooggevoelig kind is uniek, elk kind gaat anders om met het HSP zijn. Omdat jouw hoogsensitieve kind de omgeving heel intens ervaart, kan deze omgeving soms als onveilig worden beschouwd. Begrip vanuit de ouders en vanuit de school is voor jouw kind van groot belang om lekker te kunnen functioneren. Zeker op scholen wordt het gedrag van een gevoeliger kind nog wel eens op een verkeerde manier uitgelegd.

Stemmingen aanvoelen

Jouw hooggevoelig kind voelt stemmingen perfect aan. Als er thuis problemen zijn dan voelt je kind deze sfeer. Op school voelt je kind of de meester of juf zich prettig voelt of misschien niet lekker in zijn of haar vel zit. Problemen van kinderen in de klas kunnen ook gevoeld worden, al deze extra informatie, het kind begrijpt gewoon niet waar het vandaan komt. Het is dus heel begrijpelijk dat hij of zij zich hier tegen gaat wapenen. Dit wapenen doet ieder kind weer ander. Sommige kinderen worden extra druk, misschien zelf tegen het agressieve aan om toch maar vooral deze indrukken de baas te kunnen worden. Andere kinderen trekken zich misschien geheel in hun eigen wereld terug.

Aangezien een hooggevoelig kind zeer goed stemmingen aan kan voelen is het belangrijk om ook vooral eerlijk te blijven richting je kind. Een ouder die iets anders zegt dan dat hij uitstraalt, je kind voelt dit perfect aan. Veel kinderen worden onzeker door deze tegenstrijdige berichten.

Fantasiewereld

fantasie hsp kind

Een hooggevoelig kind kan een rijke fantasiewereld hebben. En hier geheel en al in opgaan. Het is goed om te realiseren dat deze kinderen ook op spiritueel gebied indrukken op kunnen doen. Het fantasievriendje van jouw kind kan heel goed een begeleider uit de kosmos zijn.

Tijd nodig om te wennen

De meeste kinderen met hooggevoeligheid hebben tijd nodig om ergens te wennen. Een nieuwe school, een andere klas, de nieuwe sportclub, of gewoon op visite gaan, allemaal indrukken die op hem of haar afkomen. Deze indrukken dienen op een veilige manier verwerkt te worden. Dit zijn de kinderen die graag eerst de kat even uit de boom kijken voordat zij mee gaan doen. Een ouder of leerkracht die dan druk gaat uitoefenen werkt averechts. Jouw kind gaat zich nog meer in zichzelf terugtrekken. Wordt misschien wel angstig met alle gevolgen van dien. De tante die zo graag een zoen krijgt zal toch echt even moeten wachten. Zodra je kind zich veilig voelt en ervaart dat tante hem in zijn eigen waarde laat komt die zoen er heus wel.

Intens leven

Kinderen met HSP ervaren het leven intens, hierdoor houden zij zich vaak bezig met levensvragen. Misschien begrijp je niet altijd waar al die vragen en interesse vandaan komen. Jouw kind wil nu eenmaal graag weten hoe het leven in elkaar steekt. Houd zich misschien bezig met leven en dood en wat wij mensen hier op aarde doen. Neem je kind serieus en praat met hem of haar over deze zaken die toch zo belangrijk zijn voor je kind.

hoogsensitief hsp kind

Kinderen die hooggevoelig zijn:

  • Regenboogkinderen
  • Indigokinderen
  • Kristalkinderen
  • Sterrenkinderen
  • Nieuwetijdskinderen

Allemaal kinderen met een verhoogde gevoeligheid en spiritueel bewustzijn. En kinderen die ook gewoon fijn kind mogen zijn. 

Een hooggevoelig kind wordt ook wel HSK (hoog sensitief kind) genoemd.