Meteen naar reacties
Ben-ik-hoogsensetief-HSP-hooggevoelig

Veel mensen die ik tegenkom weten niet hoe ze te weten kunnen komen of ze een HSPer zijn (hoogsensitief persoon). De term HSP is (nog) niet echt wetenschappelijk getoetst. Er zijn wel steeds meer onderzoeken gaande om hoogsensitiviteit wetenschappelijk te kunnen verklaren.

Omdat ik steeds meer vragen krijg van mensen die het echt niet weten of ze hoogsensitief zijn, wil ik toch wat meer duidelijkheid scheppen.

HSP, hooggevoelig, hoogsensitief

Met bovenstaande woorden wordt over het algemeen hetzelfde bedoeld: de HSPer.

Van alle mensen (en dieren), is 15 tot 20 procent hoogsensitief, die vind ik best een grote hoeveelheid. Het betekend dus dat ongeveer 1 op de vijf mensen een HSPer is. Vreemd eigenlijk dat het nog steeds niet algemeen bekend is en ik vind het ook opmerkelijk dat veel HSPers (nog) geen andere hoogsensitieve personen kennen.

Hoogsensitiviteit/HSP is een karaktereigenschap, het zeer zeker geen stoornis. Je hoeft er geen pilletjes voor te slikken en je krijgt geen medische diagnose.

Wat maakt dat je het wilt weten?

Je wilt misschien begrijpen hoe het komt dat jij je anders voelt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel emoties opvangt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel rust nodig hebt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel opmerkt.

Zo kan je erachter komen

Op internet circuleren een aantal testen die je in kunt vullen. Op mijn website staat er ook eentje. Een test is echter een indicatie, je kunt jezelf na de test verder verdiepen in jouw eigenschap.

Onderzoeken

Elaine Aron heeft diverse onderzoeken gedaan, zij is trouwens ook de naamgever van het fenomeen HSP. Haar boeken hebben mij veel geleerd over hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.

Er zijn onderzoeken gaande die laten zien dat de hersenen van HSPers anders reageren op prikkels dan de hersenen van andere mensen. Dit maakt dat jij als HSPer prikkels minder goed kunt filteren. Elke van Hoof heeft het boek ‘Hoogsensitief’ geschreven waarin dit allemaal wordt uitgelegd.

Zo weet je het snel

Als jij gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en als je een goed empathisch vermogen hebt, zou het zomaar kunnen dat je hoogsensitief bent. Je bent bovendien gevoelig voor sferen en weet een omgeving aangenaam te maken.

Zo weet je het beter

Lees je in over HSP en hooggevoeligheid, leer jezelf en je eigenschap goed kennen. Zoek op internet naar informatie. Pas met hetgeen je vindt op internet wel op: er zijn veel mensen, die met hele goede bedoelingen, onjuiste informatie over deze eigenschap geven.

Vind andere HSPers

Omring je met mensen die net zoals jij hoogsensitief zijn, je zult misschien even moeten zoeken, ze zijn er zeker. Ik ben echter nog nooit iemand tegengekomen die zichzelf voorstelde met: “hallo, mijn naam is Jan en ik ben hoogsensitief”.

Als mensen jou niet accepteren zoals je bent, zoek dan andere die dat wel doen Je bent het waard om je te omringen met de juiste mensen.

“Vrienden accepteren je zoals je bent.” (Marilyn Monroe)

Laat je even een reactie achter svp.


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Lex Fauser op donderdag 26 april 2018 00:07
Beste Ineke, Jouw verhaal over wat en hoe over HSP en ook wat je schrijft over Eliane Aron.... Dat weet ik al. Mede omdat ik al een tigtal jaren van mijzelf weet dat ik echt een HSP-ER ben! Ik heb dat ontdekt dmv zo'n test die ook op jouw website staat, dus die was ook echt heel erg goed en betrouwbaar! Als ik terugkijk naar mijn kinderjaren, weet ik nu ook inmiddels wel dat ik toen ook al een HSP kind was! Maar vanwege een strenge en over beschermende, en kleinerende, genoten opvoeding.... En dat ik mijzelf toen volledig weg cijferde voor mijn ouders en op de twee scholen om erbij te horen en geaccepteerd en gerespecteerd te worden.... Ontdekte ik mijn HSP zijde pas erg laat. Maar sindsdien ben ik er zo blij mee, het kwartje viel tov alles, accepteer en respecteer ik mij volledig zoal ik ben, en kan ook goed omgaan met mijn HSP kwaliteiten! Ik zie mijn HSP (HSP in het algemeen) zijnde absoluut niet als een stoornis dus (vanaf het begin al eigenlijk niet), maar juist als een verrijking en een aanvullende karaktereigenschap van mij (iedereen)! Ik ga ook het gemakkelijkst en liefst om met mede HSP-ERS (omdat je elkaar dan zelfs zonder woorden goed begrijpt en aanvoelt), maar het is ook al goed als de ander mijn HSP begrijpt, accepteert, respecteert en iig op zijn minst over voldoende empathie beschikt! Op/via Facebook heb ik wel contact met een paar mede HSP-ers en in real live is mijn allerliefste vriendin en haar broer (allerbeste maat van mij!) Niet geheel toevallig Ook HSP-er! IK ben zielsgelukkig met ze!! Maar ik ga ook wel goed en graag om met "gewone" nuchtere en aardse mensen om hoor en heb ook zulke vrienden. By the way: ik heb gehoord van een collega (professionele HSP trainer) van jou dat HSP zijn vaak door leken/mensen vergeleken of verward wordt met autisme/autistisch zijn. Dit omdat autistische mensen net zoals HSP-ers overgevoelig zijn voor te veel prikkels van buitenaf maar in tegenstelling tot HSP-ers dan in zichzelf gaan keren. - Vraag: denk jij hetzelfde als mijn vermelde collega van jou? Hoor/lees graag jouw antwoord op mijn bovenstaande vraag? Bvd! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op donderdag 26 april 2018 07:57
Beste Lex, Het kan zijn dat een HSPer als autistisch bestempeld wordt. Dit komt vooral omdat HSP een karaktereigenschap is wat nog niet algemeen bekend is. Mensen met autisme hebben ook last van veel indrukken. Autisme komt voor in de DSM. HSP komt hierin niet voor. Mensen met autisme hebben moeite met het inschatten van emoties van anderen. HSPers kunnen emoties heel goed inschatten.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:00
199 Woorden over