Meteen naar reacties
zo-krijg-je-wat-je-wenst-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Doe jij dat ook: zeggen wat je niet wilt dat er gebeurt, of zeggen wat je niet wilt hebben? Dit is vaak wat je heb geleerd te doen, vaak door het voorbeeld van de mensen om je heen. Heb jij het ook dat je juist niet krijgt wat je wenst als je zegt dat je iets niet wilt?

Zo komt het dat er juist iets anders gebeurt als je zegt dat je niet wilt dat het gebeurt.

Krijgen wat je wenst

Het woordje niet is maar een raar iets. Het wordt ontzettend veel gebruikt in onze taal, te pas en te onpas. Ook het broertje van niet wordt vaak ingezet: geen.

Wat gebeurt er nu als je een van deze twee woorden gebruikt? Ergens in je hersenen worden ze genegeerd, ze tellen dan niet mee (merk je dat hier het woordje gewoon gebruikt kan worden?).

Als een woordje door je hersenen genegeerd worden, blijft alles wat achter het woord komt bestaan. Zeg maar eens tegen iemand dat hij niet aan een roze olifant mag denken. Dat is een onmogelijke opdracht. De olifant zal gewoon door het denkbeeld heen stampen, met slurf en al.

Een voorbeeld

Ouders gaan misschien al iets herkennen: zeg jij wel eens dat je kind iets niet mag doen? En helpt dit ook altijd? Of is het misschien vaak herhalen?

Een ouder die tegen zijn zoon zegt dat hij niet mag schreeuwen krijgt nog steeds geen kind dat stil is. “Hansje niet schreeuwen”, Hansje ‘hoort’ het woord schreeuwen en doet er nog een schepje bovenop. De ouder kan dan de stem gaan verheffen (en zelf dus gaan schreeuwen) “Hansje ik wil niet dat je schreeuwt”! Hansje hoort dat papa of mama wilt dat hij gaat schreeuwen en blèrt nog even hard door.

Wat je kunt doen

Wil je als ouder nu dat Hansje stopt met schreeuwen zal je iets anders moeten doen. Je zult tegen Hansje kunnen zeggen wat je wel wilt. “Hansje, ik wil dat je nu even stil bent”. Hansje hoort nu echt wat er wordt bedoeld en zal veel eerder geneigd zijn om stil te worden.

Jij als HSPer bent het misschien nog niet gewend om te zeggen wat je wenst. Dit is in het begin even wennen. Het wordt er voor jezelf wel veel gemakkelijk op en voor de mensen om je heen duidelijker als je vanaf nu gaat zeggen wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.

“Het grootste geluk; geen wensen te hebben, is het grootste ongeluk tevens.” (Carmen Sylva)

Wat wil jij graag?


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

rian op dinsdag 27 juni 2017 00:42
wat een bijzondere foto, bedankt!
ingrid op dinsdag 27 juni 2017 08:18
zo simpel maar zo waar, dit geld ook voor de gedachte kracht inderdaad, over jezelf denken dat je het niet waard bent dan straal je dat ook uit. Maar soms O zo moeilijk om andersom te denken :O) Tnx voor je reminder
Lex Fauser op dinsdag 27 juni 2017 11:31
Bij dit gegeven heb ik nog nooit zo bij stilgestaan of het waar is. In dat geval kom ik waarschijnlijk echt van een ander planeet. Waarom? A. Als mijn ouders vroeger zeiden dat ik iets NIET mocht doen, dan luisterde ik braaf! Ze hoefden voor mij niet te zeggen wat ze WEL wilden ervoor in de plaats. B. Ditzelfde geldt voor mensen die nu tegen me zouden zeggen dat ik iets NIET mag doen. M.a.w.: voor mijn maakt het niet uit HOE ze iets zeggen om hun zin te krijgen. Ok, mits het op een manipulatieve en opdringende, commando manier gebeurt, dan krijgen ze dat ook ferm te horen en zal ik nooit naar hen luisteren. Maar vragen: "Wil je dat NIET doen....", vind ik geen negatieve manier van iets vragen, mits de vrager de reden erachter uitlegt. Dan krijg je naar mijn mening hetzelfde als dat je zegt bijvoorbeeld: "Ik wil graag dat je....". Zo pas ik dus beide manieren van vragen stellen toe als vrager zijnde en bereik op zich hetzelfde.
Rein Gerritsen op dinsdag 27 juni 2017 14:05
Hoi, Ineke Ik weet eigenlijk niet wat ik wil gaan zeggen als er iets is. Vannacht om ongeveer twee uur waren er mensen in de tuin aan het praten waar ik wakker van werd. Ik stond op en luisterde naar mijn intuïtie . Ik liet alles open vwb het vervolg. Toen ik hoorde dat ze het over eten hadden ging het raam open en zei ik": Jullie hebben het over eten, maar zullen we het over slapen hebben, want er zijn sommige mensen die willen op dit tijdstip graag slapen"!. . Ja we gaan al naar binnen hoor, werd er gezegd. . ......En werd het weer rustig. ? Groeten Rein
Ineke Snelleman op zaterdag 01 juli 2017 10:08
Hallo Rein, Jij hebt het mooi gedaan. Ik hoop voor je dat het rustiger is geworden. Soms hebben mensen nog een extra 'schopje' nodig voordat het kwartje valt.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:46
199 Woorden over