Meteen naar reacties
energievreter-hsp-hoogsensitief-hooggevoelig

Heb jij dat ook: soms is er een persoon in je omgeving die jou ongelooflijk veel energie kost. Telkens als je hem of haar tegen bent gekomen voel het alsof je leeggezogen bent. Ergens snap je helemaal niet wat er nu is gebeurd, je voelt je na afloop gewoon moe.

Jij trekt de energievreters aan

Mensen voelen (ook een niet HSPer voelt het) dat jij open staat en belangstelling hebt.

Een hoogsensitief mens voelt het als iemand ergens mee zit, dat maakt het vaak lastig om grenzen te trekken als je weer die persoon tegen komt die het moeilijk heeft.

Een HSPer vindt het vaak niet gemakkelijk om iemand voor het hoofd te stoten. Je blijft daardoor langer met iemand optrekken dan goed voor je is.

Als je hooggevoelig bent heb je het jezelf misschien aangeleerd om altijd klaar te staan voor een ander en te kijken wat die ander nodig heeft.

Wat kan je doen

  • Kom je iemand tegen die steeds maar weer begint met over zichzelf te praten besteed dan minder aandacht aan het gesprek, hum een beetje ja en nee. Ga er niet te lang mee door, breek het gesprek af met een excuus: sorry ik heb geen tijd om verder te luisteren.
  • Kijk eens wat jij doet om de relatie met de energievreter in stand te houden. Misschien sta je echt veel te veel toe, ga je over jouw grenzen heen. Het kan zijn dat je daardoor helemaal niet duidelijk bent voor degene die jouw energie opslurpt.
  • Heb je iemand in je kennissenkring die echt niet op één lijn ligt met jou, weet dan dat dit ongelooflijk veel energie kan kosten. Het kost energie die jij weggeeft omdat je misschien die ander niet wil kwetsen.
  • Bepaal voor jezelf of je deze relatie nog wel in stand wilt houden, misschien voegt hij helemaal niets meer voor je toe.
  • Stop ook met jezelf te vergelijken met anderen. Het kan heel goed zijn dat het contact met iemand jou veel energie kost, terwijl iemand anders daar geen last van heeft. Je hoeft geen contacten met iemand te blijven onderhouden omdat een ander dat wel doet of wel prettig vindt.

De ander heeft het niet in de gaten

Vaak weet iemand helemaal niet dat hij of zij een inbreuk doet op jouw energie. Het is jouw energie die opgeslurpt wordt omdat jij de ander toestaat om dat te doen.

“Als je iemand ontmoet wiens ziel niet op één lijn zit met de jouwe, zendt deze dan je liefde en ga verder.” (onbekend)

Heb jij een energievreter in je omgeving?


Reacties

Er zijn 10 reacties op deze blog.

Rein op maandag 17 juli 2017 22:18
Hoi, sinds een paar maanden op mezelf en van de week kwam mijn zus op bezoek, maar het was erg vermoeiend, kreeg ook rust toen ze weer weg was. Eigenlijk vreemd, maar het voelde gewoon niet goed. Zaterdag komt mijn schoonzus en als ik aan haar denk dan wordt ik nu al rustig . Grappig die onverwachte tegenstelling. Lieve Ineke, je komt regelmatig met je blog op het moment dat dat ook in mijn wereld afspeelt. Groet Rein
Ineke Snelleman op donderdag 20 juli 2017 10:51
Leuk is dat Rein, die toevallige dingen die eigenlijk geen toeval zijn.
Natasja op donderdag 20 juli 2017 19:00
Vooral mensen die erg veel en lang kunnen praten en je geen kans geven om terug te reageren. Ik merk dat ik makkelijk te benaderen ben en mensen makkelijk iets durven te zeggen. Als ik dat aanvoel houdt ik het gesprek kort en richt me op iets anders. De aandacht verzwakt en de persoon merkt dat het er niets meer mee kan. Ook een leuk gesprek kan me moe maken en probeer te letten op mijn grens hierin.
Ineke Snelleman op zaterdag 22 juli 2017 13:00
Doe je goed Natasja, dank voor je bijdrage.
Froucke op woensdag 02 augustus 2017 20:10
Mijn moeder slokt altijd enorm veel van mijn energie op. Ik heb het gevoel dat ze veel te veel van me verwacht. Zij wil dat ik van alles onderneem maar dat wil ik helemaal niet. Als ik met haar op stap ben geweest moet ik altijd een hele tijd bijkomen voordat ik weer een beetje rustig ben. Ik ben aan het leren om duidelijk mijn grenzen aan te geven tegen haar. Dit vind ik wel lastig omdat ze snel gekwetst is.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:22
199 Woorden over