Meteen naar reacties
zo-ga-ik-om-HSP-hooggevoelig-hoogsensitief

Hoogsensitief is een karaktereigenschap, je bent hier mee geboren en het gaat nooit meer weg.

Omgaan met HSP zijn leer je door jezelf te gaan kennen: zo goed mogelijk leren wat je nu zelf prettig vind en hoe je zelf in het leven staat. Elk mens met HSP is weer anders, er is dus ook niet echt een standaardrecept voor het omgaan met hoogsensitiviteit.

Wat wel voor elke HSPer belangrijk is om in de gaten te krijgen waar je eigen grenzen liggen, wat je aankunt, wat je zelf wilt. Hoe ga ik nu om met mijn HSP zijn?

Zo ga ik om met hoogsensitief zijn

Accepteren

Ik heb geaccepteerd dat ik ben wie ik ben, is weet dat ik niet hetzelfde ben als de meeste andere mensen. Ik heb vrede met mijn eigenschap.

Dagritme

Doordat ik weet wat ik wel en wat ik niet aankan, kan ik daar rekening mee houden. Ik kan er niet goed tegen om lange dagen te maken. Als een echt ochtendmens is lang opblijven voor mij een aanslag op mijn energie. Soms maak ik de keuze om een lange dag te maken, er is bijvoorbeeld iets waar ik graag naar toe ga en wat nu eenmaal later op de avond valt. Als dit voorkomt zet ik de dag erna hersteltijd in mijn agenda. Die dag doe ik zoveel mogelijk dingen die mij alleen maar energie opleveren. Wandelen in de natuur is iets waar ik energie van krijg. Soms is het ook gewoon een dagje bankzitten met een boek of een leuk t.v. programma kijken.

Hulp vragen

Als HSPer heb ik de hulp nodig van anderen, meestal van mijn man. Omdat ik anderen vertel wat ik wel en niet aankan, kan hier rekening mee worden gehouden. Mijn werk kan ik blijven doen omdat mijn man het administratieve gedeelte voor zijn rekening neemt. Hij is hier heel erg goed in en ik kan mijn energie op andere dingen richten. Als ik niet overprikkeld raak door teveel te doen kan ik hem gewoon mezelf bieden, mezelf laten zien. Jezelf kunnen bieden aan een ander is meer dan genoeg en een groot geschenk aan de ander.

Grenzen

Ik zeg soms nee tegen een feestje, ik zeg soms nee tegen een bezoek. Per geval bekijk ik of het mij waard is om er energie in te steken. Per geval bekijk ik of ik het waard vind mijn hersteltijd te gebruiken voor dit feest of voor dit bezoek.

Opleiding

Momenteel ben ik bezig met een opleiding familieopstellingen. Om bij de opleiding te komen heb een lange treinreis nodig. De blokken van deze opleiding duren drie dagen. Ik weet dat deze dagen mij veel energie kosten. Om het reizen zo veel mogelijk te beperken heb ik een bed and breakfast geboekt voor de nachten. Het kost ook helemaal niet zoveel extra geld omdat ik natuurlijk reisgeld uitspaar. Ook na een blok, van deze toch echt hele leuke opleiding, plan ik hersteltijd in.

Mijn werk

Vroeger zette ik ook nog wel afspraken in de avonduren neer. Aangezien ik een ochtendmens ben, kostte dit mij teveel energie. Na de afspraak was het voor mij al bedtijd en ik had ook tijd nodig om de afspraak te verwerken. Dat hield in dat ik voor mijn doen te laat naar bed ging. Tegenwoordig zet ik alleen nog afspraken overdag neer en op vrijdag heb ik een vrije dag.

Tussen de afspraken door plan ik ruim tijd, dan kan ik nog even iets anders doen, bijvoorbeeld een stukje lezen.

Agenda plannen

Ik plan bewust dagen in mijn agenda waarin ik gewoon mezelf zet. De afspraak in mijn agenda is dan met mezelf, mijn tijd. Ik heb geleerd om dat te doen, ik had de neiging om hem vol te plannen en naderhand erachter te komen dat het veel te veel energie kostte.

Overprikkeld zijn

Als ik toch over mijn grenzen ben gegaan kan ik enorm overprikkeld raken en dan reageer ik heel hooggevoelig. Helaas heeft mijn man daar dan het meeste last van. Ik word dan echt chagrijnig en kan ook wel lelijk tegen hem doen. Gelukkig weet hij dat het bij mijn HSP hoort en gelukkig is hij iemand die (meestal) de rust zelf is.

Het mooie van mijn eigenschap omarmen

Het is ook heerlijk om HSP te zijn. Ik vind het fantastisch om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Ik ben blij dat ik heb geleerd om de rust in mezelf te ervaren. Doordat ik steeds meer voordelen zie van het gewoon mezelf zijn, zie ik ook steeds meer voordelen van HSP zijn. Het is toch heerlijk om de wereld te mogen aanschouwen vanuit sensitief zijn, van het kunnen ervaren van wat het moois dat van binnen teweeggebracht kan worden. Dan is het bijvoorbeeld intens genieten van de lach van een kind, intens genieten van een mooie wandeling in een herfstbos. Het is heerlijk om fantasie te hebben en daardoor misschien in elke paddenstoel een kabouterhuisje te zien.

“De voornaamste eigenschap van geluk is vrede, innerlijke vrede.” (Dalai Lama)

Hoe ga jij om met jouw hoogsensitief zijn?


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Lex Fauser op woensdag 25 oktober 2017 00:07
Beste Ineke, Ook ik heb moeten leren hoe om te gaan met mijn HSP zijnde. Zeker vanaf het moment dat ik bewiust werd van mijn HSP zijnde. Nu inmiddels kan ik er heel goed mee omgaan, weet ik precies wat ik wel en niet aankan (qua prikkels van buitenaf), wat mijn wensen en grenzen zijn, wat ik wel of niet leukvind, etc. En luister daar ook meteen en goed na! Bij sommige dingen die je gewoon niet in de hand kunt hebben of plotseling gebeuren, merk ik meteen aan mijn lichaam (vooral mijn darmen: onderbuik gevoelens letterlijk!) Of datgene goed of slecht voor mij is! Een hele goede waarschuwingssignaal dus maar op zich niet altijd prettig (bijvoorbeeld plotdeling opkomende darmklachten, ed.), maar ik vertrouw mijn lichaam en geest als de beste en enige! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op donderdag 02 november 2017 14:39
Wat fijn voor je Lex dat je al zo goed om kan gaan met je HSP.
Hans op woensdag 25 oktober 2017 08:58
Beste Ineke, Ook heb moet leren omgaan met HSP. En nog steeds leer ik er wel van Nu kan ik er redelijk goed mee omgaan . En ik weet meestal wel wat ik aan kan. Bij iemand op bezoek gaan wat niet goed voelt doe ik niet. . Die loodgieter die ik niet vertrouw die laat ik niet komen. En ja ook het mooie is dat je kan genieten van mooie dingen zoals muziek en de natuur.Verder ga veel sporten. En ook ontspannings oefeningen helpen goed. Groeten Hans.
Ineke Snelleman op donderdag 02 november 2017 14:40
Heerlijk dat je kan genieten Hans. Fijn dat je goed naar je gevoel luistert.
Nathalie op donderdag 26 oktober 2017 10:24
Beste Ineke Ik heb erg veel een je tips en handvaten. Ook ik heb mijn rust nodig , Nathalie tijd. Vaak trek ik me terug op de slaapkamer, vroeger voelde ik me dan schuldig, nu niet meer, ik zeg gewoon tegen mijn gezin, jongens ik trek me even terug in mijn cocon. Grenzen stellen dat vind ik nog steeds moeilijk maar al doende leren we dit en als je dan idd een keer op je strepen bent gaan staan dan geeft dat een enorme boost voor je zelfvertrouwen. Nou ja echt op mijn strepen gaan staan was het niet eens maar ik heb wel duidelijk aangegeven dit is mijn grens tot hier en niet verder. Ook ik ben een ochtend mens echter mijn partner is een echt avond zeg maar nachtmens dan is het soms wel eens moeilijk om elkaar weer te vinden maar we zijn al ruim 25 jaar bijelkaar dus mag zeggen dat het nog steeds lukt. Groetjes, Nathalie

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:43
199 Woorden over