Meteen naar reacties
zenuwachtig-hsp

Nieuw en spannend

Ik ben altijd al gevoelig geweest voor spannende nieuwe dingen. Bij mij uit zich dat in een zenuwachtig gevoel, mijn handen kunnen er zelfs van gaan trillen.

Hoe vaker ik iets doe, hoe makkelijker het gaat en hoe minder zenuwachtig ik met voel

Lezingen

Laatst gaf ik drie lezingen in de bibliotheek te Eindhoven over hooggevoeligheid. En ik voelde me behoorlijk nerveus. Ik wist niet wat ik kon verwachten daar in die ruimte. Hoeveel mensen zouden er komen, hoe zouden de mensen het vinden.

Ik heb al eerder lezingen en voorlichting gegeven. Ook is het mij niet vreemd om in een groep te werken. Al jarenlang geef ik workshops en hoewel het de eerst keer erg spannend was, vind ik het nu alleen maar leuk om te doen.

Toch was ik nerveus en de eerste lezing vond ik hierdoor zelf niet zo goed gaan. Het was voor mij ook wennen om in een college opstelling mijn lezing te geven. Sommige mensen kon ik recht aankijken, bij anderen moest ik echt omhoog kijken.

De oplossing

Bij de tweede lezing heb ik een touw meegenomen, een touw van vijf meter lengte. Dit had twee grote voordelen.

Ik kon met dit touw duidelijk maken hoe mensen hun grenzen om zich heen kunnen zetten en wat er gebeurd als je je grenzen openzet.

Toen ik in de cirkel stond die ik met het touw had gemaakt, voelde ik hoe ik zelf beter mijn grenzen om me heen kon zetten. Dit gaf een rustig gevoel

Goed gevoel

Uiteindelijk heb ik een heel goed gevoel over gehouden aan de lezingen. Ik hoop dan ook dat ik ze elk jaar weer opnieuw mag geven.

“Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk.” (Seneca)

Ben jij wel eens zenuwachtig bij iets nieuws?


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Petra op maandag 04 april 2016 20:10
Ja ionen bijna altijd zenuwachtig bij nieuwe dingen. Vaak komt het ook doordat je vantevoren veel te veel nadenkt en je de ergste dingen in je hoofd haalt. Achteraf valt het meestal reuze mee.
Ineke Snelleman op dinsdag 05 april 2016 06:57
Petra, het hoort vaak bij het hooggevoelig zijn dat zenuwachtige gevoel. Het weten dat het erbij hoort kan al veel rust geven. Nadenken is ook een dingetje van hooggevoelige mensen, daar kan het zoeken van afleiding weer in helpen. Ook zijn mensen wel gebaat bij meditatie en / of sporten.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:51
199 Woorden over