Meteen naar reacties
cactus-3

Ben jij ook iemand die niet wilt zeuren? Vind jij het ook dat anderen veel ergere klachten hebben dan jij? Voel jij jezelf soms best rot of heb je wel eens pijn?

Vaak spreek ik mensen die vinden dat ze niet mogen klagen, dat ze niet mogen zeuren omdat er altijd mensen zijn die het erger hebben dan zij.

Een hooggevoelig mens voelt aan waar iemand mee zit, voelt dat het voor die persoon erg is en vergeet dan zichzelf. Een HSPer gaat zichzelf dan minder belangrijk vinden dan de ander.

Als een ander dan ook nog minder belangstelling heeft voor jouw probleem kan een gevoelig mens zich terug gaan trekken.

Een ander toont geen belangstelling

Mijn ervaring is dat andere mensen echt wel belangstelling hebben voor jouw probleem of klacht, als je ze het maar duidelijk maakt. Niet elk mens is geboren met extra antennetjes zodat ze al meteen in de gaten hebben dat er iets speelt.

Anderen hebben het erger

Er zullen altijd mensen zijn die het erger hebben dan jij. Jij zal altijd wel iets erger hebben dan een ander. Als je als excuus neemt dat je niet over je eigen pijnen mag praten omdat een ander het erger heeft, neem je jezelf niet serieus.

Je eigen pijn

De pijn die je zelf hebt voel je hardst, dat is nu eenmaal zo. Als ik pijn voel in mijn knie is dat voor mij ongelooflijk lastig, ook al hebben 1000 mensen misschien ergere pijnen, deze pijn voel ik het meest.

Wanneer mag je klagen?

Mag je pas klagen als jij degene bent die de meeste pijn heeft? Hoe weet je of iemand de meeste pijn heeft? Zeker bij zielenpijn is het heel lastig meetbaar.

Mag je misschien gewoon klagen omdat je iets vervelend vind, omdat er op dit moment iets pijn doet? Wie bepaald voor jou wanneer jij mag klagen? Ben jij niet gewoon degene die mag beslissen wanneer en over wat je klaagt?

Ik zeur

Zeuren is vervelend praten (over kleinigheden); zaniken (Van Dale woordenboek)

Klagen kan worden verward met zeuren, terwijl het heel verschillende zaken zijn. Zeuren is lang doorgaan, langdurig over iets doorgaan om bijvoorbeeld je zin te krijgen. Kinderen kunnen heel goed zeuren als ze bijvoorbeeld een koekje willen hebben.

Ik mag klagen

Klagen is je droefheid of pijn door geluiden of woorden te uiten. (Van Dale woordenboek)

Ik zie mensen van sommige culturen hun verdriet en pijn jammerend en luid tot uiting brengen. Misschien mag je daar gewoon een voorbeeld aan nemen. Als je dan lekker hebt geklaagd kan je er weer voor een hele tijd tegen.

Lekker klagen

Niemand loopt de hele dag rond met een grote glimlach op zijn/haar gezicht. Soms of wat vaker is er een reden om wat stoom af te blazen. Er zijn momenten dat je eigen (zielen)pijn ook gewoon erger voelt dan anders.

Neem je eens voor om jezelf serieus te nemen, om je klacht of probleem serieus te nemen. Klaag eens tegen een ander, zeg hoe rot het voor je is dat jij deze pijn, deze klacht hebt. Vertel over je zielenpijnen over de problemen waar je tegenaan loopt.

En als je dan even al je pijnen eruit hebt gegooid zeg je: zo dat was lekker, fijn dat dit even kon. Het lucht op om te praten over wat je hebt. Het is goed om jezelf serieus te nemen, om te stoppen om jezelf te gaan vergelijken met anderen. Je kan jezelf niet vergelijken met anderen omdat je nooit echt in de huid van een ander kunt kruipen om te voelen hoe het daar is.

“Niemand kan vertellen aan wat ik lijd! Maar het is altijd zo. Zij die niet klagen ontvangen geen medelijden.” (Jane Austen)


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Marit Manche op woensdag 21 september 2016 14:47
Beste Ineke, ik ben er ook van overtuigd dat zielepijn het vervelendst is, je kunt het niet altijd een plaats geven en helen is lastig. Erover praten doet wel goed, maar daar komt het weer om de hoek, je wilt niet "zeuren" terwijl het dieper gaat dan lichamelijke pijn, naar mijn idee. Fijn dat je het zo hebt uitgelegd. Mvg Marit
Ineke Snelleman op donderdag 22 september 2016 09:54
Hallo Marit Bedankt voor je bijdrage.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:26
199 Woorden over