Meteen naar reacties
empathie

Hoogsenstieve mensen hebben het vermogen om empathie te voelen, om zich te kunnen inleven in een ander. Dat is een hele mooie eigenschap en het maakt jou ook tot een echte HSPer.

Als je empathisch bent kan je jezelf verplaatsen in een ander, je kunt je voorstellen hoe het voor iemand is om bepaalde gevoelens en emoties te hebben. Je hoeft zelf die gevoelens niet te hebben en je hoeft al helemaal niet mee te gaan voelen. Je kunt compassie voelen voor de ander, voor de gevoelens en de emoties die een ander mens heeft.

Definitie

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen. (wikipedia)

Zo is het voor jou als hooggevoelig mens...

De HSPer

Empathie is een eigenschap die bij de hoogsensitieve mens hoort, die het tevens maakt dat je een HSPer bent. Hooggevoelige mensen kunnen heel goed begrijpen wat de gevoelens van een ander zijn, hun valkuil is dat ze wel vaak gaan meevoelen. Als je mee gaat voelen dan wordt jij bijvoorbeeld ook verdrietig als een ander dat is.

Bij hoogsensitieve mensen kunnen die gevoelens dan ook heel diep binnenkomen. De emoties en gevoelens die je hebt zijn bij een HSPer vaak heel intens. Jouw empatisch vermogen laat jou dan ook intens meebeleven wat er met de ander aan de hand is.

Verschil empathie en sympathie

"Empathie is niet hetzelfde als sympathie. Sympathie is een soort overeenstemming. Empathie betekent niet dat je het met de ander eens bent; het betekend dat je echt begrip voor die persoon hebt, zowel verstandelijk als gevoelsmatig".(Stephen Covey)

Je kunt iemand heel aardig vinden en dan misschien sympathie voelen voor je vriend(in). Empathie is als je ook in gevallen die je niet herkent, of die niet bij je passen je kunt inleven in je vriend(in). Een voorbeeld: De radio van je vriendin gaat kapot en dat vindt ze heel erg. Jij houdt helemaal niet van muziek en hebt de radio altijd uitstaan, je kan je echter heel goed inleven hoe dit voor haar is. Je snapt dat dit voor haar erg is, dat ze de muziek mist. Dat ze het mist om op te staan en een kopje koffie te drinken met haar favoriete programma op de achtergrond. Dat zij zich hierdoor wellicht ontheemd voelt en ongemakkelijk.

Gevoelloos?

Iemand die niet empatisch is hoeft niet gevoelloos te zijn, dat is een compleet andere eigenschap. Vaak willen mensen zich best verplaatsen in een ander, ze hebben alleen niet het vermogen om aan te voelen wat er in de ander omgaat. Vaak worden dan de eigen gevoelens op de ander geplakt, dat heet dan projectie. Je denkt dan te weten wat die ander voelt, je verwart het alleen met je eigen gevoelens.

Gevoelens verwarren

Hoogsensitieve mensen kunnen hun eigen emoties en gevoelens soms ook verwarren met de gevoelens van de ander. Als je erg van streek raakt door een emotie en je denkt dat die van een ander afkomt, is er een vrij grote kans dat die emotie veel over jou te vertellen heeft, dat jij deze emotie op dat moment ook echt hebt.

Jezelf kennen

Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer je empatische vermogens ontwikkeld worden. Je kunt dan goed onderscheiden of die emotie echt bij die ander hoort of dat die gevoelens ook iets over jou te zeggen hebben.

Hoe beter een hoogsensitef mens zichzelf leert kennen, hoe beter het empatisch vermogen tot zijn recht komt. Je bent er dan echt voor iemand vanuit jezelf zonder jouw emoties en gevoelens te verwarren met die van de ander.

Deze prachtige eigenschap kan je dan helemaal gebruiken zonder van streek te raken van al die gevoelens en emoties die op je af komen.

Workshop

In de workshop hooggevoelig, zo blijf je bij jezelf besteed ik hier aandacht aan. Vanaf januari 2017 staan er weer veel nieuwe data gepland. Geef je op voor deze workshop.

Ik vind het altijd heel inspirerend om een groepje HSPers bij elkaar te zien en te ervaren hoe ze van elkaar leren en herkenning beleven. In een kleine groep kan je veilig ontdekken hoe je als sensitief mens je grenzen mag neerzetten. Is er veiligheid in het en ervaren van jouw gevoelens en emoties, niets hoeft en alles mag.

“Jezelf zien in de ander en de ander in jezelf, compassie die wortel schiet in het hart en zich op subtiele wijze uitstrekt naar de andere persoon”.


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

Jos op maandag 05 december 2016 20:13
Nu begrijp ik empathie of sympathie
Joke op donderdag 08 december 2016 19:52
Ik vind het niet makkelijk om empatisch te zijn. Al die gevoelens van de mensen voel ik, ik weet precies waar ze mee zitten.
Greta op vrijdag 09 december 2016 14:02
Ik mis het juist dan mensen niet empatisch richting mij zijn. Het lijkt altijd of ik alleen maar met iemand kan meevoelen, net of het niemand interesseert wat ik doe, wat er met mij gebeurt. Laatst stierf mijn hond, mijn maatje en niemand vond dat erg, het is toch maar een hond hoorde ik iemand zeggen. En een andere vroeg wanneer ik weer een nieuw hond ging kopen, alsof dan alles weer goed is.
Ineke Snelleman op vrijdag 09 december 2016 15:09
Wat verdrietig voor jou Greta. Voor jou was je hond heel belangrijk, het is jammer dat niet alle mensen dat kunnen snappen. Jij mag ook rouwen om je hond.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:45
199 Woorden over