Meteen naar reacties
wat-dokter-niet-weet-hooggevoeligheid

Gevoelig zenuwstelsel

Een hooggevoelig mens die met een klacht bij zijn of haar huisarts komt, krijgt vaak precies dezelfde diagnose en medicatie als alle andere patiënten.

Hooggevoelige mensen zijn gewone mensen met een super gevoelig zenuwstelsel. Ze reageren op veel dingen heftiger dan andere gewone mensen.

Geneesmiddelen

Dokters schrijven meestal medicijnen volgens een standaard maat uit. Een hooggevoelig mens kan op medicijnen heftig reageren. Het kan hierdoor voorkomen dat het geneesmiddel helemaal niet zo goed voor je werkt als zou moeten.

Onderzoeken

Jouw huisarts wil dan wellicht steeds meer onderzoeken doen omdat hij zijn beroep nu eenmaal serieus neemt. Jij als HSP-er krijgt dan het ene na het andere onderzoek, waarbij misschien helemaal niets wordt gevonden.

Natuurlijk is het goed om onderzoeken te doen, bijvoorbeeld of je geen tekort hebt aan bepaalde stofjes en om een echte ziekte uit te kunnen sluiten

Je voelt je niet begrepen

Jouw huisarts begrijpt niet altijd dat jij op een medicijn heftiger reageert. Je kan misschien door hem of haar als overgevoelig worden bestempeld. Waarbij het overgevoelig zijn een negatieve bijklank kan hebben.

Overgevoelig of hooggevoelig

Overgevoelig zijn heeft niets met hooggevoelig te maken.

Hooggevoelig heeft te maken met het opdoen van veel indrukken, je bent geboren met het talent om veel indrukken op te doen.

Overgevoeligheid komt als je steeds maar weer iets meemaakt wat niet als prettig is ervaren. Je gaat dan erg gevoelig reageren, net als bij een pijnlijke plek waar steeds tegen aan wordt geschuurd. Op den duur kan je dit namelijk niet meer goed verdragen.

HSP overgevoelig?

Natuurlijk kunnen mensen met HSP ook overgevoelig reageren. Hooggevoelige mensen reageren op pijnlijke ervaring heftig, ze komen extra hard binnen door het gevoelig zijn. En als je steeds maar weer opnieuw geraakt wordt in het bijvoorbeeld niet begrepen worden, kan je daar overgevoelig voor worden.

  • · Met hooggevoeligheid wordt je geboren
  • · Overgevoeligheid kan je gedurende je leven krijgen

De onderzoeken

Het kan zijn dat je huisarts helemaal niets vindt en dat je daardoor nog meer geraakt wordt in het niet begrepen worden. Jij voelt nu eenmaal wel iets en dat is voor jou heel reëel.

Als er wel iets wordt gevonden, bijvoorbeeld een vitamine tekort, wordt er vaak verwacht dat het probleem is opgelost als de medicijnen zijn voorgeschreven. Blijf je klachten houden, word je hierin misschien weer niet begrepen.

Luister naar je lichaam

Het is als gevoelig mens belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Voel hoe jouw lijf op medicijnen reageert, ga met je dokter praten en leg hem of haar uit hoe het voor je voelt. Vraag aan je dokter of hij / zij samen met je wil kijken of jouw medicijn aangepast kan worden. Misschien heb jij juist wel iets minder van een bepaald medicijn nodig dan de gemiddelde mens.

Natuurlijke middelen

Misschien kan  jij goed geholpen worden met natuurlijke middelen. Zeker hooggevoelige mensen kunnen goed reageren op bijvoorbeeld de middelen van de homeopathie. Vraag je huisarts of hij of zij je daarin wilt ondersteunen.

Zorg dat je dokter jouw begrijptdokter hooggevoelig

Geef je dokter duidelijkheid hoe een medicijn voor jou aanvoelt, je huisarts weet niet hoe jij je voelt bij de geneesmiddelen die hij of zij voorschrijft. Hoe minder jij uitlegt, hoe groter de kans dat je blijft doorlopen met een medicijn dat niet goed is aangepast. Je dokter zal je dankbaar zijn als jij duidelijk tegen hem of haar bent.

Help je dokter en anderen

De dokter kan nooit voelen wat jij voelt, hij / zij heeft jou nodig om dat uit te leggen. Hoe meer mensen aangeven wat een geneesmiddel met ze doet, hoe beter een dokter voorgelicht gaat worden over wat medicijnen met een hooggevoelig mens kunnen doen.

“Artsen stoppen middelen, waarvan ze weinig weten om ziekten te genezen waarvan ze nog minder weten, in mensen van wie ze niets weten.”  (Voltaire)


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

Kim op maandag 04 april 2016 07:03
Mijn dokter is altijd snel klaar met het gesprek, ik krijg geen kans om iets uit te leggen. Voor ik het weet sta ik al weer buiten en dat voelt niet fijn. Ik weet niet wat ik daar aan kan doen
Ineke Snelleman op maandag 04 april 2016 07:49
Je kunt eens aangeven als je de afspraak maakt dat je meer tijd nodig hebt, dan kan de assistente een dubbel consult reserveren. Ook helpt het om van te voren op te schrijven wat je wilt zeggen.
Marian op vrijdag 07 februari 2020 12:40
Dit artikel lijkt wel over mij te gaan! Ben op dit moment weer net "herstellende" van het kortdurend gebruik van metoprolol  (let wel: de laagste dosering, 12,5 mg. de dokter noemde het een bejaardendosering...?) Maar ik voelde er me absoluut niet goed bij, en nu sinds 2 dagen, na overleg, gestopt, en heeft hij mij idd iets homeopathisch voorgeschreven. Maar nu moet die troep nog uit mijn lichaam, en dat kost heel veel energie... ? het voelt alsof er een verdoving in mijn hoofd uitgewerkt raakt. Gisteravond op de bank in slaap gevallen en kwam vanmorgen pas om 11 uur uit bed... Ik heb dat altijd al gehad, maar voelde me hierin nooit echt begrepen... Ik probeer zo gezond mogelijk te leven  (eten) en neem een aantal voedingssupplementen die mijn gezondheid kunnen ondersteunen. Maar ik blijf heel gevoelig voor stress, en daardoor krijg ik soms last van hartkloppingen en gaat mijn bloeddruk omhoog, heb nu al 3 of 4 keer een medicijn daarvoor geprobeerd, maar elke keer was het een drama... nu ga ik er voorlopig niet meer aan beginnen!!! ? Ik hoop en bid dat mijn lichaam me niet in de steek laat.... ?
Gast op woensdag 05 januari 2022 23:08
waar kan ik zoeken welke huisarts kennis heeft van hsp? Ik word niet serieus genomen in mijn klachten.
Ineke Snelleman op vrijdag 07 januari 2022 15:56
Helaas is er geen lijst met dokters die kennis hebben van HSP. Vervelend voor je. In gesprek blijven gaan met je HA is toch echt de manier om serieus genomen te worden. Goed uitleggen wat je klachten met jou doen.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:50
199 Woorden over