Meteen naar reacties
balloons

Goede voornemens, ze krijgen in januari weer veel aandacht. Ik wil nu graag aandacht schenken aan verlangens.

Voor mij is verlangen voelen heel anders als graag wat willen hebben. Een verlangen, vaak voel je in je hart dat er iets is wat je wenst, je kunt er alleen niet de goede woorden aan geven. Een gevoel van gemis, een verdriet in je hart.

Soms weet je wat mist: een vrouw kan verlangen naar een kind, een gemis voelen als ze geen kinderen heeft. Je kunt verlangen naar iemand die gestorven is, een gemis voelen omdat deze geliefde mens niet meer bij je is, hunkeren om nog één keertje dicht bij elkaar te zijn.

Verlangen en gemis

Verlangen en gemis horen bij elkaar, ze zijn complementair. Achter een verlangen zit altijd een gemis, achter elk gemis zit een verlangen. Het verlangen vanuit je ziel is heel moeilijk in woorden te pakken. Ergens voel je wel wat er is, je bent niet echt gelukkig met hoe het nu gaat en wil dit graag anders.

Een HSPer kan bijvoorbeeld het verlangen vanuit het hart hebben naar verbinding met de mensen om zich heen. Het is een ander gevoel dan graag mensen ontmoeten, het zit dieper. Je komt op een zielenniveau van jezelf, een verlangen naar een eenheid met de mensen om je heen.

"Verlangen is een goed verdriet." (Frederik Batten)

Angst voor verlangen

Er kan ook angst zijn om aan gevoelens van verlangen toe te geven. Het diepste verlangen van jou heeft veel te vertellen over wie je nu echt diep van binnen bent. Dan kan het zijn dat het leven je steeds weer iets laat ervaren, net zo lang tot je vanuit je ziel ja zegt tegen jezelf.

Jezelf accepteren

Een hoogsensitief mens kan bijvoorbeeld steeds weer de ervaring hebben dat mensen hem niet begrijpen, dat er geen verbinding komt vanuit zielenniveau. Dan kan er een moment komen dat je jezelf wel moet accepteren, jezelf moet neerzetten als HSPer, met alles wat erbij hoort wat jou hoogsensitief maakt. Vaak ontdek je dan pas dat er veel meer mensen zijn zoals jij, dat er verbindingen kunnen ontstaan.

Willen hebben

Iets willen hebben is concreter, je wilt die mooie nieuwe auto, je wilt die nieuwe baan. Dit willen is geen gemis vanuit je ziel dit is je persoonlijke zelf die iets wil. Helemaal niet verkeerd, het hoort bij het mens zijn dat je graag iets wilt hebben.

Als je alles hebt in je leven wat je hart begeert, kan je toch nog verlangens voelen. Ook dit hoort bij het mens zijn. Deze gevoelens van verlangen zorgen ervoor dat je op zoek gaat naar je innerlijke krachten.

Voor mij

Verlangen voor mij is ook het gemis om mezelf helemaal compleet te voelen. Maar wat is compleet zijn dan eigenlijk? Misschien spoort mijn verlangen me steeds weer opnieuw aan om nieuwsgierig naar mezelf te blijven. Is het de metgezel op mijn reis in mijn leven, een fijne metgezel die zonder woorden richting geeft aan mijn bestaan.

Zo kom je achter je verlangens:

Je kunt voor jezelf eens in kaart gaan brengen wat jouw verlangens zijn. Begin maar gewoon met opschrijven wat je graag zou willen. Daarna kan gaan kijken wat er achter dat willen zit. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je meer geld hebt, als je een vriend(in) hebt, je mag je fantasie gebruiken om het duidelijk te maken. Als vanzelf komen er wel diepere gevoelens naar boven. Schrijf maar op wat er bij je naar boven komt, laat emoties maar komen dan kom je echt bij de kern.

Voor 2017 wens ik jou toe dat al jouw verlangens zich kenbaar mogen maken.

"We kunnen niet verlangen naar wat we niet kennen." (Voltaire)

Café HSP

In januari is er weer een Café HSP, deze keer is er het thema verlangen. Meer info over Café HSP


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Sunduz op dinsdag 03 januari 2017 00:02
Dank je wel Ineke! We verlangen allemaal naar iets. Hoop dat 2017 een jaar wordt die deze allemaal vervult.....
Marit op dinsdag 03 januari 2017 11:23
Heel interessant en leerzaam stukje om te lezen en ik ga eraan werken om het uit te pluizen bij mezelf. Alles Gute für 2017 ;)

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:01
199 Woorden over