Meteen naar reacties

Iedereen droomt

Elke nacht droomt de mens, ook als je ze niet onthoudt en ook als je denkt dat je niet droomt.

Jij bent de droom niet, de droom is jou. Alles wat maakt tot wie jij bent komt tot uiting in je dromen. Als jij verandert, veranderen je dromen ook, je droom beweegt met jou mee. Je bent de architect van je dromen ook al heb je dit niet altijd in de gaten.

Boodschap van je ziel

Niet elke droom heeft altijd een grote betekenis. Veel dromen zijn er om de dag te kunnen verwerken, om de indrukken van de dag een plek te geven.

Een droom met een betekenis is een boodschap van je ziel, verpakt in raadsels. Om je de betekenis van je droom te ontrafelen is het fijn als je de raadsels gaat oplossen. Dit oplossen kan je op diverse manieren doen.

Boodschap in kaart brengen

Eerst schrijf je de droom op, ook al heb je nog maar een flard van je droom onthouden, je schrijft dit op. Zorg ervoor dat je de droom in de tegenwoordige tijd opschrijft. Je schrijft bijvoorbeeld: ik zie een man op straat lopen (niet ik zag een man op straat lopen). Als je de droom in de tegenwoordige tijd opschrijft gaat hij meer voor je ‘leven’.

Boodschap ontrafelen

Vervolgens ga de delen van je droom ontrafelen, kijken wat elk deel van de droom over jou zegt.

Bij de man die je ziet kan je kijken wat voor bijzonders hij heeft. Hoe zijn de kleren van deze man, waar doet deze man je aan denken? Is het een bekende misschien, wie is het dan? Welke kwaliteiten heeft deze bekende voor jou? wat roept deze bekende bij jou op?

Je kan kijken wat voor emoties deze man bij jou oproepen, of je verdriet voelt, of blijdschap, angst of misschien afkeer.

Ontdekken wat de boodschap over jou zegt

Als je de kwaliteiten van deze man hebt gevonden ga je bij jezelf te rade: heb ik deze kwaliteiten ook? Wil ik deze kwaliteiten juist erg graag hebben? Vind ik deze kwaliteiten helemaal niet bij mij passen?

Ook je emoties kan je onder de loep gaan nemen. Waar ben je nog verdrietig over, wat maakt je blij, is iets waar je nog bang voor bent en wat wil je echt niet van jezelf aanvaarden?

Carl Gustav Jung

Ik vind de manier van droomduiden van Carl Gustav Jung een hele mooie. Jung zelf deed over een droomduiding soms behoorlijk lang, hij spendeerde er veel tijd aan Hij vond dat er heel veel informatie in een droom kon zitten en die wilde hij allemaal tevoorschijn halen.

Nog meer manieren

Er zijn nog veel meer manieren om de boodschap van een droom tevoorschijn te halen. Enkelen zijn:

  • Een tekening maken van je droom.
  • Het verhaal van je droom een vervolg geven. Je gaat dan zelf verder borduren op het droomverhaal.
  • Een collage maken over je droom met plaatjes die je in een tijdschrift hebt gevonden.
  • Steekwoorden van je droom opschrijven en daar een inspiratiekaart bij trekken.

HSP en dromen

Hooggevoelige mensen kunnen intense dromen hebben. Net zoals het leven van een HSP-er heel intens kan zijn. Het is fijn als je zo intens kan dromen, deze dromen hebben een schat aan informatie in zich.

“Al de dingen die je vergeten bent, roepen om hulp in je dromen.” (Elias Canetti)

 

Ik vind het leuk om te lezen hoe jij je dromen ervaart. Je kunt het hieronder in een reactie neerzetten zodat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen.


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Martha op zondag 02 mei 2021 12:30
Ik heb vannacht over jou gedroomd Ineke, we hadden een soort van ruzie maar waarover weet ik ook niet meer precies. Het was in de dierentuin. Weet jij hier iets van?   Ik hoor graag van je!   Lieve groet Martha
Ineke Snelleman op woensdag 05 mei 2021 13:52
Hallo Martha,  Een droom zegt alleen iets over jou, ook als je over iemand anders droomt. De persoon waar je over droomt kan voor een eigenschap van jou staan.  Je kunt jezelf dan afvragen welke eigenschap jij deze persoon geeft, waar jij aan denkt bij deze persoon. Met welke eigenschap in jezelf maak je ruzie? Wat wil je van jezelf niet zien? Ineke

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:14
199 Woorden over