Meteen naar reacties
stress-ontspanningsoefening-hesp-hoogsensitief-hooggevoelig

Hoogsensitieve mensen verwerken alles intens en diepgaand. Als er momenten zijn die als stressvol worden ervaren kan er zich veel spanning opbouwen. Een gejaagd gevoel, niet stil kunnen zitten, moeite met concentreren, zenuwachtig zijn.

Zeker als er een periode is met veel stress kan de spanning niet goed wegvloeien. Vaak wordt er dan aangeraden om ontspanningsoefeningen te gaan doen zoals mediteren en rustig ergens te gaan zitten.

Ik hoor soms van HSPers dat deze oefeningen geen baat hebben, dat ze juist als er een groot stressgevoel is ze geen rust kunnen vinden voor de oefeningen. De gevoelens van gejaagdheid en ook opwinding hebben de overhand.

Soms kan een sensitief mens bij veel stressgevoelens een uitbarsting krijgen, de mensen om hem of haar heen kunnen daar de dupe van worden. De stress zoekt gewoon een uitweg en niet altijd eentje die als positief wordt ervaren.

Lichaam

De vele prikkels, de stress die er is zorgt voor een opeenhoping in het lichaam. Een HSPer kan zich dan moe gaan voelen, hartkloppingen krijgen misschien zelfs trillende handen. Het gejaagde gevoel wordt erger en ze weten niet meer wat te doen. De rust is ver te zoeken en kan ook niet gevonden worden in ontspanningsoefeningen die op andere momenten misschien wel werken.

Wat werkt 

Je ziet kinderen bij stress wel eens zichzelf flink uitrazen, er wordt gestampt en het lijkt alsof er geen land meer mee te bezeilen is. Een hooggevoelig kind kan dit vooral in een veilige omgeving doen, na veel stress op school bijvoorbeeld. De ouders of verzorgers zitten dan met een kind dat geheel gefrustreerd reageert. En zo zal het ook voelen voor het kind, frustratie omdat de er zoveel opgehoopte prikkels zijn die niet gewoon verwerkt kunnen worden. De enige manier is dan uitrazen, met een compliment naar de ouder omdat het kind zich hierin veilig voelt.

Dieren kunnen na stress ook uitrazen, ze laten het als ware van zich af glijden door te gaan schudden, daarna is een dier het helemaal kwijt.

Wat jij kunt doen

Als je lichaam zich zo ontzettend gestrest voel, dat je een beklemming voelt, geen rust kunt vinden je helemaal opgejaagd bent mag je dit serieus nemen.

Je kunt echt even gaan bewegen, je kunt echt even gaan stampen met je voeten op de vloer. Je kunt je frustratie van je afschreeuwen op een veilige plek. Het beste is om echt even met je lijf aan de gang te gaan. Naar buiten en flink gaan doorwandelen, flink doortrappen met fietsen, naar de sportschool gaan.

Als je lijf is uitgeraasd heeft het weer de rust gevonden voor de ontspanningsoefeningen.

Voorkomen

Het beste is natuurlijk om het niet zo ver te laten komen. Soms zijn er momenten met meer stressfactoren dan anders, examens bijvoorbeeld of een deadline op je werk. Het regelen van een vakantie, het plannen van een etentje met vrienden kan ook als stressvol worden ervaren, dat komt omdat het niet tot je normale bezigheden behoord. Dan is het belangrijk om andere momenten die je als druk ervaart te vermijden. Je mag dan best eens wat vaker nee zeggen, bijvoorbeeld nee zeggen tegen een verjaardagsbezoek.

“Het ogenblik om je te ontspannen, is wanneer je er geen tijd voor hebt.” (Thomas Harris)

Wat doe jij bij stress?

 


Reacties

Er zijn 15 reacties op deze blog.

Janneke op maandag 09 januari 2017 13:09
Mij werkt sporten het beste als ik stress voel. Ik sport eigenlijk best veel en voel me niet prettig als het een keertje niet kan.
Saskia op maandag 09 januari 2017 19:25
Even een potje flink huilen.
mark85 op maandag 09 januari 2017 21:10
Ik heb ook wel eens last van stress, maar ik heb dan zoveel last van spanningen dat ik er misselijk van wordt, ik zou dan het liefst naar huis willen, (de situatie ontvluchten) maar dat gaat dan meestal niet. Oefeningen helpen bij mij ook niet echt, ik probeer met mijn ademhaling de controle terug te krijgen. Meestal lukt dat aardig maar liever ben ik die stress-situaties voor, maar dat vind ik nog lastig om dat punt te bepalen. Ik ervaar meestal de meeste stress omdat ik tegen een situatie op zie. Net als vanmorgen had ik een nieuwjaarsontbijt met een training in groepsverband er achteraan. Ik begon daar zaterdag al tegen op te zien, en hoe dichterbij het komt hoe erger het wordt.
Roling op dinsdag 10 januari 2017 03:30
Beste Ineke Dank voor al je energie en advies. Als ik te veel op mijn boordje schep/ heb, krijg ik zware migraine met overgeven. Totaal verlamd lig ik in mijn bed tegen te spartelen -niet accepteren dat ik weer migraine heb. De grote beren op de weg krijg ik niet meer weg ... blijf maar malen zie geen uitweg- mezelf dus vergiftigen wat zich uit in de groote stop voor mij MIGRAINE. 2017 zonder migraine fluitend door het leven JA DAT WIL IK.
Dimfke op dinsdag 10 januari 2017 08:15
Ik ga dingen doen die ik niet wil, en niet mag omdat ik diabetes heb: Snoepen, heel veel snoepen, ik zit dan in een cirkeltje waarin ik niet uit kom. Daarna word ik heel verdrietig en heel boos. Ik heb nu wel een beter alternatief gevonden voor de stress, 10km. lopen over de heide, maar helaas gaat dat niet altijd. Maar je hoofd laten luchten in de buitenlucht is wel een prima medicijn. Ik zou willen dat ik iedere dag in de gelegenheid was om zo mijn hoofd te luchten!!

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:19
199 Woorden over