Vriendelijkheid kost niets
- Ineke Snelleman
- Persoonlijk

Het valt mij op dat gewone vriendelijkheid en gewone beleefdheid steeds minder vaak onderdeel uitmaakt van de mensheid, terwijl dit helemaal geen moeite hoeft te zijn om te doen.
Ik geloof heus wel dat jij vriendelijkheid en warmte uitstraalt, gelukkig zijn er ook nog steeds mensen zoals jij. Het kost helemaal niets extra’s om even te lachen om even dank je wel te zeggen of om gewoon een handje te helpen.
Gewoon even vriendelijk doen
Laatst zat ik in de bus, de chauffeur stopte bij een halte en riep om: ‘stadhuis’. Een jonge vrouw wist namelijk niet waar ze uit moest stappen en had de chauffeur om hulp gevraagd. Ze stapte uit zonder op of om te kijken en zonder iets te zeggen. ‘Waarom niet gewoon even een dankjewel’, dacht ik nog, ‘dat kost toch niets en heeft veel impact op de mensen tegen wie je het zegt’.
Bij mijn eigen halte aangekomen zwaaide ik even naar de chauffeur en riep gedag. Dat doe ik altijd, of hij of zij het ziet of niet, het is een gewoonte geworden en een beetje vriendelijkheid heb ik gratis voorhanden.
Een andere keer was ik in de bouwmarkt op zoek naar viltjes om onder een stoel te plakken. Ik vroeg aan een medewerker waar ze lagen. ‘Links achter in de hoek’, kreeg ik als antwoord. Samen met mijn Henk heb ik de hele hoek afgezocht en niets gevonden. We werden het zat en zijn naar een andere bouwmarkt gegaan.
In die andere bouwmarkt stelde ik dezelfde vraag en wij werden netjes naar de viltjes toe gebracht. Natuurlijk heb ik die behulpzame medewerker bedankt voor zijn hulp, een bedankje kost niets en maakt de ander blij.
Buiten besloot ik om de eerste bouwmarkt voortaan maar zoveel mogelijk te mijden, want ik had er geen fijn gevoel aan over gehouden.
Iemand zien is helpend
Ik ging een dagje uit met een vriendin die slecht ter been is. Wij hebben geen auto, dus de trein werd gepakt. Hoewel het duidelijk te zien was dat zij niet goed kon lopen, drongen de mensen langs ons heen om zelf een plekje te bemachtigen. Niemand had oog voor haar beperking en ze werd bijna onder de voet gelopen, gelukkig had ik haar vast. In de trein moest ik vragen of iemand op wilde staan voor haar. Ze durfde zelf niets te vragen omdat ze in het verleden slechte reacties had gekregen.
Het valt mij wel op dat de jonge mensen uit niet Nederlandse culturen vaak wel even opstaan voor iemand. Misschien heeft opvoeding toch veel te maken met hoe iemand vriendelijkheid en respect kan uitdragen. Misschien een idee om onze kinderen het ook aan te leren en kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders.
De wereld vriendelijkheid geven
De wereld wordt prettiger als je geeft wat je toch niets kost: vriendelijkheid, beleefdheid een beetje warmte. Zonder jezelf te kort te doen is het op veel kleine manieren mogelijk om iets groots te bereiken.
- Dank je wel zeggen
- Iemand groeten
- Lachen naar iemand
- De deur open houden
- Je zitplaats afstaan aan iemand die hem nodig heeft
Sensitieve mensen
Mensen die gevoelig zijn zullen misschien vaker geneigd zijn om warmte en vriendelijkheid te tonen. Je voelt aan dat dit belangrijk is voor een ander.
Zullen we afspreken dat wij de wereld laten zien wat vriendelijk is, wat respect hebben voor iemand is en wat warmte uitstralen inhoud? Als je bewust mee gaat doen heeft dit een grote impact op de wereld, de kring van vriendelijkheid kan steeds groter worden. Denk maar aan het steentje wat in het water wordt gegooid en steeds grotere kringen maakt.
“De vriendelijkheid is de taal die de doven kunnen horen en de blinden kunnen zien.” (Mark Twain)
Hoe uit jij vriendelijkheid?