Meteen naar reacties
verlegen-hooggevoelig

Werd jij vroeger gevoelig of verlegen gevonden? Vinden mensen je nu nog terughoudend, bedeesd of beschroomd? Trek je jezelf het liefst even terug bij nieuwe spannende belevenissen, zet je jezelf dus niet meteen op de voorgrond?

Verkeerd etiket

Dit kan allemaal bij hooggevoeligheid horen. Wist je dat je allemaal verkeerde etiketjes hebt gekregen? Wist je al dat wat de mensen van jou vonden helemaal niet klopte? Of wist je al dat het nog steeds niet klopt wat ze van je vinden?

Verklaring

Hooggevoelige mensen, hooggevoelige kinderen zijn anders dan het grootste deel van de mensheid. Mensen willen graag een verklaring voor dit anders zijn, dus wordt deze gezocht in de voor hun bekende woorden, in de voor hun bekende betekenissen.

Verwerkingstijd

Mensen met een meer gevoelige inslag nemen ook veel indrukken op. Je bent dan helemaal niet verlegen of beschroomd, je hebt even verwerkingstijd nodig voor al die prikkels.

Mensen om je heen

Een hooggevoelig mens wil vaak op een andere manier omgaan met de mensen om zich heen. Je houdt meer van diepgaande gesprekken dan het praten over koetjes en kalfjes, je weet misschien helemaal niet zomaar iets te verzinnen om het over te hebben.

Door je wens om op een andere manier met de mensen om je heen om te gaan, ga je jezelf misschien terugtrekken wat als terughoudend gezien kan worden.

Gevoel van geborgenheid

Een gevoel van geborgenheid is ook belangrijk voor je, dat krijg je als je eerst de kans hebt gehad om rustig een nieuwe omgeving in je op te nemen. Het is fijn als jij je veilig weet in de omgeving waarin je jezelf bevindt.

Indrukken verwerken

Zodra een hooggevoelig mens zich veilig en geborgen voelt, als de indrukken zijn verwerkt en opgenomen, kan er een geheel ander mens tevoorschijn komen. Op een plek waarin de gevoelige mens zich fijn voelt kan hij/zij zich voluit laten zien. Dan kan het gebeuren dat er ineens een heel uitbundig mens aanwezig is.

Communiceren

Mensen begrijpen je als je communiceert hoe het met je is, als je vertelt wat je nodig hebt. Zeggen dat je het nodig hebt om je even op je plek te laten voelen. Dat hoeft je natuurlijk niet in een grote groep te doen, je kunt hier één iemand voor uitkiezen, misschien een vriend(in) of iemand waar jij je als gevoelig mens al meteen goed bij voelt. Je weet toch dat je dit soort gevoelens serieus mag nemen!

“Toegeven dat je verlegen bent is ophouden het te zijn.” (André Maurois)

Vrijmoedig

Het is goed om jezelf het bovenstaande te realiseren, dan kan jij voor jezelf bepalen wat je wilt zijn, wat je bent. Misschien ben je helemaal niet verlegen, je bent gewoon indrukken aan het verwerken. Als al die indrukken hun plek hebben gekregen ben je misschien heel bijdehand en vrijmoedig.

Op welke plekken trek jij je terug en waar voel jij je vrijmoedig?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:58
199 Woorden over