Meteen naar reacties

Wist je al dat je stresssysteem helemaal niet is toegerust voor de problemen van deze tijd? Dit systeem stamt nog uit de tijd dat de mens net begon om zich op de aarde te vestigen. Veel in ons lichaam is geëvolueerd, echter je stress systeem is nog hetzelfde als vele miljoenen jaren geleden.

Vroeger had de mens ook zorgen en kende ook angsten, hij/zij bleef hierover echter niet piekeren. De moderne mens heeft naast alle gemakken ook veel ongemakken ontwikkeld. Dit kan zich uiten in het blijven denken en je zorgen blijven maken, ook als dit niet meer nodig is of als het niets toevoegd. 

Stress in de oertijd

De oermens van vroeger reageerde heel adequaat op stress, bijvoorbeeld gevaar: hij/zij schrok, kreeg stress en produceerde onder andere adrenaline om razendsnel te kunnen reageren en dus overleven. Als er leeuw in de buurt was kon deze mens razendsnel de beslissing nemen om te vluchten of in een boom te klimmen. Zodra het gevaar geweken was, verdween de stress en ging de oermens verder met zijn leven zonder te blijven nadenken over wat er was gebeurd.

Stress tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er veel meer prikkels dan in de oertijd, er zijn problemen die vroeger niet bestonden. De mens moet zich steeds aanpassen aan deze moderne tijd. De moderne mens reageert niet meer zoals vroeger op stress, je blijft alert en je weet niet meer hoe je rustig kunt worden. Alle problemen van de moderne tijd zijn veel te veel voor je stress systeem.

Door deze stress blijf je adrenaline aanmaken, dit is niet goed voor je. Je lichaam bevindt zich dan in een constante staat van paraatheid en overleven (ook wel vechten, vluchten of verstijven genoemd). Je blijft gestrest en kan hierdoor bijvoorbeeld ook in een burn-out komen.

Gevoelig mensen

Zeker hoogsensitieve mensen kunnen de druk van deze jachtige tijd maar moeilijk aan en voelen een continue spanning. Spanningen die zich ophopen in je lichaam, spanningen die je nog meer gedachten brengt. Je kunt lichamelijke en/of psychische klachten ontwikkelen. Regelmatig zorgt een teveel aan stress voor een burn-out.

Sociale mensen

Als je tot de mensen behoort die veel rekening houdt met anderen en jezelf vaak op de tweede plek zet geeft dit ook extra stress. Mensen die meer voor zichzelf opkomen en minder rekening houden met hun omgeving gaan vaak ontspannener door het leven. Je hoeft je namelijk alleen maar druk te maken over jezelf en je gedachten niet aan anderen te besteden.

Corona en stress

In deze corona tijd zijn er veel mensen gestrest. Je moet je continue aanpassen aan de situatie, wat je vroeger normaal vond kan nu niet meer. Er is chronische onzekerheid. Je stress systeem blijft hierdoor alert en blijft gedachten produceren. Je houdt misschien erg veel rekening met je omgeving. Het gevolg is dat jij in een stand van overleven blijft zitten met stress als gevolg.

Het is nu een hele uitdaging om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zeker als jij je ook nog zorgen maakt over hoe het verder moet na deze crisis.

Neem gerust contact op als je hulp nodig hebt.

“Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen één bepaalde gedachte te kiezen en niet een andere.” (William James)


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Rian Shelter op vrijdag 15 mei 2020 00:37
haha, zie net hier een foto van een roodborstje, dat vermindert de stress meteen ;-), zag ik vanmiddag ook een paar keer in mijn tuin, is dat telkens dezelfde ;-) Ineke bedankt voor je inspirerende thema's! 
Ineke Snelleman op zaterdag 16 mei 2020 14:34
Leuk dat het roodborstje voorbij kwam. Ik heb ook een roodborstje (of misschien twee) in de tuin. Ik vind ze echt heel mooi en leuk. De header van mijn website geeft random foto's, het is dus altijd een verrassing wat je ziet. liefs, Ineke
Gast op donderdag 16 juli 2020 01:57
Hallo Ineke, Wat fijn te lezen dat er iemand (jij dus) aandacht heeft besteed aan hsp en trauma.Ik heb iets jarenlang weggewuifd vanuit een visie die de wereld vast met mij deelde "dat viel.toch wel mee, je hoort veel ergere verhalen". Maar inmiddels ben ik erachter dat ik door dat stuk inmiddels helemaal vastloop en huiselijk geweld echt een complete vernielingsslag is voor een hsp-er (nu ruim 5 jaar nadat ik bij hem weg ging). De negeerde spanning zet zich vast en wordt erger. Tot je aan je lijf het effect merkt. Gelukkig nu wel hulp, maar ben benieuwd hoe lang heling duurt. Erin duiken is ook geen pretje als je gewend bent juist de sterke factor te zijn. Ik ben zeer benieuwd naar jouw ervaringen en verhalen hierover. Zou ik die hier ook ergens kunnen vinden? Groet, een anoniempje.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:18
199 Woorden over