Meteen naar reacties
hsp-fantasie-invullen

Een hoogsensitief mens kan goed aanvoelen hoe het met iemand is. Als rasechte HSPer voel en zie je emoties bij iemand. Je voelt het goed, je ziet dit goed. Een hooggevoelig mens heeft een talent voor empathie en een goede emotionele intelligentie.

Vaak wordt je zelf ook geëmotioneerd als je voelt dat een ander een emotie heeft. Dan begint het vaak te knagen: je wilt weten wat er aan de hand is, je wilt weten wat je er aan kunt doen. En wat er dan gebeurt...

Je gaat invullen

Zodra je aan het invullen gaat, ga je fantaseren over wat je meent te weten. Zo kom je nooit achter de echte oorzaak. Er zijn verschillende manieren hoe je er over kunt fantaseren, hoe je het kunt invullen voor iemand.

1. Je denkt het te weten

Je meent misschien te weten waarom iemand verdrietig is, je geeft er een geheel eigen invulling aan. Ooit is er een ruzie geweest tussen twee partners bijvoorbeeld en je denkt dat dit nu weer speelt. De oorzaak van het verdriet kan heel ergens anders liggen, misschien is er een huisdier overleden of heeft iemand niet de baan gekregen die hij of zij zo graag wilde hebben.

Je gaat het oplossen

Als je meent het te weten ga je wellicht oplossingen aandragen voor problemen die er niet zijn. Het gevolg kan zijn dat je geïrriteerde mensen om je heen krijgt, ze raken geërgerd omdat ze vinden dat jij je bemoeit met hun zaken. Niet altijd zal iemand dat tegen je zeggen, zodat je nooit te weten komt waarom iemand op een bepaalde manier naar jou reageert. Dit kan natuurlijk weer tot nieuwe fantasie en invulling leiden.

2. Je betrekt het op jezelf

Je voelt en ziet een emotie, bijvoorbeeld boosheid. Als je dit ziet en voelt ga je misschien denken dat de persoon boos is op jou, jij zult wel iets verkeerd hebben gedaan. Uit alle macht probeer je dan om te achterhalen wat jij fout hebt gedaan. Of je gaat heel erg je best doen om het de ander naar de zin te maken.

Reactie van de ander

Omdat jij in de ogen van die ander helemaal niets fout hebt gedaan, wordt hij of zij kriegel van het gevis van jou naar de oorzaak. Als je nu een andere HSPer tegenover je hebt gaan jullie allebei fantaseren naar de oorzaak. Het wordt er in ieder geval niet duidelijker op en niemand wordt hier gelukkig van.

Je voelt het goed

Als je een emotie voelt, als je ziet dat iemand een emotie heeft dan voel je dat als HSPer gewoon goed. Je hebt het talent om empatisch te zijn, en daardoor emotioneel intelligent te zijn (goed in te kunnen schatten hoe het met een ander is).

Oplossing

Vragen en nog eens vragen. "Ik zie verdriet, klopt dit?" "Wil je vertellen waarover je verdrietig bent?" "Ben jij misschien verdrietig?" "Hoe gaat het nu echt met je?"

Antwoord respecteren

Het antwoord wat de ander geeft is het antwoord wat je krijgt, respecteer dat. Ook als iemand zegt dat hij/zij helemaal niet verdrietig is en jij voelt iets anders. Dat is wat de ander op dit moment aan antwoord kan of wil geven.

“Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.” (Olaf Hoenson)

Vul jij ook wel eens in?


Reacties

Er is 1 reactie op deze blog.

Clara op dinsdag 02 mei 2017 10:13
Ik denk altijd dat het aan mij ligt, dat ik iets heb gedaan waardoor iemand boos is. Laatst nog toen mijn buurvrouw zonder groeten voorbij liep. Daar snap ik dan helemaal niets van en ik wil dan extra aardig tegen haar gaan doen. Best vermoeiend allemaal.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:27
199 Woorden over