Meteen naar reacties

Als je dit een keertje mee hebt gemaakt weet je pas echt wat het is om iemand te mogen representeren. Ik vind het altijd heel bijzonder om het mee te maken, om het te zien en ik verbaas me ook steeds weer hoe treffend een representant iemand kan uitbeelden.

Wat is dit nu, representant zijn.....

Representanten zijn belangrijk

Bij een familieopstelling zijn representanten heel belangrijk, zonder de inbreng van mensen die hieraan mee willen doen kan een opstelling niet genoeg informatie laten zien.

Als representant beeld je iemand uit, meestal van de familie van de vraagsteller. Je wordt dan gevraag als bijvoorbeeld moeder, vader, broer of zus. Wij noemen dit dat je opgesteld wordt. Ook kan je gevraagd worden voor iemand anders die belangrijk is geweest, bijvoorbeeld een docent of een buurvrouw/buurman. Als je iets traumatisch hebt meegemaakt kan de dader opgesteld worden.

Het is zelfs mogelijk dat je gevraagd wordt om een land of cultuur te representeren. Een kindsdeel van je dat aandacht nodig heeft omdat je iets hebt meegemaakt als kind kan ook opgesteld worden. Soms zijn er gevoelens zoals verlangen of gemis die uitgebeeld kunnen worden door een representant.

Wat is een representant

Je speelt geen rol!!!! Je ‘bent’ op dat moment echt een bepaald zielsdeel van iemand. Je bent niet de gehele persoon die je representeert, dat is namelijk onmogelijk. Je representeert altijd het onderdeel van iemand die op het moment van een familieopstelling belangrijk is.

Je wordt gekozen als representant, bij mijn opstellingen kies ik ze zelf. Bij andere opstellingen worden de representanten ook wel door de vraagstellers gekozen. Ik geef de voorkeur om ze zelf te kiezen, zo voorkom ik dat iemand al van te voren gaat nadenken wie hij/zij als vader of moeder wil. Als je er zelf op deze manier over nadenkt kan het gebeuren dat je iemand kiest waarvan je denkt dat het de juiste representant is. Ik zelf kan een representant zonder emotionele gevoelens uitkiezen en mijn intuïtie laten spreken.

Hoe kan je iets weten?

Een (familie)opstelling vind altijd plaats in wat het wetende veld wordt genoemd. Dit veld ontstaat op het moment dat een opstelling begint. Hoe dit kan is niet te verklaren, elke uitleg doet de werking van een opstelling teniet. Het is tijdens een opstelling de bedoeling dat de ziel een beweging voelt, dat je ziel weet wat er gebeurd en dat er dan verandering mogelijk is.

Kan iedereen representant zijn?

Ja, dat kan! Het is wel belangrijk om je gevoel serieus te nemen, als je iets voelt vertrouw er dan op dat dit klopt. Als je voelt dat jij als representant een beweging moet maken, als jij voelt dat jij als representant een emotie krijgt, vertrouw erop.

Naar je gevoel leren luisteren

Het is voor jezelf ook een cadeautje om representant te mogen zijn. Je leert namelijk om echt naar je gevoel te luisteren.

Soms zijn mensen, zeker de gevoelige onder ons, van hun eigen gevoel afgedwaald. Tijdens het representeren kan je haast niet anders dan je gevoel serieus te nemen.

Je hoeft niets te weten, je hoeft alleen maar te luisteren naar wat jouw gevoel je ingeeft.

“Wat wij aan kennis winnen, boeten wij in aan gevoel.” (Francois René de Chateaubriand)

 

Je kunt je via familieopstellen.nl opgeven om representant te zijn, het kost je maar een kleine bijdrage en het levert je veel op.

Mag ik je begroeten?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:30
199 Woorden over