Meteen naar reacties
bloeden-hart-2

Ik merk dat er verwarring bestaat tussen de termen hooggevoelig, hoogsensitief en/of overgevoelig. Zelf vind ik het ook niet altijd gemakkelijk om een goed onderscheid te geven. Er is wel behoefte aan vanuit de HSPer zie ik om me heen.

Je bent als HSPer hoogsensitief, zo wordt je geboren en dat is je karaktereigenschap. Elaine Aron heeft de term HSP geïntroduceerd, in het Nederlands vaak vertaald naar hooggevoelig.

Hoogsensitief, hooggevoelig, (over)gevoelig

Hieronder heb ik een uitleg gegeven aan de begrippen en de onderlingen verschillen.

Gevoelig

Denk eens aan een blauwe plek: als je daar overheen schuurt is dat gevoelig, het doet pijn. Sommige mensen hebben daar meer last van dan anderen, dat kan je gevoelig voor pijn noemen.

Overgevoelig

Een hoogsensitief mens kan heftig reageren op pijnprikkels. Als je overgevoelig reageert, kan het zijn dat deze pijnprikkels  teveel voor je zijn. Je hebt misschien al last van andere prikkels uit je omgeving. Pijn veroorzaakt dan irritatie die je er niet bij kunt hebben. Hierdoor kan je bijvoorbeeld heel geërgerd ergens op gaan reageren.

Hooggevoelig

Je merkt veel op je omgeving, je kunt hier ook last van hebben. Geluiden veroorzaken bijvoorbeeld geprikkeldheid waar je niet goed mee om kunt gaan. Je gaat je terugtrekken en plekken vermijden waar je veel geluid tegenkomt. Omdat geluid zo indringend voor je is ben je steeds bezig met hoe je kan voorkomen dat je iets hoort. Hierdoor geef je onbewust veel aandacht aan geluid, waardoor je steeds meer geluiden op gaat merken.

Je wordt hooggevoelig voor geluiden, je kunt niet meer tot rust komen omdat je steeds maar aandacht geeft aan iets wat je niet wilt. Elk geluidje gaat steeds meer ergernis geven. Ik snap dit helemaal. Zelf woon ik aan een weg die steeds drukker aan het worden is. Hoe meer ik ga luisteren naar het geluid, hoe meer ik het hoor. Als ik me richt op iets wat ik wel fijn vind (bijvoorbeeld de rustige muziek uit mijn radio), verdwijnt het irritante geluid naar de achtergrond.

Tegen jezelf zeggen: “ik wil het niet horen”, heeft helaas geen effect. Zeg maar eens tegen jezelf dat je niet aan een roze olifant wil denken, dat lukt niet.

Eerst dacht ik: ‘niet aan denken’,
Dat heb ik toen gedaan,
maar twee seconden later,
dacht ik er tòch weer aan.

Nee, zo eenvoudig is dat niet,
want weet je, wat je doet,
je denkt er óók aan als je denkt
dat je er niet aan denken moet.

-Toon Hermans

Hoogsensitief

Dit is een diepe interne verwerking van de prikkels om je heen. Je kunt bijvoorbeeld intens diep van binnen geroerd raken door een mooi muziekstuk. Je kunt je emoties intens diep van binnen voelen. Je omgeving raakt je intens, je kunt hier moeilijk woorden aan geven.

Het is niet altijd gemakkelijk om hoogsensitief te zijn, zodat het regelmatig kan voorkomen dat je erg gevoelig op iets reageert. Dat is niet fout, het is een reactie op alles wat je overkomt en waar je op dat moment even niet anders mee om kunt gaan.

Misschien is het op deze manier uit te leggen: hoogsensitief is de intense verwerking die je diep van binnen voelt en hooggevoelig een uitingsvorm. Er wordt momenteel ook steeds meer onderzoek gedaan naar hoogsensitief zijn zodat het ook steeds duidelijker wordt wat het nu wel en wat het niet is. Ik volg de onderzoeken, het geeft mij inzicht in mijn karaktereigenschap en ik kan anderen er weer mee ondersteunen. Zo kom ook ik steeds weer tot nieuwe inzichten.

Gevoelswaarde woord

In het Nederlands heeft hoogsensitief, HSP en hooggevoelig vaak dezelfde gevoelswaarde. Daarom is het ook zo lastig om een echt onderscheid te maken. Een woord heeft de betekenis die de mensen eraan geven. Zelf gebruik ik bovenstaande begrippen vaak door elkaar en bedoel daar dan ook hetzelfde mee.

Hoe is hooggevoelig en/of hoogsensitief zijn voor jou? Laat je het alsjeblieft hieronder even weten, daar help je anderen ook weer mee.


Reacties

Er zijn 15 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:41
Mooi uitgelegd Sunduz
Thea op dinsdag 21 maart 2017 11:30
Als je hoogsensitief bent én ook nog eens structureel overvoerd, zoals een burnout of chronische vermoeidheid, beter gezegd uitputting hebt, zoals ik, dan wordt je overgevoelig en kun je niks tot zeer weinig hebben! Heel moeilijk om hier weer uit te komen, maar absoluut een uitdaging waard, nu ik mijn fijngevoeligheid steeds beter begin te begrijpen!
Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:43
Goed dat je het onderscheid voor jezelf kunt maken Thea. Ook fijn dat je het steeds beter begrijpt, dit kan een grote ondersteuning voor je zijn.
Peter op vrijdag 24 maart 2017 12:25
Bij het instituut Blokdijk niet ver van de praktijk van Ineke, kan je de huidweerstand test laten doen met allerlei stoffen in je hand zodat je weet waar je wel of niet tegen kunt. Bij mij kwam er naast een gluten-intolerantie bij die test onder andere uit dat ik al 17 jaar een burnout heb. Dit is hoofdzakelijk van het lawaai. En wat ik merk is inderdaad dat je na jaren gebukt te gaan onder hetzelfde, overgaat op de vluchtmodus. Je kán het gewoon niet meer horen. Ik ga nu elke dag weg naar de hei om er te zitten, zo lang mogelijk. Terwijl ik misschien toch liever iets in huis wil doen, of erger nog, moet doen. Wat is dat voor een bestaan uiteindelijk. Een leven van al je dagen maar zo goed mogelijk uitzitten, en niet meer toekomen aan je eigen dingetjes zoals een schilderij maken. Zou dat nou Gods bedoeling zijn met HSP? Het idee dat ik ook maar van enig nut ben voor de wereld, is er niet.
Ineke Snelleman op maandag 27 maart 2017 17:39
HSP is volgens mij bedoeld om veel op te merken zodat je daar je voordeel mee kunt doen en met jou ook de mensen om je heen. Lawaai is niet bij het ontstaan van de wereld niet op de manier zoals die nu is meeontstaan.

Reageer op deze blog

donderdag 04 maart 2021 00:21
199 Woorden over