Meteen naar reacties
bloeden-hart-2

Ik merk dat er verwarring bestaat tussen de termen hooggevoelig, hoogsensitief en/of overgevoelig. Zelf vind ik het ook niet altijd gemakkelijk om een goed onderscheid te geven. Er is wel behoefte aan vanuit de HSPer zie ik om me heen.

Je bent als HSPer hoogsensitief, zo wordt je geboren en dat is je karaktereigenschap. Elaine Aron heeft de term HSP geïntroduceerd, in het Nederlands vaak vertaald naar hooggevoelig.

Hoogsensitief, hooggevoelig, (over)gevoelig

Hieronder heb ik een uitleg gegeven aan de begrippen en de onderlingen verschillen.

Gevoelig

Denk eens aan een blauwe plek: als je daar overheen schuurt is dat gevoelig, het doet pijn. Sommige mensen hebben daar meer last van dan anderen, dat kan je gevoelig voor pijn noemen.

Overgevoelig

Een hoogsensitief mens kan heftig reageren op pijnprikkels. Als je overgevoelig reageert, kan het zijn dat deze pijnprikkels  teveel voor je zijn. Je hebt misschien al last van andere prikkels uit je omgeving. Pijn veroorzaakt dan irritatie die je er niet bij kunt hebben. Hierdoor kan je bijvoorbeeld heel geërgerd ergens op gaan reageren.

Hooggevoelig

Je merkt veel op je omgeving, je kunt hier ook last van hebben. Geluiden veroorzaken bijvoorbeeld geprikkeldheid waar je niet goed mee om kunt gaan. Je gaat je terugtrekken en plekken vermijden waar je veel geluid tegenkomt. Omdat geluid zo indringend voor je is ben je steeds bezig met hoe je kan voorkomen dat je iets hoort. Hierdoor geef je onbewust veel aandacht aan geluid, waardoor je steeds meer geluiden op gaat merken.

Je wordt hooggevoelig voor geluiden, je kunt niet meer tot rust komen omdat je steeds maar aandacht geeft aan iets wat je niet wilt. Elk geluidje gaat steeds meer ergernis geven. Ik snap dit helemaal. Zelf woon ik aan een weg die steeds drukker aan het worden is. Hoe meer ik ga luisteren naar het geluid, hoe meer ik het hoor. Als ik me richt op iets wat ik wel fijn vind (bijvoorbeeld de rustige muziek uit mijn radio), verdwijnt het irritante geluid naar de achtergrond.

Tegen jezelf zeggen: “ik wil het niet horen”, heeft helaas geen effect. Zeg maar eens tegen jezelf dat je niet aan een roze olifant wil denken, dat lukt niet.

Eerst dacht ik: ‘niet aan denken’,
Dat heb ik toen gedaan,
maar twee seconden later,
dacht ik er tòch weer aan.

Nee, zo eenvoudig is dat niet,
want weet je, wat je doet,
je denkt er óók aan als je denkt
dat je er niet aan denken moet.

-Toon Hermans

Hoogsensitief

Dit is een diepe interne verwerking van de prikkels om je heen. Je kunt bijvoorbeeld intens diep van binnen geroerd raken door een mooi muziekstuk. Je kunt je emoties intens diep van binnen voelen. Je omgeving raakt je intens, je kunt hier moeilijk woorden aan geven.

Het is niet altijd gemakkelijk om hoogsensitief te zijn, zodat het regelmatig kan voorkomen dat je erg gevoelig op iets reageert. Dat is niet fout, het is een reactie op alles wat je overkomt en waar je op dat moment even niet anders mee om kunt gaan.

Misschien is het op deze manier uit te leggen: hoogsensitief is de intense verwerking die je diep van binnen voelt en hooggevoelig een uitingsvorm. Er wordt momenteel ook steeds meer onderzoek gedaan naar hoogsensitief zijn zodat het ook steeds duidelijker wordt wat het nu wel en wat het niet is. Ik volg de onderzoeken, het geeft mij inzicht in mijn karaktereigenschap en ik kan anderen er weer mee ondersteunen. Zo kom ook ik steeds weer tot nieuwe inzichten.

Gevoelswaarde woord

In het Nederlands heeft hoogsensitief, HSP en hooggevoelig vaak dezelfde gevoelswaarde. Daarom is het ook zo lastig om een echt onderscheid te maken. Een woord heeft de betekenis die de mensen eraan geven. Zelf gebruik ik bovenstaande begrippen vaak door elkaar en bedoel daar dan ook hetzelfde mee.

Hoe is hooggevoelig en/of hoogsensitief zijn voor jou? Laat je het alsjeblieft hieronder even weten, daar help je anderen ook weer mee.


Reacties

Er zijn 15 reacties op deze blog.

shelter op dinsdag 28 maart 2017 00:01
Dag Peter, bedankt voor je reactie, heel herkenbaar! In mijn geval noem ik het overleefmodus. Ik heb 10 jaar lang last gehad van een doordringend laag frequent geluid waardoor ik ernstige klachten van uitputting had. Dankzij een artikel, uitgeput door geluid dat niemand hoort, ervoer ik herkenning en begrip. Echter geen verbetering. Na een lange zoektocht (en veel omzwervingen) bleek dat er een verband was met voedselintolleranties en een overgevoeligheid voor straling. Deze overgevoeligheden zijn een grote last. Dat is echt geen gave! Wat meestal wel gezegd wordt van hsp..
Kristel op vrijdag 24 maart 2017 10:03
Dag allemaal Sinds twee jaar weet ik dat ik hsp ben , in het begin allemaal overweldigend maar dat heb ik aanvaard en weten te plaatsen , echter een knagend gevoel bleef mij achtervolgen , het gevoel dat ik al dertig jaar op eischalen loop , waarom? Tot vier weken geleden , las ik toevallig een artikel met de zin " dit lijk wel op narcisme " ik dacht , wat is dat nu weer , gaan internetten en hier vielen alle puzzelstukjes in mekaar Nee, ik reageer niet overgevoelig , ik ben niet diegene die negatieve energie verspreid , als hsp probeer ik de gulle middenweg te zoeken , discussies te vermijden ten alle spijt Ik ben geen prater , toch niet met mijn partner , had altijd de gedachte / gevoel 'wat je tegen hem zegt zal tegen je gebruikt worden , nu weet ik waarom Kan mij iemand hiermee vooruit helpen , ik ben het boek van Jan Storms destructieve relaties op de schop. Aan het lezen , precies mijn biografie , beangstigend maar ook bevrijdend Ik weet het dit stukje hoort niet echt bij dit onderwerp , maar vragen kan altijd , toch Lieve groeten
Ineke Snelleman op maandag 27 maart 2017 17:40
Een boek kan heel helpend zijn. Omgaan met HSP is ook het jezelf leren kennen, met alle mooie en minder mooie kanten die daar bij horen. Het is idd wel heel heftig als je een partner met narcisme (hebt) gehad.
Roxana op woensdag 29 maart 2017 14:28
Ik vind het nog steeds onduidelijk wat HSP-zijn nu echt inhoudt. Ik heb nog geen boek gevonden wat mij helpt. Vaak is het zweverig, heel erg vanuit de auteur geschreven of veel te positief (het is je kracht). Daarnaast kan ik het er met niemand echt over hebben. Omdat het voor mij nog niet duidelijk is (is dit nu waar ik last van heb?) en omdat het niet begrepen wordt (dat heb ik ook, je stelt je aan, volgens mij moet je gewoon....). Ik durf het op het werk niet te zeggen, omdat het zwak overkomt. Ik ben altijd maar moe. Het houdt geen verband met mijn werk, het zit ook in m'n thuissituatie, in m'n hoofd. En wat doen mijn collega's: vragen of ik wel gelukkig ben, want ik ben zo jong en zou toch zoveel meer moeten kunnen werken (ik werk 24 uur), ik functioneer wel goed, MAAR volgens hen zit ik niet op mijn plek. Ze maken zich " zorgen" of ik wel in een ander team zou passen (ik wordt overbodig waar ik nu zit). Dit is gewoon bemoeien en niet begrijpen. Want hoe vaak ik ook zeg dat ik m'n werk leuk vind, ze luisteren niet. Ik ben niet ongelukkig, ik ben gewoon moe. Omdat ik in m'n hoofd zit, omdat alles binnenkomt, omdat ik het niet verwerkt krijg, omdat ik graag een hele dag in een bubbel zou willen zitten, maar daar wordt ik ook niet gelukkig van. Dus ik zeg maar niks meer. Wat voor naam het beestje ook heeft.
Ineke Snelleman op donderdag 30 maart 2017 08:29
Roxana, buiten het HSP zijn heb je nog veel meer eigenschappen, dat maakt het niet zo gemakkelijk om iets te vinden wat echt bij je past. Zelf heb ik veel gehad aan de boeken van Elaine Aron. Meer recentelijk heeft ook Elke van Hoof een boek geschreven. Zij heeft HSP voornamelijk vanuit de wetenschap beschreven, misschien heb je hier iets aan.

Reageer op deze blog

donderdag 04 maart 2021 00:19
199 Woorden over