Overgevoelig, hooggevoelig of hoogsensitief

Overgevoelig, hooggevoelig of hoogsensitief

Ik merk dat er verwarring bestaat tussen de termen hooggevoelig, hoogsensitief en/of overgevoelig. Zelf vind ik het ook niet altijd gemakkelijk om een goed onderscheid te geven. Er is wel behoefte aan vanuit de HSPer zie ik om me heen.

Je bent als HSPer hoogsensitief, zo wordt je geboren en dat is je karaktereigenschap. Elaine Aron heeft de term HSP geïntroduceerd, in het Nederlands vaak vertaald naar hooggevoelig.

Hoogsensitief, hooggevoelig, (over)gevoelig

Hieronder heb ik een uitleg gegeven aan de begrippen en de onderlingen verschillen.

Gevoelig

Denk eens aan een blauwe plek: als je daar overheen schuurt is dat gevoelig, het doet pijn. Sommige mensen hebben daar meer last van dan anderen, dat kan je gevoelig voor pijn noemen.

Overgevoelig

Een hoogsensitief mens kan heftig reageren op pijnprikkels. Als je overgevoelig reageert, kan het zijn dat deze pijnprikkels  teveel voor je zijn. Je hebt misschien al last van andere prikkels uit je omgeving. Pijn veroorzaakt dan irritatie die je er niet bij kunt hebben. Hierdoor kan je bijvoorbeeld heel geërgerd ergens op gaan reageren.

Hooggevoelig

Je merkt veel op je omgeving, je kunt hier ook last van hebben. Geluiden veroorzaken bijvoorbeeld geprikkeldheid waar je niet goed mee om kunt gaan. Je gaat je terugtrekken en plekken vermijden waar je veel geluid tegenkomt. Omdat geluid zo indringend voor je is ben je steeds bezig met hoe je kan voorkomen dat je iets hoort. Hierdoor geef je onbewust veel aandacht aan geluid, waardoor je steeds meer geluiden op gaat merken.

Je wordt hooggevoelig voor geluiden, je kunt niet meer tot rust komen omdat je steeds maar aandacht geeft aan iets wat je niet wilt. Elk geluidje gaat steeds meer ergernis geven. Ik snap dit helemaal. Zelf woon ik aan een weg die steeds drukker aan het worden is. Hoe meer ik ga luisteren naar het geluid, hoe meer ik het hoor. Als ik me richt op iets wat ik wel fijn vind (bijvoorbeeld de rustige muziek uit mijn radio), verdwijnt het irritante geluid naar de achtergrond.

Tegen jezelf zeggen: “ik wil het niet horen”, heeft helaas geen effect. Zeg maar eens tegen jezelf dat je niet aan een roze olifant wil denken, dat lukt niet.

Eerst dacht ik: ‘niet aan denken’,
Dat heb ik toen gedaan,
maar twee seconden later,
dacht ik er tòch weer aan.

Nee, zo eenvoudig is dat niet,
want weet je, wat je doet,
je denkt er óók aan als je denkt
dat je er niet aan denken moet.

-Toon Hermans

Hoogsensitief

Dit is een diepe interne verwerking van de prikkels om je heen. Je kunt bijvoorbeeld intens diep van binnen geroerd raken door een mooi muziekstuk. Je kunt je emoties intens diep van binnen voelen. Je omgeving raakt je intens, je kunt hier moeilijk woorden aan geven.

Het is niet altijd gemakkelijk om hoogsensitief te zijn, zodat het regelmatig kan voorkomen dat je erg gevoelig op iets reageert. Dat is niet fout, het is een reactie op alles wat je overkomt en waar je op dat moment even niet anders mee om kunt gaan.

Misschien is het op deze manier uit te leggen: hoogsensitief is de intense verwerking die je diep van binnen voelt en hooggevoelig een uitingsvorm. Er wordt momenteel ook steeds meer onderzoek gedaan naar hoogsensitief zijn zodat het ook steeds duidelijker wordt wat het nu wel en wat het niet is. Ik volg de onderzoeken, het geeft mij inzicht in mijn karaktereigenschap en ik kan anderen er weer mee ondersteunen. Zo kom ook ik steeds weer tot nieuwe inzichten.

Gevoelswaarde woord

In het Nederlands heeft hoogsensitief, HSP en hooggevoelig vaak dezelfde gevoelswaarde. Daarom is het ook zo lastig om een echt onderscheid te maken. Een woord heeft de betekenis die de mensen eraan geven. Zelf gebruik ik bovenstaande begrippen vaak door elkaar en bedoel daar dan ook hetzelfde mee.

Hoe is hooggevoelig en/of hoogsensitief zijn voor jou? Laat je het alsjeblieft hieronder even weten, daar help je anderen ook weer mee.

Dramadriehoek en HSP
De ene HSPer is de andere hoogsensitieve mens niet
 

Reacties 15

Gast - Janneke op zondag 19 maart 2017 13:48

Ik huil. soms met grote tranen. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en ik barst in snotteren uit. Dit wil ik niet altijd, het belemmerd mij. soms durf ik hierdoor niet meer ergens naar toe te gaan, bang voor tranen die gaan komen Is dit nu overgevoelig zijn?

Ik huil. soms met grote tranen. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en ik barst in snotteren uit. Dit wil ik niet altijd, het belemmerd mij. soms durf ik hierdoor niet meer ergens naar toe te gaan, bang voor tranen die gaan komen Is dit nu overgevoelig zijn?
Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:41

Janneke, een HSPer kan erg geraakt worden wat een tranendal kan veroorzaken. Ik denk dat je gewoon gevoelig reageert, helemaal niets mis mee.

Janneke, een HSPer kan erg geraakt worden wat een tranendal kan veroorzaken. Ik denk dat je gewoon gevoelig reageert, helemaal niets mis mee.
Gast - Mirelle op maandag 20 maart 2017 21:40

Door mijn hooggevoeligheid ervaar ik de dingen intenser wat heel mooi is, maar soms ook een uitdaging kan zijn.. Vooral als ik erg moe ben of ik in drukke ruimtes ben Maar ik vind mezelf niet overgevoelig. Voor mij zijn dat twee verschillende dingen.

Door mijn hooggevoeligheid ervaar ik de dingen intenser wat heel mooi is, maar soms ook een uitdaging kan zijn.. Vooral als ik erg moe ben of ik in drukke ruimtes ben Maar ik vind mezelf niet overgevoelig. Voor mij zijn dat twee verschillende dingen.
Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:44

Intens is inderdaad heel anders dan overgevoelig. Fijn dat je dat zo hier neerzet.

Intens is inderdaad heel anders dan overgevoelig. Fijn dat je dat zo hier neerzet.
Gast - Sunduz op dinsdag 21 maart 2017 10:20

ik vind ook dat ze twee verschillende dingen zijn. Overgevoeligheid krijgt je niet vanuit je geboorte dat kan verschillend zijn per gebeurtenis en hoe je op deze reageer in je leven.
Als hoogsensitief mens ben je meer in je lichaam hoe dan ook weet je de manier hoe je terug naar je lichaam wanneer je geprikkeld word.

ik vind ook dat ze twee verschillende dingen zijn. Overgevoeligheid krijgt je niet vanuit je geboorte dat kan verschillend zijn per gebeurtenis en hoe je op deze reageer in je leven. Als hoogsensitief mens ben je meer in je lichaam hoe dan ook weet je de manier hoe je terug naar je lichaam wanneer je geprikkeld word.
Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:41

Mooi uitgelegd Sunduz

Mooi uitgelegd Sunduz
Gast - Thea op dinsdag 21 maart 2017 11:30

Als je hoogsensitief bent én ook nog eens structureel overvoerd, zoals een burnout of chronische vermoeidheid, beter gezegd uitputting hebt, zoals ik, dan wordt je overgevoelig en kun je niks tot zeer weinig hebben! Heel moeilijk om hier weer uit te komen, maar absoluut een uitdaging waard, nu ik mijn fijngevoeligheid steeds beter begin te begrijpen!

Als je hoogsensitief bent én ook nog eens structureel overvoerd, zoals een burnout of chronische vermoeidheid, beter gezegd uitputting hebt, zoals ik, dan wordt je overgevoelig en kun je niks tot zeer weinig hebben! Heel moeilijk om hier weer uit te komen, maar absoluut een uitdaging waard, nu ik mijn fijngevoeligheid steeds beter begin te begrijpen!
Ineke Snelleman op dinsdag 21 maart 2017 15:43

Goed dat je het onderscheid voor jezelf kunt maken Thea. Ook fijn dat je het steeds beter begrijpt, dit kan een grote ondersteuning voor je zijn.

Goed dat je het onderscheid voor jezelf kunt maken Thea. Ook fijn dat je het steeds beter begrijpt, dit kan een grote ondersteuning voor je zijn.
Gast - Peter op vrijdag 24 maart 2017 12:25

Bij het instituut Blokdijk niet ver van de praktijk van Ineke, kan je de huidweerstand test laten doen met allerlei stoffen in je hand zodat je weet waar je wel of niet tegen kunt. Bij mij kwam er naast een gluten-intolerantie bij die test onder andere uit dat ik al 17 jaar een burnout heb. Dit is hoofdzakelijk van het lawaai. En wat ik merk is inderdaad dat je na jaren gebukt te gaan onder hetzelfde, overgaat op de vluchtmodus. Je kán het gewoon niet meer horen. Ik ga nu elke dag weg naar de hei om er te zitten, zo lang mogelijk. Terwijl ik misschien toch liever iets in huis wil doen, of erger nog, moet doen. Wat is dat voor een bestaan uiteindelijk. Een leven van al je dagen maar zo goed mogelijk uitzitten, en niet meer toekomen aan je eigen dingetjes zoals een schilderij maken. Zou dat nou Gods bedoeling zijn met HSP? Het idee dat ik ook maar van enig nut ben voor de wereld, is er niet.

Bij het instituut Blokdijk niet ver van de praktijk van Ineke, kan je de huidweerstand test laten doen met allerlei stoffen in je hand zodat je weet waar je wel of niet tegen kunt. Bij mij kwam er naast een gluten-intolerantie bij die test onder andere uit dat ik al 17 jaar een burnout heb. Dit is hoofdzakelijk van het lawaai. En wat ik merk is inderdaad dat je na jaren gebukt te gaan onder hetzelfde, overgaat op de vluchtmodus. Je kán het gewoon niet meer horen. Ik ga nu elke dag weg naar de hei om er te zitten, zo lang mogelijk. Terwijl ik misschien toch liever iets in huis wil doen, of erger nog, moet doen. Wat is dat voor een bestaan uiteindelijk. Een leven van al je dagen maar zo goed mogelijk uitzitten, en niet meer toekomen aan je eigen dingetjes zoals een schilderij maken. Zou dat nou Gods bedoeling zijn met HSP? Het idee dat ik ook maar van enig nut ben voor de wereld, is er niet.
Ineke Snelleman op maandag 27 maart 2017 17:39

HSP is volgens mij bedoeld om veel op te merken zodat je daar je voordeel mee kunt doen en met jou ook de mensen om je heen. Lawaai is niet bij het ontstaan van de wereld niet op de manier zoals die nu is meeontstaan.

HSP is volgens mij bedoeld om veel op te merken zodat je daar je voordeel mee kunt doen en met jou ook de mensen om je heen. Lawaai is niet bij het ontstaan van de wereld niet op de manier zoals die nu is meeontstaan.
Gast - shelter op dinsdag 28 maart 2017 00:01

Dag Peter,
bedankt voor je reactie, heel herkenbaar! In mijn geval noem ik het overleefmodus. Ik heb 10 jaar lang last gehad van een doordringend laag frequent geluid waardoor ik ernstige klachten van uitputting had. Dankzij een artikel, uitgeput door geluid dat niemand hoort, ervoer ik herkenning en begrip. Echter geen verbetering. Na een lange zoektocht (en veel omzwervingen) bleek dat er een verband was met voedselintolleranties en een overgevoeligheid voor straling. Deze overgevoeligheden zijn een grote last. Dat is echt geen gave! Wat meestal wel gezegd wordt van hsp..

Dag Peter, bedankt voor je reactie, heel herkenbaar! In mijn geval noem ik het overleefmodus. Ik heb 10 jaar lang last gehad van een doordringend laag frequent geluid waardoor ik ernstige klachten van uitputting had. Dankzij een artikel, uitgeput door geluid dat niemand hoort, ervoer ik herkenning en begrip. Echter geen verbetering. Na een lange zoektocht (en veel omzwervingen) bleek dat er een verband was met voedselintolleranties en een overgevoeligheid voor straling. Deze overgevoeligheden zijn een grote last. Dat is echt geen gave! Wat meestal wel gezegd wordt van hsp..
Gast - Kristel op vrijdag 24 maart 2017 10:03

Dag allemaal
Sinds twee jaar weet ik dat ik hsp ben , in het begin allemaal overweldigend maar dat heb ik aanvaard en weten te plaatsen , echter een knagend gevoel bleef mij achtervolgen , het gevoel dat ik al dertig jaar op eischalen loop , waarom? Tot vier weken geleden , las ik toevallig een artikel met de zin " dit lijk wel op narcisme " ik dacht , wat is dat nu weer , gaan internetten en hier vielen alle puzzelstukjes in mekaar
Nee, ik reageer niet overgevoelig , ik ben niet diegene die negatieve energie verspreid , als hsp probeer ik de gulle middenweg te zoeken , discussies te vermijden ten alle spijt
Ik ben geen prater , toch niet met mijn partner , had altijd de gedachte / gevoel 'wat je tegen hem zegt zal tegen je gebruikt worden , nu weet ik waarom
Kan mij iemand hiermee vooruit helpen , ik ben het boek van Jan Storms destructieve relaties op de schop. Aan het lezen , precies mijn biografie , beangstigend maar ook bevrijdend
Ik weet het dit stukje hoort niet echt bij dit onderwerp , maar vragen kan altijd , toch
Lieve groeten

Dag allemaal Sinds twee jaar weet ik dat ik hsp ben , in het begin allemaal overweldigend maar dat heb ik aanvaard en weten te plaatsen , echter een knagend gevoel bleef mij achtervolgen , het gevoel dat ik al dertig jaar op eischalen loop , waarom? Tot vier weken geleden , las ik toevallig een artikel met de zin " dit lijk wel op narcisme " ik dacht , wat is dat nu weer , gaan internetten en hier vielen alle puzzelstukjes in mekaar Nee, ik reageer niet overgevoelig , ik ben niet diegene die negatieve energie verspreid , als hsp probeer ik de gulle middenweg te zoeken , discussies te vermijden ten alle spijt Ik ben geen prater , toch niet met mijn partner , had altijd de gedachte / gevoel 'wat je tegen hem zegt zal tegen je gebruikt worden , nu weet ik waarom Kan mij iemand hiermee vooruit helpen , ik ben het boek van Jan Storms destructieve relaties op de schop. Aan het lezen , precies mijn biografie , beangstigend maar ook bevrijdend Ik weet het dit stukje hoort niet echt bij dit onderwerp , maar vragen kan altijd , toch Lieve groeten
Ineke Snelleman op maandag 27 maart 2017 17:40

Een boek kan heel helpend zijn. Omgaan met HSP is ook het jezelf leren kennen, met alle mooie en minder mooie kanten die daar bij horen.
Het is idd wel heel heftig als je een partner met narcisme (hebt) gehad.

Een boek kan heel helpend zijn. Omgaan met HSP is ook het jezelf leren kennen, met alle mooie en minder mooie kanten die daar bij horen. Het is idd wel heel heftig als je een partner met narcisme (hebt) gehad.
Gast - Roxana op woensdag 29 maart 2017 14:28

Ik vind het nog steeds onduidelijk wat HSP-zijn nu echt inhoudt. Ik heb nog geen boek gevonden wat mij helpt. Vaak is het zweverig, heel erg vanuit de auteur geschreven of veel te positief (het is je kracht). Daarnaast kan ik het er met niemand echt over hebben. Omdat het voor mij nog niet duidelijk is (is dit nu waar ik last van heb?) en omdat het niet begrepen wordt (dat heb ik ook, je stelt je aan, volgens mij moet je gewoon....). Ik durf het op het werk niet te zeggen, omdat het zwak overkomt. Ik ben altijd maar moe. Het houdt geen verband met mijn werk, het zit ook in m'n thuissituatie, in m'n hoofd. En wat doen mijn collega's: vragen of ik wel gelukkig ben, want ik ben zo jong en zou toch zoveel meer moeten kunnen werken (ik werk 24 uur), ik functioneer wel goed, MAAR volgens hen zit ik niet op mijn plek. Ze maken zich " zorgen" of ik wel in een ander team zou passen (ik wordt overbodig waar ik nu zit). Dit is gewoon bemoeien en niet begrijpen. Want hoe vaak ik ook zeg dat ik m'n werk leuk vind, ze luisteren niet.
Ik ben niet ongelukkig, ik ben gewoon moe. Omdat ik in m'n hoofd zit, omdat alles binnenkomt, omdat ik het niet verwerkt krijg, omdat ik graag een hele dag in een bubbel zou willen zitten, maar daar wordt ik ook niet gelukkig van.
Dus ik zeg maar niks meer. Wat voor naam het beestje ook heeft.

Ik vind het nog steeds onduidelijk wat HSP-zijn nu echt inhoudt. Ik heb nog geen boek gevonden wat mij helpt. Vaak is het zweverig, heel erg vanuit de auteur geschreven of veel te positief (het is je kracht). Daarnaast kan ik het er met niemand echt over hebben. Omdat het voor mij nog niet duidelijk is (is dit nu waar ik last van heb?) en omdat het niet begrepen wordt (dat heb ik ook, je stelt je aan, volgens mij moet je gewoon....). Ik durf het op het werk niet te zeggen, omdat het zwak overkomt. Ik ben altijd maar moe. Het houdt geen verband met mijn werk, het zit ook in m'n thuissituatie, in m'n hoofd. En wat doen mijn collega's: vragen of ik wel gelukkig ben, want ik ben zo jong en zou toch zoveel meer moeten kunnen werken (ik werk 24 uur), ik functioneer wel goed, MAAR volgens hen zit ik niet op mijn plek. Ze maken zich " zorgen" of ik wel in een ander team zou passen (ik wordt overbodig waar ik nu zit). Dit is gewoon bemoeien en niet begrijpen. Want hoe vaak ik ook zeg dat ik m'n werk leuk vind, ze luisteren niet. Ik ben niet ongelukkig, ik ben gewoon moe. Omdat ik in m'n hoofd zit, omdat alles binnenkomt, omdat ik het niet verwerkt krijg, omdat ik graag een hele dag in een bubbel zou willen zitten, maar daar wordt ik ook niet gelukkig van. Dus ik zeg maar niks meer. Wat voor naam het beestje ook heeft.
Ineke Snelleman op donderdag 30 maart 2017 08:29

Roxana, buiten het HSP zijn heb je nog veel meer eigenschappen, dat maakt het niet zo gemakkelijk om iets te vinden wat echt bij je past. Zelf heb ik veel gehad aan de boeken van Elaine Aron. Meer recentelijk heeft ook Elke van Hoof een boek geschreven. Zij heeft HSP voornamelijk vanuit de wetenschap beschreven, misschien heb je hier iets aan.

Roxana, buiten het HSP zijn heb je nog veel meer eigenschappen, dat maakt het niet zo gemakkelijk om iets te vinden wat echt bij je past. Zelf heb ik veel gehad aan de boeken van Elaine Aron. Meer recentelijk heeft ook Elke van Hoof een boek geschreven. Zij heeft HSP voornamelijk vanuit de wetenschap beschreven, misschien heb je hier iets aan.
Gast
zondag 20 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam