Meteen naar reacties

Heb jij (kleine) kinderen en lijkt het soms net alsof je kinderen alles bepalen wat er in het huis gebeurd? Misschien is er ergens geen duidelijkheid voor de kinderen wat hun plek is, waar zij horen te staan.

In een familie ontstaat als vanzelf een systeem, een systeem waarin balans, orde en plek belangrijk is. Dit wordt een familiesysteem genoemd.

Ordening geeft rust

Richtlijnen

In elk familiesysteem zijn een paar richtlijnen heel belangrijk

• Iedereen hoort erbij
• Iedereen heeft een eigen plek
• Geven en nemen moet in balans zijn

Iedereen hoort erbij

Niemand mag in een familiesysteem worden buitengesloten. Ook niet die oom die in de gevangenis zit, ook niet de tante die dingen heeft gedaan waar niemand over wil praten.

Als iemand wordt buitengesloten is er ergens iemand uit het familiesysteem die op een bepaalde manier contact legt. Dit contact is niet letterlijk en vaak geheel onbewust. Het kan zomaar gebeuren dat een kind gedrag gaat vertonen dat bij tante hoorde. Eigenlijk wil dit kind het niet, het lijkt net alsof het kind iets doet wat helemaal niet bij hem of haar past. Als ouder snap je op zo'n moment helemaal niets van het gedrag van je kind.

Iedereen heeft een eigen plek

Elke plek is goed, er geen foute plek of een plek die belangrijker is dan de andere. In een systeem komt alles op volgorde. Bij de kinderen is degene die het eerste geboren is, de eerste in de rij.

De ouders staan ook op een volgorde die rust geeft, vader staat rechts van moeder en meestal ook als eerste in de rij.

Van je plek af

Als er geen duidelijkheid is, kan het zomaar gebeuren dat een kind op de plek van één van ouders gaat staan. Je heb dan een kind dat eigenlijk een rol heeft dat niet bij een kind past. Dit kind gaat misschien erg zorgen voor de andere kinderen van het gezin.

Geven en nemen moet in balans zijn

Ouders geven, kinderen nemen. Een ouder zorgt voor een kind, een kind mag die zorg aannemen. Zodra een kind voor een ouder gaat zorgen is er onbalans.

Tafelschikking

Een simpele manier om ordening en plek te krijgen is een tafelschikking. Hierbij gaan de gezinsleden op volgorde zitten. Vader rechts van moeder en de kinderen tegenover hun. De oudste rechts en de jongste links. Kinderen die nog geholpen moeten worden met eten, mogen tussen de ouders in zitten.

Als je een groot gezin hebt kan je eens kijken of een ronde tafel uitkomst geeft.

Misschien vind je het in het begin wat onwennig en raar. Je zult merken dat er op een bepaalde manier rust komt. Er is ordening wat duidelijkheid geeft. Een kind ziet dat de ouders naast elkaar zitten en voelt dat hij/zij ook een belangrijke plek heeft.

"Zorg ervoor dat je je voeten op de juiste plek zet, dan ben je standvastig."(Abraham Lincoln)

 

Laat je weten of je dit gaat doen?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:05
199 Woorden over