Meteen naar reacties

Ik moest laatst met de trein mee en ik kreeg een zitplaats van een aardige jongeman. Eigenlijk voelde ik me in eerste instantie wat ongemakkelijk, want nu moest hij de hele rit staan en ik kon prinsheerlijk voor het raam zitten. Ik voelde me ook een beetje oud worden en daardoor opstandig. Mijn gedachten waren: “Ik kan nog best staan hoor, er mankeert mij niets.”

Dit is ontvangen

Ik heb de plaats wel aangenomen en de jongeman bedankt. Hij was zo vriendelijk om op te staan en dan is het voor hem fijn als ik mijn dankbaarheid toon. Zo deed ik hem en mijzelf een plezier.

Zo ontvang je niet

Tijdens een andere rit met het openbaar vervoer zag ik een vrouw heel kribbig doen tegen iemand die op wilde staan. Met een verbeten gezicht bleef ze staan, ook al was het best lastig om zichzelf staande te houden in die volle schommelende bus. Ze was de jongste niet meer en ook niet zo goed ter been.

Dit gebeurt er als je niet ontvangt

En toen dacht ik bij mezelf: “de volgende keer doet deze aardige man niet meer zo vriendelijk, omdat hij toch een sneer krijgt als hij iets wil aanbieden.”

Je helpt een ander

Als je gewoon iets aanneemt wat je wordt aangeboden, help je echt jezelf en een ander. Die ander krijgt een fijn gevoel als zijn gift wordt ontvangen. Geven is iets wat mensen leuk vinden, jij toch ook!

Kan jij al ontvangen?

 "Zwijg over de diensten die je hebt verleend, maar spreek over de gunsten die je hebt ontvangen." (Seneca)


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:51
199 Woorden over