Meteen naar reacties

Een nog relatief onbekend fenomeen bij hoogsensitieve mensen: onderprikkeld zijn.

Je hebt het vast al gelezen en gehoord (ook van mij): het is voor een HSPer heel belangrijk om toch vooral voldoende rust te nemen en het teveel aan prikkels te mijden.

Gelukkig wordt er steeds meer bekend over hoogsensitiviteit en kan er steeds meer aandacht geschonken worden aan de behoefte van  elk hooggevoelig mens.

Jij bent natuurlijk niet hetzelfde als andere mensen, als andere HSPers. Jij hebt niet dezelfde behoefte als anderen, jij bent uniek en daar hoort maatwerk bij.

Maatwerk krijg je door jezelf te leren kennen, door je eigenschap te leren kennen, door je te realiseren dat jij anders mag zijn.

Teveel en te weinig prikkels

Ik sprak laatst iemand die haar werk was kwijtgeraakt, een voor haar uitdagende baan waarin ze veel creativiteit kwijt kon. Wij hadden juist gewerkt aan het zoeken van ontspanning, het zoeken van rust omdat haar baan toch ook veel prikkels gaf en een burn-out op de loer lag. En toen kwam de reorganisatie en had ze geen werk meer.

Deze rust was te veel, ze miste het uitdagende en de spanning van haar werk, de collega’s en de cliënten. Ze vertelde dat het leek alsof ze weer in een burn-out kwam, terwijl ze nu juist alle rust had en eigenlijk niet meer zo veel hoefde.

Ze was onderprikkeld en dit kan dezelfde verschijnselen geven als overprikkeld zijn. Je brein heeft nu eenmaal ook een aantal positieve prikkels nodig.

Verschillende uitingen van onderprikkeling:

  • Je voelt je lamlendig en sloom
  • Je verveelt je
  • Je kunt de hele dag wel slapen
  • Je bent er met je aandacht niet bij
  • Je zoekt prikkels op
  • Je gaat veel eten of drinken
  • Je hebt een heel onrustig hyper gevoel
  • Je bent snel afgeleid

Geen burn-out maar een bore-out

Een bore-out (onderprikkeling) kan dezelfde verschijnselen geven als een burn-out. Als je dan juist nog meer rust opzoekt, omdat dat nu eenmaal zo hoort bij een burn-out, kan dit flinke depressieve gevoelens geven.

Omgaan met onderprikkeling

Herken wat jouw behoeftes en verlangens zijn, herken wat jij nodig hebt. Zoek de uitdaging die voedend voor jou is. Onderneem iets, kijk of je uit de sleur kunt stappen. Altijd al het verlangen gehad om een reis te maken, doe het. Altijd al een cursus pottenbakken willen volgen, doe het. Altijd al een andere stijl kleding willen dragen, doe het. Altijd al……., doe het.

Geef je ziel voeding

Jij bent hoogsensitief, jij ervaart alles intens. Geef jezelf, geef je wezenlijke ik, je ziel datgene waar het zo naar hunkert. Vergelijk je nooit met anderen, denk niet dat je alles hetzelfde moet doen als iemand anders.

Soms rust, soms niet

Blijf voelen wat goed is voor jou. Soms zal je echt die hele rustige dagen nodig hebben, of jij hebt ze misschien heel vaak nodig. Er zijn ook momenten dat je echt kunt hunkeren naar voldoende voedende prikkels. Alles is goed, alles is oké en niets is gek of raar. Doe wat goed is voor jou.

“De wereld is vol met poorten, vol met kansen, aaneenschakelingen van spanning die erop wachten benut te worden.”(Ralph Waldo Emerson)

 


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

Hans op donderdag 11 juni 2020 22:23
 Lieve  Ineke, Wat een goed verhaal.!Ik herken mij er wel in. ik zoek ook vaak  naar de balans.  Druk met  vrienden. de stad in. En weer even tot rust  komen.Thuis  op de bank of even de natuur in.Ook  in mijn werk heel de dag  hetzelfde dan sla ik dicht. Eerst doe ik het ene werk  en dan ga ik vervolgens  weer ander  werk doen Ook die  uitdagingen heb ik nodig. Zo voel  ik mij goed in mijn vel zitten.
Ineke Snelleman op vrijdag 12 juni 2020 17:52

Wat fijn Hans, zo heb je al echt de balans te pakken.

Marjolijn op vrijdag 12 juni 2020 10:13
Dankjewel lieve Ineke, Voor deze (h)erkenbare blog! Fijn om deze uitleg en bevestiging te krijgen, zeker als je (al!)weer moet uitvinden waar de balans ligt! Het blijft een uitdaging, maar deze blog brengt mij inzicht en kracht! Ook te weten dat ik er niet alleen in sta! Dank voor het delen, het komt ons allemaal zó ten goede, zichtbaar, voelbaar...! Hartengroet, Marjolijn
Ineke Snelleman op vrijdag 12 juni 2020 17:53

Balans vinden is soms best een uitdaging, blijf luisteren naar je eigen gevoel en dan komt het zeker goed,

Esther op vrijdag 12 juni 2020 19:05
Vooral de afgelopen tijd, al 14 weken thuis aan 't werk is vreselijk saai. Precies wat hierboven opgenoemd wordt, werd gek van mijzelf. Nu we weer langzaam weer wat mogen, voel ik me ook weer beter. En vanaf volgende week weer 1 dag in de week naar kantoor, ik ben er blij mee. 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:29
199 Woorden over