Meteen naar reacties

Moeilijke tijden zijn er altijd geweest, mensen hebben door de eeuwen heen veel verschillende ‘stormen’ doorstaan. De mens is flexibel en komt daardoor ook weer altijd een moeilijke periode te boven.

In vroegere tijden hadden mensen veel troost aan verhalen. Deze verhalen werden meestal niet zelf gelezen (veel mensen konden toen niet lezen) maar verteld door een rondtrekkende minstreel. In deze verhalen leerden mensen hoe de hoofdpersoon in het verhaal met zijn of haar problemen omging.

Sprookjes als hulp

Vroeger luisterden mensen graag naar fantasieverhalen, bijvoorbeeld sprookjes, die een goed beeld gaven hoe je om kon gaan met jouw eigen problematiek. In een taal die vaak uit symbolen bestond haalde een ieder die luisterde troost en kracht.

Bekende sprookjes zoals Assepoester of Hans en Grietje laten goed zien dat mensen veerkracht hebben en de mogelijkheid om creatief te zijn.

Elk verhaal dat verteld wordt is een reis van een mens, de mens waarmee je jezelf kunt identificeren. Elk mens in een sprookje is een held, een held met problematiek die je kunt herkennen bij jezelf.

De prins die op pad moet gaan om het koninkrijk te redden, alles verliest onderweg en toch ook vriendschap ontmoet. Deze prins leert om te luisteren naar zijn eigen gevoel en daar naar te handelen.

De prinses die haar broers moet redden en jaren lang bezig is om truien te maken. Zij leert om trouw te blijven aan zichzelf, ondanks tegenslag, en hierdoor redt ze niet alleen haar broers maar ook zichzelf.

Al deze verhalen leren ons:

“Wat er ook gebeurt, ik kom er weer bovenop”!

In de decembermaand luisteren mensen ook graag naar verhalen, een heel oud verhaal is het kerstverhaal. Dit verhaal symboliseert een nieuw begin en hoop, het symboliseert hulp en verbondenheid.

Heb jij een verhaal dat je erg aanspreekt? Kijk dan eens hoe de hoofdpersonen omgaan met hun moeilijkheden en haal daar kracht uit.

“In de kern van elk sprookje ligt een waarheid die het verhaal zijn kracht geeft.”(Susan Wiggs)


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Gast op woensdag 23 december 2020 18:54
Mooi geschreven: elk verhaal dat verteld wordt is een reis van een mens, de mens waarmee je jezelf kunt identificeren. Afgelopen jaar heb ik vele biografische verhalen mogen lezen/zien, herkenning geeft dan veel inspiratie/steun. Bijvoorbeeld de tv-serie/documentaire 63-up waarin een aantal Britten gevolgd worden vanaf 7 jaar en vervolgens elke 7 jaar. Inmiddels zijn ze bij hun 63e levensjaar. Omdat ik inmiddels ook 63 ben levert dat vele frappante herkeningspunten en inzichten op!
Ineke Snelleman op zondag 27 december 2020 12:08
7 jaar is idd een cyclus in een mensenleven. Je kunt dit terug vinden in veel verhalen. Mooi dat je zo fijne herkenning vindt.
Hans op donderdag 24 december 2020 22:21
 Lieve Ineke. Hele  moeilijke  tijd nu. Ik geniet van wat  wel kan. De  natuur in,een boeklezen, joggen , koken. En kik niet teveel naar het nieuws.Daar wordt  je niet vrolijk van!
Ineke Snelleman op zondag 27 december 2020 12:10
Lekker blijven genieten Hans en van het nieuws word je idd niet vrolijk.
Gast op dinsdag 09 november 2021 13:11
Hier sluit ik mij bij aan. Ons niet uit onze kracht laten halen door al die nare angsthypnose verhalen. De natuur biedt ons gelukkig altijd een onuitputtelijke oplaadbron.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:10
199 Woorden over