Meteen naar reacties
ojee-ben-HSP

Als je net hebt ontdekt dat hooggevoelig bent, een HSPer, kan de wereld op z’n kop gaan staan. Je kunt in een achtbaan van emoties terecht komen.

Ik weet nog goed dat ik er alles over wilde weten, in de tijd dat ik mijn ‘ontdekking’ deed, was internet nog niet zo’n groot medium als tegenwoordig. Ik heb toen veel gehad aan het boek van Elaine Aron: Hoog Sensitieve Personen (hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd)

Definitie van Elaine Aron

Hoogsensitieve personen zijn mensen die geboren zijn met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol.

Anders zijn

Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen. Uitleggen wat er nu precies anders is kunnen ze vaak niet. Gevoelens zijn vaak niet in woorden te vatten. Het niet in woorden kunnen uitdrukken kan ook voor veel onbegrip zorgen.

Er is geen echte criteria voor hooggevoeligheid

Kenmerken zoals deze in boeken en in testen staan zijn erg aspecifiek, ze zijn vaag en subjectief. Hoe test je bijvoorbeeld objectief of iemand gevoelig is voor lawaai of muziek? Wat is gevoeligheid voor muziek exact? Waar ligt de grens tussen gevoelig en minder gevoelig? Bijvoorbeeld niet iedere musicus is hooggevoelig, maar misschien wel gevoelig voor muziek.

Verwarring

De ontdekking dat je een HSPer bent kan dus voor veel verwarring zorgen. Geen zorgen, je bent heel gewoon, je bent alleen gevoeliger dan de meeste mensen op de wereld.

Karaktereigenschap

Je bent al een HSPer vanaf je geboorte, het is een karaktereigenschap die je mee hebt genomen dit leven in. Een karaktereigenschap die bij je hoort, net zoals de kleur van je ogen bij je hoort.

Blij zijn met je HSP

Het is echt mogelijk om blij te worden met jouw mooie karaktereigenschap. Ook als het momenteel nog niet zo voor je voelt. Als je blij bent geworden kan je voluit zeggen: Jéé, ik ben HSP!

“Wees blij mét mij! Het is zo triest om alleen blij te zijn!” (Gotthold Ephraim Lessing)

Ben jij blij met je HSP zijn?


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Gerard op zondag 29 mei 2016 21:12
Een jaar geleden mailde een kennisje van mij een artikel over HSP en dat ik dat eens goed moest lezen. Toen ik het las vielen er vele puzzelstukjes op zijn plek. Ik heb mij sinds mij jeugd afgevraagd, waarom ik dingen zag en voelde die andere blijkbaar helemaal niet opvielen. Ook emotioneel kwam er ooit ontzettend veel op mij af, als ik de pijn zag/voelde bij een familielid of klasgenoot. De klasgenoten die problemen hadden kwamen vaak bij mij om te praten, ik heb nooit begrepen hoe dat kwam. Maar nu ik weet dat ik HSP ben, kan ik alles beter plaatsen. Ik lees er erg veel over en volg deze blog. En het lukt mij steeds beter om een goede balans te vinden tussen mijn gevoelens en emoties en die van mijn familieleden en vrienden. Ik ben blij met mijn HSP zijn, en wat ik kan betekenen voor familie en vrienden!;)
Ineke Snelleman op maandag 30 mei 2016 07:36
Fijn om het positieve van HSP te kunnen zien, dat helpt ook mij ook altijd enorm. Dank je Gerard voor deze mooie bijdrage.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:23
199 Woorden over