Mijn leesvoer voor HSPers

Mijn leesvoer voor HSPers

Weet je wat ik mooie boeken vind voor hoogsensitieve mensen? Ik bedoel niet de boeken die over HSP gaan, ik bedoel boeken die fijn zijn om te lezen.

Zelf houd ik heel erg veel van lezen, vanaf dat ik leerde lezen is het iets waarmee ik lekker tot rust kan komen. Hoe komt het toch dat dit zo werkt?

Lezen: weg van de drukte

Een HSPer vindt het heerlijk om even weg te zijn van alle drukte om hem of haar heen. Bij het lezen van een boek kan je wegduiken in het verhaal dat er speelt. Ik weet nog goed dat ik als kind het al heerlijk vond om te lezen en helemaal in het verhaal zat.

Op de lagere school hadden we regelmatig een moment dat je even een boek mocht lezen. Tijdens het lezen van het boek hoorde ik niets meer van wat er om heen speelde. Zo gebeurde het elke weer dat de leerkracht al met een les bezig was en ik nog met mijn neus in het boek zat.

Als ik in de gaten kreeg dat de les begonnen was, schrok ik op en haastte me om het boek weg te leggen. Ik voelde me dan wel een beetje beschaamd, hoewel ik me niet kan herinneren dat de juf of meester dan boos op mij werd.

Thuis vond ik het ook heel fijn om weg te duiken in een boek, alles om me heen kon ik dan vergeten. Een boek met een mooi verhaal, dat vond ik het fijnste. Ook las ik heel erg graag sprookjes.

Paulo Coelho

De blog begon met de vraag wat ik mooie boeken vind voor hoogsensitieve mensen. Vaak vinden HSPers boeken met een boodschap heel erg mooi. De schrijver die dat het beste kan is volgens mij Paulo Coelho. Hij beschrijft in zijn boeken hoe mensen omgaan met de problemen die ze tegenkomen. Ik vind het prachtige spirituele verhalen, herkenbaar en ook leerzaam. In zijn boeken laten de hoofdpersonen vaak alles achter om zo op zoek te kunnen gaan naar hun ware lotsbestemming.

Fijn lezen in de zomer

Een greep uit de boeken van Paulo Coelho:

  • De Alchemist
  • De Zahir
  • Als een rivier
  • De beschermengel
  • Brida
  • De heks van Portobello
  • De duivel en het meisje

“Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken, is bij machte om de eenzaamheid te dragen, waar dan ook en met groot gemak.” (Mahatma Gandhi)

Wat vind jij fijne boeken om te lezen?

Kiezen voor mezelf
Het is zomer, tijd voor energie opdoen
 

Reacties 15

Gast - Petra op dinsdag 08 augustus 2017 07:15

Vroeger verslond ik boeken, en las het ene boek na de andere. De laatste tien jaren kan ik mijn concentratie er niet meer bij houden, en ben ik de verhaallijn kwijt als ik het boek weg leg.
Ik mis het lezen wel, en hoop dat het me weer gaat lukken als ik wat meer rust in mijn hoofd krijg.
De alchemist van Coelho werd me vorige week ook al aan geraden, dus ben eigenlijk wel benieuwd.

Vroeger verslond ik boeken, en las het ene boek na de andere. De laatste tien jaren kan ik mijn concentratie er niet meer bij houden, en ben ik de verhaallijn kwijt als ik het boek weg leg. Ik mis het lezen wel, en hoop dat het me weer gaat lukken als ik wat meer rust in mijn hoofd krijg. De alchemist van Coelho werd me vorige week ook al aan geraden, dus ben eigenlijk wel benieuwd.
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:36

Wat jammer dat het niet meer lukt, terwijl een boek juist helpend kan zijn om rust in het hoofd te krijgen.

Wat jammer dat het niet meer lukt, terwijl een boek juist helpend kan zijn om rust in het hoofd te krijgen.
Gast - Pieter Hoogendoorn op dinsdag 08 augustus 2017 08:45

Goedemorgen, lezen is aan mij niet besteed. Van jongs af aan al. Nu heb ik er nog steeds niet het geduld voor en de concentratie. Mijn concentratie boog is erg kort,

Goedemorgen, lezen is aan mij niet besteed. Van jongs af aan al. Nu heb ik er nog steeds niet het geduld voor en de concentratie. Mijn concentratie boog is erg kort,
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:37

Jammer, niet iedereen vind lezen leuk trouwens. Is er iets wat je wel heel leuk vindt Pieter?

Jammer, niet iedereen vind lezen leuk trouwens. Is er iets wat je wel heel leuk vindt Pieter?
Gast - Lex Fauser op dinsdag 08 augustus 2017 10:33

Beste Ineke,

Ik ben net zoals Pieter Hoogedoorn: absoluut geen lezer, van kinds af aan al.
Je moet dan voor je eindexamen middelbare school altijd boeken lezen en dan heb ik in alle vier de talen eindexamen gedaan...
Maar ik heb geen boek gelezen.
Maakte mijn samenvattingen ervan ahv wat er op de achterkant van het boek stond en mbv een goede vriend die datzelfde boek wel gelezen had. Foei hè?!
Was wel geslaagd hoor!
Maar nee, ik heb er echt geen geduld voor.
Ik kan me dan wel goed concentreren en zal zo'n verhaal ook niet kwijtraken als ik het boek tussentijds wegleg....
Maar lezen is echt niets voor mij.
Alleen dan wel (geen reclame hoor!) Mijn tv-gids "Veronica Magazine".
En ook de "Voetbal International" die ik af en toe koop.
En strips als ik die toevallig ergens kan lezen en ik bijvoorbeeld even moet wachten bij de huisarts, ed.
Ben wel een filmfreak.
Ook puzzelen (vooral Zweedse en Sudoku) doe ik graag.
En mijn grootste passie is sport, zowel actief als passief!

Met vriendelijke groet,
Lex Fauser.

Beste Ineke, Ik ben net zoals Pieter Hoogedoorn: absoluut geen lezer, van kinds af aan al. Je moet dan voor je eindexamen middelbare school altijd boeken lezen en dan heb ik in alle vier de talen eindexamen gedaan... Maar ik heb geen boek gelezen. Maakte mijn samenvattingen ervan ahv wat er op de achterkant van het boek stond en mbv een goede vriend die datzelfde boek wel gelezen had. Foei hè?! Was wel geslaagd hoor! Maar nee, ik heb er echt geen geduld voor. Ik kan me dan wel goed concentreren en zal zo'n verhaal ook niet kwijtraken als ik het boek tussentijds wegleg.... Maar lezen is echt niets voor mij. Alleen dan wel (geen reclame hoor!) Mijn tv-gids "Veronica Magazine". En ook de "Voetbal International" die ik af en toe koop. En strips als ik die toevallig ergens kan lezen en ik bijvoorbeeld even moet wachten bij de huisarts, ed. Ben wel een filmfreak. Ook puzzelen (vooral Zweedse en Sudoku) doe ik graag. En mijn grootste passie is sport, zowel actief als passief! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:39

Met sporten kan je ook veel rust creëren, fijn dat je dat zo leuk vindt Lex.

Met sporten kan je ook veel rust creëren, fijn dat je dat zo leuk vindt Lex.
Gast - Natasja op dinsdag 08 augustus 2017 11:25

Als kind las ik fantasieverhalen op zijn tijd en keek graag in boeken met mooie plaatjes.
Nu lees ik af en toe informatieve boeken om kennis op te doen.
Vaak heeft het met mijn hobby`s en interesses te maken.
Boeken met mooie illustraties of plaatjes vallen mijn oog vaak ook op en vind leuk
om te hebben voor in de boekenkast.

Als kind las ik fantasieverhalen op zijn tijd en keek graag in boeken met mooie plaatjes. Nu lees ik af en toe informatieve boeken om kennis op te doen. Vaak heeft het met mijn hobby`s en interesses te maken. Boeken met mooie illustraties of plaatjes vallen mijn oog vaak ook op en vind leuk om te hebben voor in de boekenkast.
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:40

Leuk een boekenkast met mooie boeken, vind ik ook altijd fijn om naar te kijken en in te snuffelen.

Leuk een boekenkast met mooie boeken, vind ik ook altijd fijn om naar te kijken en in te snuffelen.
Gast - Anita op dinsdag 08 augustus 2017 11:40

ik vind het heerlijk om te lezen. Lees elke avond voor ik ga slapen en soms overdag om even tot rust te komen. Als ik een leuk boek gelezen heb, lees ik meestal alle boeken van die schrijver. We hebben maar een kleine bieb, dus ik reserveer de boeken altijd via de bieb. Heerlijke manier om mijn gedachten uit te schakelen. Vooral ontspannende verhalen en boeken met een boodschap.

ik vind het heerlijk om te lezen. Lees elke avond voor ik ga slapen en soms overdag om even tot rust te komen. Als ik een leuk boek gelezen heb, lees ik meestal alle boeken van die schrijver. We hebben maar een kleine bieb, dus ik reserveer de boeken altijd via de bieb. Heerlijke manier om mijn gedachten uit te schakelen. Vooral ontspannende verhalen en boeken met een boodschap.
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:41

De bieb, helaas verdwijnen er steeds meer terwijl en toch nog grote behoefte aan is. Gelukkig kan jij je boeken nog reserveren en lezen.

De bieb, helaas verdwijnen er steeds meer terwijl en toch nog grote behoefte aan is. Gelukkig kan jij je boeken nog reserveren en lezen.
Gast - Kristel op dinsdag 08 augustus 2017 16:27

Ik kan ook heerlijk wegglijden bij een boek en net zoals Anita lees ik al de boeken van een schrijver na het lezen van een interessant verhaal
Houd vooral van lichte thriller verhalen een beetje spanning maar niet te
Ik lees vooral voor het slapengaan of smorgens vroeg om geen huisgenoten te vroeg te wekken door al iets in huis te gaan staan rommelen
Nu ik alleen woon heeft er niemand last van mijn gewoontes ?

Ik kan ook heerlijk wegglijden bij een boek en net zoals Anita lees ik al de boeken van een schrijver na het lezen van een interessant verhaal Houd vooral van lichte thriller verhalen een beetje spanning maar niet te Ik lees vooral voor het slapengaan of smorgens vroeg om geen huisgenoten te vroeg te wekken door al iets in huis te gaan staan rommelen Nu ik alleen woon heeft er niemand last van mijn gewoontes ?
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:43

Zachtjes in huis rommelen moet kunnen, ik ben ook een vroege vogel. Al lezend ben je natuurlijk niemand tot last.

Zachtjes in huis rommelen moet kunnen, ik ben ook een vroege vogel. Al lezend ben je natuurlijk niemand tot last.
Gast - Kristel op dinsdag 08 augustus 2017 16:30

Misschien wel een idee om andere gasten wat titels / schrijvers te noemen als inspiratie net zoals Ineke dat deed
Ik lees graag Patrick De Bruyn en kies ook boeken die bv de Poirot prijs of de gouden Pen wonnen

Misschien wel een idee om andere gasten wat titels / schrijvers te noemen als inspiratie net zoals Ineke dat deed Ik lees graag Patrick De Bruyn en kies ook boeken die bv de Poirot prijs of de gouden Pen wonnen
Gast - Anja op dinsdag 08 augustus 2017 19:50

Ik vind t ook heerlijk om n boek te lezen. Elke avond voor t slapen een paar bladzijden. Heerlijk wegduiken in t verhaal. Mijn favoriete schrijver is Harlan Coben, hij schrijft zo heerlijk dat ik zijn boeken zo uit lees. Zijn boeken heb ik allemaal gelezen via de bibliotheek. Ook James Patterson en David Baldacci zijn geweldig....echt spannende detectives. Mocht iemand nog n schrijver weten, die goede detectives schrijft, houd ik me aanbevolen. Lieve groetjes Anja

Ik vind t ook heerlijk om n boek te lezen. Elke avond voor t slapen een paar bladzijden. Heerlijk wegduiken in t verhaal. Mijn favoriete schrijver is Harlan Coben, hij schrijft zo heerlijk dat ik zijn boeken zo uit lees. Zijn boeken heb ik allemaal gelezen via de bibliotheek. Ook James Patterson en David Baldacci zijn geweldig....echt spannende detectives. Mocht iemand nog n schrijver weten, die goede detectives schrijft, houd ik me aanbevolen. Lieve groetjes Anja
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:46

Ik houdt ook wel van spanning (in boeken dan). Dan mag het soms best eng zijn, het is maar een boek. In mijn kast staan bijvoorbeeld boeken van Stephen King.

Ik houdt ook wel van spanning (in boeken dan). Dan mag het soms best eng zijn, het is maar een boek. In mijn kast staan bijvoorbeeld boeken van Stephen King.
Gast
maandag 21 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam