Meteen naar reacties
leesvoer-zomer-hsp-hoogsensitief-hooggevoeli_20170807-061410_1

Weet je wat ik mooie boeken vind voor hoogsensitieve mensen? Ik bedoel niet de boeken die over HSP gaan, ik bedoel boeken die fijn zijn om te lezen.

Zelf houd ik heel erg veel van lezen, vanaf dat ik leerde lezen is het iets waarmee ik lekker tot rust kan komen. Hoe komt het toch dat dit zo werkt?

Lezen: weg van de drukte

Een HSPer vindt het heerlijk om even weg te zijn van alle drukte om hem of haar heen. Bij het lezen van een boek kan je wegduiken in het verhaal dat er speelt. Ik weet nog goed dat ik als kind het al heerlijk vond om te lezen en helemaal in het verhaal zat.

Op de lagere school hadden we regelmatig een moment dat je even een boek mocht lezen. Tijdens het lezen van het boek hoorde ik niets meer van wat er om heen speelde. Zo gebeurde het elke weer dat de leerkracht al met een les bezig was en ik nog met mijn neus in het boek zat.

Als ik in de gaten kreeg dat de les begonnen was, schrok ik op en haastte me om het boek weg te leggen. Ik voelde me dan wel een beetje beschaamd, hoewel ik me niet kan herinneren dat de juf of meester dan boos op mij werd.

Thuis vond ik het ook heel fijn om weg te duiken in een boek, alles om me heen kon ik dan vergeten. Een boek met een mooi verhaal, dat vond ik het fijnste. Ook las ik heel erg graag sprookjes.

Paulo Coelho

De blog begon met de vraag wat ik mooie boeken vind voor hoogsensitieve mensen. Vaak vinden HSPers boeken met een boodschap heel erg mooi. De schrijver die dat het beste kan is volgens mij Paulo Coelho. Hij beschrijft in zijn boeken hoe mensen omgaan met de problemen die ze tegenkomen. Ik vind het prachtige spirituele verhalen, herkenbaar en ook leerzaam. In zijn boeken laten de hoofdpersonen vaak alles achter om zo op zoek te kunnen gaan naar hun ware lotsbestemming.

Fijn lezen in de zomer

Een greep uit de boeken van Paulo Coelho:

  • De Alchemist
  • De Zahir
  • Als een rivier
  • De beschermengel
  • Brida
  • De heks van Portobello
  • De duivel en het meisje

“Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken, is bij machte om de eenzaamheid te dragen, waar dan ook en met groot gemak.” (Mahatma Gandhi)

Wat vind jij fijne boeken om te lezen?


Reacties

Er zijn 16 reacties op deze blog.

Petra op dinsdag 08 augustus 2017 07:15
Vroeger verslond ik boeken, en las het ene boek na de andere. De laatste tien jaren kan ik mijn concentratie er niet meer bij houden, en ben ik de verhaallijn kwijt als ik het boek weg leg. Ik mis het lezen wel, en hoop dat het me weer gaat lukken als ik wat meer rust in mijn hoofd krijg. De alchemist van Coelho werd me vorige week ook al aan geraden, dus ben eigenlijk wel benieuwd.
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:36
Wat jammer dat het niet meer lukt, terwijl een boek juist helpend kan zijn om rust in het hoofd te krijgen.
Pieter Hoogendoorn op dinsdag 08 augustus 2017 08:45
Goedemorgen, lezen is aan mij niet besteed. Van jongs af aan al. Nu heb ik er nog steeds niet het geduld voor en de concentratie. Mijn concentratie boog is erg kort,
Ineke Snelleman op woensdag 09 augustus 2017 07:37
Jammer, niet iedereen vind lezen leuk trouwens. Is er iets wat je wel heel leuk vindt Pieter?
Lex Fauser op dinsdag 08 augustus 2017 10:33
Beste Ineke, Ik ben net zoals Pieter Hoogedoorn: absoluut geen lezer, van kinds af aan al. Je moet dan voor je eindexamen middelbare school altijd boeken lezen en dan heb ik in alle vier de talen eindexamen gedaan... Maar ik heb geen boek gelezen. Maakte mijn samenvattingen ervan ahv wat er op de achterkant van het boek stond en mbv een goede vriend die datzelfde boek wel gelezen had. Foei hè?! Was wel geslaagd hoor! Maar nee, ik heb er echt geen geduld voor. Ik kan me dan wel goed concentreren en zal zo'n verhaal ook niet kwijtraken als ik het boek tussentijds wegleg.... Maar lezen is echt niets voor mij. Alleen dan wel (geen reclame hoor!) Mijn tv-gids "Veronica Magazine". En ook de "Voetbal International" die ik af en toe koop. En strips als ik die toevallig ergens kan lezen en ik bijvoorbeeld even moet wachten bij de huisarts, ed. Ben wel een filmfreak. Ook puzzelen (vooral Zweedse en Sudoku) doe ik graag. En mijn grootste passie is sport, zowel actief als passief! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:10
199 Woorden over