Meteen naar reacties
magisch-denken-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Alle mensen kunnen magische gedachten hebben, ook als je dit eigenlijk maar heel erg raar vind. Kinderen hebben dit allemaal en dan vinden wij het heel normaal. Ze denken bijvoorbeeld dat een bloemetje kan praten of dat een knuffelbeer gevoelens heeft.

Van volwassen wordt verwacht dat je dit soort gedachten niet meer hebt. Hoogsensitieve mensen hebben een groot vermogen tot fantasie en kunnen zich allerlei zaken heel goed inbeelden. Het zou zomaar kunnen dat HSPers daardoor ook wat meer magische gedachten hebben.

Ik heb er geen wetenschappelijk bewijs van, het lijkt mij wel heel interessant om jouw mening hierover te horen (zet je dit even onder deze blog neer alsjeblieft).

Magische gedachten van volwassenen

Mascottes kunnen bepalen of je een wedstrijd verliest of wint. Een mascotte die niet blij is of niet goed wordt verzorgd zorgt voor een verloren wedstrijd. Misschien herinner je ook nog Paul de Octopus. Deze inktvis kon de uitslagen van het WK voetbal voorspellen. Alleen de einduitslag had hij mis. Over de hele wereld geloofde mensen in zijn voorspellende vermogens.

Je mag in een trein niet denken aan een ongeluk, als het er dan een ongeluk gebeurd komt dat door jouw gedachten. Ergens weet je eigenlijk wel dat dit niet klopt, maar toch kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Je praat tegen je auto, want dit vervoersmiddel moet horen hoezeer je het waardeert dat je erin mag rijden. Ik heb geen auto, af en toe huren wij er eentje en dan klop ik op het dashboard en zeg hoe blij ik ben dat hij mij brengt op de plek waar ik wil zijn. Mijn fiets wil ik trouwens ook gezellig vlak naast andere fietsen zetten.

Een ritueel is belangrijk anders kan het zomaar verkeerd gaan. Vroeger ‘spuugde’ mijn moeder drie keer op mijn rug voor een examen, want dan ging het examen goed (ze tufte maar een beetje hoor).

Je spreekt met jezelf iets af, bijvoorbeeld: als ik drie grote honden tegenkom word ik aangenomen voor die baan.

Je stoel thuis kan je horen en heeft het nodig dat het kussen altijd op een bepaalde manier erin opgeschud wordt. Schud je het kussen eens anders op, zit je de hele avond niet fijn want je stoel is niet goed verzorgd en niet blij met de manier waarop het kussen ligt.

Afwijking?

Bovenstaande voorbeelden zijn gewone normale gedachten die elk mens kan hebben. Alleen als je het niet meer kan relativeren kan dit een stoornis zijn. Als jij nog gewoon weet dat jouw auto geen gevoelens of gedachten heeft is er niets aan de hand.

Je weet het maar nooit

Rationeel gezien kun je bedenken dat magisch denken niets uithaalt. Maar voor het geval dat het misschien toch helpt, doe je het gewoon toch maar. Ik doe het wel, het laat mij zien dat ik nog een goede fantasie heb en dat ik ook nog goed kan inleven. Bovendien vind ik het ook gewoon leuk om te doen.

En jij?

Heb jij als hoogsensitief persoon ook van deze gedachten. Laat het weten onder mijn blog. Doordat je een goede verbeeldingskracht hebt kan het dus zomaar zijn dat je ook veel magische gedachten hebt. En verbeeldingskracht is een groot goed.

“Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis.“ (Einstein)


Reacties

Er zijn 7 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op donderdag 26 april 2018 07:58
Fijn dat je zo blij bent met mijn blogs Cora. Heerlijk als je het magische kunt koesteren.
Bianca op woensdag 01 april 2020 12:43
Gedachten zijn krachten. Misschien is dat magisch denken nog niet zo vreemd. Wij leren echter dat we moeten vertrouwen op ons ratio en niet op ons gevoel. Het hangt er natuurlijk vanaf in wat voor een situatie je magisch denkt en natuurlijk moet je met beide benen op de grond blijven staan. Echter kan het magisch denken ons ook niet veel brengen? Energie in beweging zetten. Alles is tenslotte energie ?

Reageer op deze blog

vrijdag 30 oktober 2020 13:57
199 Woorden over