Meteen naar reacties
magisch-denken-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Alle mensen kunnen magische gedachten hebben, ook als je dit eigenlijk maar heel erg raar vind. Kinderen hebben dit allemaal en dan vinden wij het heel normaal. Ze denken bijvoorbeeld dat een bloemetje kan praten of dat een knuffelbeer gevoelens heeft.

Van volwassen wordt verwacht dat je dit soort gedachten niet meer hebt. Hoogsensitieve mensen hebben een groot vermogen tot fantasie en kunnen zich allerlei zaken heel goed inbeelden. Het zou zomaar kunnen dat HSPers daardoor ook wat meer magische gedachten hebben.

Ik heb er geen wetenschappelijk bewijs van, het lijkt mij wel heel interessant om jouw mening hierover te horen (zet je dit even onder deze blog neer alsjeblieft).

Magische gedachten van volwassenen

Mascottes kunnen bepalen of je een wedstrijd verliest of wint. Een mascotte die niet blij is of niet goed wordt verzorgd zorgt voor een verloren wedstrijd. Misschien herinner je ook nog Paul de Octopus. Deze inktvis kon de uitslagen van het WK voetbal voorspellen. Alleen de einduitslag had hij mis. Over de hele wereld geloofde mensen in zijn voorspellende vermogens.

Je mag in een trein niet denken aan een ongeluk, als het er dan een ongeluk gebeurd komt dat door jouw gedachten. Ergens weet je eigenlijk wel dat dit niet klopt, maar toch kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Je praat tegen je auto, want dit vervoersmiddel moet horen hoezeer je het waardeert dat je erin mag rijden. Ik heb geen auto, af en toe huren wij er eentje en dan klop ik op het dashboard en zeg hoe blij ik ben dat hij mij brengt op de plek waar ik wil zijn. Mijn fiets wil ik trouwens ook gezellig vlak naast andere fietsen zetten.

Een ritueel is belangrijk anders kan het zomaar verkeerd gaan. Vroeger ‘spuugde’ mijn moeder drie keer op mijn rug voor een examen, want dan ging het examen goed (ze tufte maar een beetje hoor).

Je spreekt met jezelf iets af, bijvoorbeeld: als ik drie grote honden tegenkom word ik aangenomen voor die baan.

Je stoel thuis kan je horen en heeft het nodig dat het kussen altijd op een bepaalde manier erin opgeschud wordt. Schud je het kussen eens anders op, zit je de hele avond niet fijn want je stoel is niet goed verzorgd en niet blij met de manier waarop het kussen ligt.

Afwijking?

Bovenstaande voorbeelden zijn gewone normale gedachten die elk mens kan hebben. Alleen als je het niet meer kan relativeren kan dit een stoornis zijn. Als jij nog gewoon weet dat jouw auto geen gevoelens of gedachten heeft is er niets aan de hand.

Je weet het maar nooit

Rationeel gezien kun je bedenken dat magisch denken niets uithaalt. Maar voor het geval dat het misschien toch helpt, doe je het gewoon toch maar. Ik doe het wel, het laat mij zien dat ik nog een goede fantasie heb en dat ik ook nog goed kan inleven. Bovendien vind ik het ook gewoon leuk om te doen.

En jij?

Heb jij als hoogsensitief persoon ook van deze gedachten. Laat het weten onder mijn blog. Doordat je een goede verbeeldingskracht hebt kan het dus zomaar zijn dat je ook veel magische gedachten hebt. En verbeeldingskracht is een groot goed.

“Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis.“ (Einstein)


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Lex Fauser op dinsdag 10 april 2018 20:50
Beste Ineke, Haha, wat leuk dat je dit onderwerp nu aankaart. Ten eerste al omdat voor mij mijn fiets ook het allerbelangrijkste vervoermiddel is! Sterker nog: ik heb niet eens een auto en om zo min mogelijk geld uit te hoeven geven, fietsik echt alles binnen een straal van 30 km rondom mijn woonplaats Nijmegen. Maar ik fiets ook erg graag als sportbeoefenen! Ik praat welliswaar niet altijd tegen mijn fiets omdat ik daar soms niet aan denk of niet altijd met zulke gedachten bezig ben. Tegen mijn smartphone praat ik dan wel vaker, zoals bijvoorbeeld: "Heb je weer honger?", als de batterij weer zo snel leeg is. Toen ik zo'n 18 jaar oud was, kreeg ik van mijn ouders mijn eerste stereo toren cadeau, en die waren voor mij allemaal levende wezens en mijn vrienden! De tuner, versterker en cassettedeck kregen zelfs ieder apart een naam van mij! De tuner was de manvanwege de antenne aan de achterzijde en hij kreeg de naam Tony (van tuner en het merk Akai afgeleid), de versterker was een vrouwen heette Vera (van versterker en Akai) en de cassettedeck was ook een vrouwen heette Katrien (van cassettedeck en Akai)! Deze namen stonden ook boven ieder van hen op een plakker aan de houten kast vastgeplakt! Tevens praatte ik met ze! Ik vond en vind zoiets niet echt raar! Ik was alleen zeker toen er niet van bewust waarom ik zoiets deed. Nu dus wel maar dat is geen reden om er mee te stoppen hoor! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 11 april 2018 12:19
Leuk bericht Lex, lekker blijven praten tegen je apparaten hoor!
Janneke op maandag 16 april 2018 11:56
Wat een leuk herkenbaar bericht, ik moet er gewoon om lachen. Zelf heb ik ook van die dingetjes: ik vind het bijvoorbeeld heel zielig als knuffelbeest alleen in bed moet liggen. Het is zo gezellig als er meerdere vriendjes zijn.
Ineke Snelleman op donderdag 26 april 2018 07:59
Knuffelbeesten hebben gezelschap nodig
Cora op donderdag 19 april 2018 13:15
Lieve Ineke, Dit is heel herkenbaar . Het is zo gevoelsmatig en het heeft ook met respect te maken. De dingen waarderen en koesteren zodat dat je het niet zo maar voor lief neemt. Dank voor al je mooie nieuwsbrieven. Verheug me er altijd op. Zo fijn om me niet altijd een buitenbeentje te voelen en te weten er zijn gelijk gestemde mensen. Scheelt enorm.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:22
199 Woorden over