Meteen naar reacties
hoogsensitief-laat-jij-anderen-beslissen-wat-goed-is

Een hoogsensitief mens kan soms onzeker zijn en dan niet meer weten wat nu goed is om te doen. Zeker als je gewend bent om te luisteren naar wat anderen zeggen en daardoor niet meer in de gaten te hebben hoe het voor jou is.

Een hooggevoelig mens heeft het zichzelf vaak aangeleerd om te letten op de mensen om hem/haar heen. Dit kan komen omdat je nu eenmaal veel aanvoelt van anderen en dan kan je zomaar jezelf gaan vergeten. Dit kan allerlei gevolgen voor je hebben:

Een ander beslist voor jou

Een vriend zegt bijvoorbeeld dat het volgen van een bepaald dieet heel goed is voor is. Je mag ineens een heleboel niet meer eten. Eet je dit allemaal nog wel dan is het helemaal niet goed voor je en kan je allerlei gezondheidsproblemen krijgen.

Vanuit onzekerheid ga je die ander helemaal geloven en je schrapt van alles uit je voedingspatroon. Alleen: jij wordt er misschien helemaal niet blij van of energieker. Wat gek denk je, mijn vriend voelt zich juist heel goed nu hij dit dieet volgt. Misschien word je er zelfs onzeker van en bang om iets verkeerd te doen.

Je vergeet iets belangrijks

Wat je bent vergeten is om naar jezelf te luisteren, jezelf af te vragen of het dieet dat voor je vriend zo goed werkt voor jou ook geschikt is.

Wat heel goed werkt voor de één, hoeft voor de ander helemaal niet zo goed te zijn. Een HSPer heeft het talent om te voelen wat goed is voor hem/haar. Jij hebt het talent om naar jezelf te luisteren, je bent het misschien alleen vergeten hoe dat ook al weer gaat.

Andere voorbeelden

Er kunnen veel voorbeelden zijn waarin je vergeet naar jezelf te luisteren.

  • Je laat iemand beslissen welke opleiding goed is voor je.
  • Je laat iemand beslissen welke sport bij je past.
  • Je laat iemand beslissen waar je vakantie naar toe moet gaan.
  • Je laat iemand beslissen welke kleren mooi zijn voor jou (je vergeet dan om te voelen of ze comfortabel genoeg voor je zijn).
  • Je laat iemand beslissen wat er gegeten wordt in een restaurant.

Wat laat jij een ander beslissen?

Naar jezelf gaan luisteren

Vaak weet je wel wat goed voor je is. Er is een klein, zacht stemmetje dat al tegen je heeft gefluisterd. Dit stemmetje is je intuïtie en het kan overschreeuwd worden door de woorden van anderen als je niet oppast.

Hoe ga je luisteren?

Neem even de tijd voor je een beslissing neemt. Pak een moment op een rustige plek en stel jezelf dan de vraag: wat is goed voor mij?

Dan blijf je even stil en laat het stemmetje van je intuïtie tot je komen. Je voelt het wel als dit stemmetje gaat spreken, je wordt er namelijk heel rustig en blij van.

Niemand kan vluchten voor zijn hart. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt. (Paulo Coelho)

Luister jij al


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Lex Fauser op dinsdag 30 mei 2017 03:50
Beste Ineke, Vroeger heb ik mijn hele leven laten leiden en bepalen door mijn zeer dominante moeder, tot aan wat voor soort kleding ik moest en hoorde te gedragen toe. DE reden waarom is allang niet meer van belang vind ik. En ook het waarom ik ruim 25 jaar alle contact met mijn toen nog in leven zijnde familieleden heb moeten beëindigen, doet ook even niet ter zake vind ik en is verder zeer prive. Wel dat ik sindsdien echt mijn eigen keuzes maak in wat ik wil en kan en dat op alle fronten. Dit heeft niet zo zeer te maken met dat ik op latere leeftijd pas ontdekt heb dat ik een HSP-ER ben, maar meer te maken met een psychologische ontwikkeling tav opkomen voor mijzelf, ed., en een gezonde dosis eigenwaarde en zelf respect gekregen hebben. Dus anderen kunnen mij iets adviseren of iets beters voor mij vinden, ik kies nog altijd mijn eigen weg en zal dat hen ook duidelijk maken en hoop dat ze dat dan van mij accepteren en respecteren. Mocht ik met hun mening of advies echt eens zijn en ik sta er ook voor de volle 100% achter, dan zal ik het ook opvolgen.
Natasja op vrijdag 02 juni 2017 19:26
Ik ben ook heel onzeker geweest. Ik was erg gefocust op mijn omgeving en vooral bezig al die gevoelens en indrukken te verwerken. Ik kon moeilijk bij mezelf blijven. Een ander kon me nogal overvallen met wat er gezegd werd en raakte snel van slag. Omdat ik er gevoelig voor was ging ik sneller met een ander er in mee. Zelf neem ik liever de tijd om een keus te overwegen. Nu ben ik meer bewuster geworden van mijn gevoel, luister en handel er naar. Ik neem het nu serieuzer, het maakt me gelukkiger want dit hoort bij me.
Ineke Snelleman op dinsdag 06 juni 2017 12:51
Fijn voor je dat je zo goed naar je gevoel luistert, Natasja

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:11
199 Woorden over