Meteen naar reacties
verwonderen-hsp-hooggevoelig-2

Verwonderen is ons vermogen om te ontdekken, nieuwe ervaringen op te doen. Verwonderen is iets wat je met je hart doet, je hoofd heeft er geen mening over. Kinderen zijn nog heel open en onbevangen, de hele wereld is voor hun vol ontdekkingen, alles is nieuw en prachtig.

Zonder oordeel kan je jezelf laten verwonderen, zeker over jouw eigenschap: hoogsensitief zijn. Er zijn zoveel dingen te ontdekken, te ervaren.

Verbazing of verwondering

Verwonderen is iets heel anders als jezelf ergens over verbazen. Bij verbazen zit er een oordeel achter. Je had jezelf een voorstelling over iets gemaakt en komt erachter dat dit niet klopt. Soms valt het positief uit, soms vind je dat het tegenvalt.

In het moment

Verwondering is in het moment, kinderen zijn hier nog heel erg mee bezig. Volledig opgaan in wat hun aandacht heeft. Ze zijn nieuwsgierig geraakt door alles wat nieuw is voor hun. Ze willen zich laten verwonderen en ze willen ontdekken. Jonge kinderen kunnen ook eindeloos doorgaan met de waaromvraag.

Tijdens het verwonderen ga je nieuwe wijsheden vergaren, zonder oordeel en zonder verwachtingen. Je laat jezelf inspireren door alles wat op je pad komt, je leert en leert.

hoogsensitief

Een hoogsensitief mens kan enorm verwonderd raken, doordat je alles intens beleefd heb je ook het talent om je te laten verwonderen. Zo kan je jezelf steeds weer laten verwonderen over de schoonheid van de natuur, het geluid van zingende vogels en het spelen van kinderen.

Tips om je te verwonderen:

  • Stap eens buiten vaste kaders
  • Zoek inspirerende omgevingen op
  • Kijk eens naar iets alsof het de eerste keer is
  • Geniet van jouw gevoeligheid
  • Onderzoek jouw eigenschap HSP

“Verwondering is het begin van alle wijsheid” (Aristoteles)

Nieuw: gratis voor jou

Ik heb een jaar lang gratis verwonderen, speciaal voor jou gemaakt. Een jaar lang elke week tips en informatie (verwonderingen) in jouw mailbox.

Laat deze kans niet liggen om jezelf een jaar lang te verwonderen over je eigenschap en nieuwe inzichten op te doen.

Meld je gauw aan: een jaar lang verwonderen


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Ine op woensdag 18 juli 2018 22:10
Ineke, ik laat me verrassen!
neeltje van der zee siepe op donderdag 19 juli 2018 08:36
wat mooi is zo bedankt
Leo Mouws op dinsdag 18 september 2018 13:23
Heel mooi graag geef ik hier aandacht aan in het onderwijs!

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:03
199 Woorden over