Kiezen voor mezelf

Kiezen voor mezelf

Een hoogsensitief mens vindt het niet gemakkelijk om anderen teleur te stellen. Ook ik heb daar geregeld een probleem mee.

Het is toch belangrijk om te kiezen voor jezelf, om te doen wat goed is voor jezelf. Dan kan het zomaar gebeuren dat er iets losgelaten mag worden. Loslaten kan ook weer heel verruimend zijn, er komt plaats voor iets nieuws.

Keuze maken

Blogs schrijven vind ik leuk, informatie delen is echt iets wat ik heel graag doe. Momenteel heb ik het druk met allerlei dingen die ik ook leuk vind. Het is voor mij dus belangrijk om een keuze te gaan maken.

Ik kies ervoor om mijn blogs te blijven schrijven, alleen nu in plaats van elke week een blog te schrijven ga ik het om de week doen.

Best lastige beslissing

Misschien herken jij het, allerlei vragen en gedachten die door je hoofd kunnen gaan voordat je een besluit neemt. Een aantal vragen en gedachten die door mijn hoofd heen dwarrelden:

  • Ik krijg zulke fijne reacties van mensen die het fijn vinden om mijn blogs te lezen. Ga ik ze nu teleurstellen?
  • Blijven de lezers van mijn blogs ze nu nog steeds lezen?
  • Is één keer in de twee weken wel genoeg?
  • Kan ik nog genoeg informatie geven aan de mensen die mijn blogs lezen?
  • Krijg ik misschien kwade reacties?

En ik weet het heel goed: ik kan niet in de hoofden van andere mensen kijken. Ik kan alleen maar doen wat goed is voor mezelf, goed voelt voor mezelf.

“Zijn is zichzelf kiezen”(Jean Paul Sartre)

Goed voor mezelf

Ik hoef niet meer elke week iets nieuws te verzinnen, ik heb meer rust en kan mijn tijd aan iets anders besteden.

Ruimte voor iets nieuws

In september ga ik met een opleiding familieopstelling beginnen. Daar kan ik dan meer energie in steken. Een HSPer heeft het nodig om zijn of haar energie goed te verdelen.

De opleiding gaat mij vast ook heel veel inspiratie voor nieuwe blogs geven. Blijf mijn blogs gewoon lezen. Ze zijn steeds gericht op wat hoogsensitieve mensen in het leven tegen kunnen komen.

HSP en familieopstelling

Misschien kom ik je binnenkort ook eens tegen bij een workshop familieopstelling, ik wil deze graag gaan organiseren. Zelf ben ik aan het kijken hoe ik de familieopstellingen kan combineren met HSP, helemaal gericht op jou dus.

Kom jij een keertje meedoen?

Ben jij een High Sensation Seeker (HSS)?
Mijn leesvoer voor HSPers
 

Reacties 14

Gast - Petra op dinsdag 15 augustus 2017 07:17

Ik vind het eigenlijk wel fijn dat er twee weken tussen je blogs komt. Ik lees ze graag en ontdek en herken er veel in tijdens mijn zoektocht naar mijn HSP.
Zo krijg ik wat meer tijd om de informatie te verwerken en me er bewust van te worden.
Ook fijn dat je dit deelt, herkenbaar. ik had geen idee dat ook dit kenmerkend is voor iemand met HSP.

Ik vind het eigenlijk wel fijn dat er twee weken tussen je blogs komt. Ik lees ze graag en ontdek en herken er veel in tijdens mijn zoektocht naar mijn HSP. Zo krijg ik wat meer tijd om de informatie te verwerken en me er bewust van te worden. Ook fijn dat je dit deelt, herkenbaar. ik had geen idee dat ook dit kenmerkend is voor iemand met HSP.
Ineke Snelleman op dinsdag 15 augustus 2017 09:33

Fijn jouw reactie Petra.
Een HSPer voelt veel aan van een ander, al vanaf de vroegste jeugd. Dat maakt dat je gewend bent geraakt om je om anderen te gaan bekommeren. Dan kan het zomaar gebeuren dat je meer voor iemand anders kiest dan voor jezelf. Ook typerend voor een HSPer is om er over door te blijven malen. Zodra je dit bij jezelf herkend kan je het ook gaan ombuigen en meer voor jezelf gaan kiezen.

Fijn jouw reactie Petra. Een HSPer voelt veel aan van een ander, al vanaf de vroegste jeugd. Dat maakt dat je gewend bent geraakt om je om anderen te gaan bekommeren. Dan kan het zomaar gebeuren dat je meer voor iemand anders kiest dan voor jezelf. Ook typerend voor een HSPer is om er over door te blijven malen. Zodra je dit bij jezelf herkend kan je het ook gaan ombuigen en meer voor jezelf gaan kiezen.
Gast - Marianne Van Gestel op dinsdag 15 augustus 2017 08:09

Hoi Ineke,
Prima dat de nieuwsbrief een keer in de veertiendagen komt en goed dat je wat meer tijd neemt voor jezelf. Heel veel succes met de opleiding Familieopstellingen

Hoi Ineke, Prima dat de nieuwsbrief een keer in de veertiendagen komt en goed dat je wat meer tijd neemt voor jezelf. Heel veel succes met de opleiding Familieopstellingen
Ineke Snelleman op dinsdag 15 augustus 2017 09:34

Dank je Marianne, je bent welkom om eens mee te doen.

Dank je Marianne, je bent welkom om eens mee te doen.
Gast - Kristel op dinsdag 15 augustus 2017 09:08

Dag allemaal
Ook ik vind keuzes maken best lastig en vind het dan ook fijn om te lezen dat andere dit zo herkennen / ervaren
Naar de blog zal ik zeker blijven uitkijken , het zijn toch tips en houvast die je als hsp kan gebruiken of uitproberen
Ik wens Inneke ook veel succes met de opleiding , en zoals ze schreef kunnen we metz' n allen hiervan in de toekomst leren en dingen door gaan ontdekken
Groetjes

Dag allemaal Ook ik vind keuzes maken best lastig en vind het dan ook fijn om te lezen dat andere dit zo herkennen / ervaren Naar de blog zal ik zeker blijven uitkijken , het zijn toch tips en houvast die je als hsp kan gebruiken of uitproberen Ik wens Inneke ook veel succes met de opleiding , en zoals ze schreef kunnen we metz' n allen hiervan in de toekomst leren en dingen door gaan ontdekken Groetjes
Gast - Lex Fauser op dinsdag 15 augustus 2017 09:57

Beste Ineke,

Voor mij is het ook prima dat je jouw nieuwsbrieven 1 x in de 2 weken verstuurt hoor.
Ik herken en begrijp die drukte wel, maar dan in mijn geval om iedere week te willen reageren erop.
Dus ik herken de ander niet te willen teleurstellen zeker maar ik wil zelf ook niet graag teleurgesteld worden!
Dit laatste probeer ik te creëren dmv de ander om duidelijkheid te vragen en mij ook bijtijds van tevoren iets mede te delen, zeker een negatief bericht, dan heb ik meer tijd om alles te verwerken en erop te anticiperen.
Ikzelf zorg ook altijd voor duidelijkheid en laat anderen ook altijd ruim van tevoren iets weten, etc.
Ik kies ook steeds meer voor mijzelf hoor! Niet uit egoïstisch oogpunt, niet om de ander (bewust) teleur te stellen of te kwetsen, etc. (want zo ben ik absoluut niet!), maar puur omdat ik dat nodig heb en dat beter voor mij is!
Je hebt het in je bovenstaande blog ook over familie opstellingen.
Hierop graag reageren:
Ten eerste, erg leuk en knap van je dat je die cursus vanaf september as gaat doen! Ik wens je daarmee heel veel succes en plezier!
Ten tweede, mogelijk teleurstellend voor jou, maar ik heb ruim 25 jaar geleden alle contact met mijn nog in leven zijnde familieleden moeten beëindigen! Ik wil(de) niets meer met ze te maken hebben! Ik werd gek van ze en wel contact met ze houden zou ten koste gaan van mijn gezondheid!
Dus ook hierin heb ik gekozen voor mijzelf maar is geen contact meer met ze hebben ook voor hen het allerbeste!
Dit betekent dat ik dus, helaas voor jou, geen behoefte heb om ooit zo'n familie opstelling mee te maken van mijn familie.
Ik heb nu rust dmv niets meer tav mijn familie te hoeven weten en mee te maken, en wil dit graag zou houden! Ook hierin dus: het kiezen voor mijzelf!

Met vriendelijke groet,
Lex Fauser.

Beste Ineke, Voor mij is het ook prima dat je jouw nieuwsbrieven 1 x in de 2 weken verstuurt hoor. Ik herken en begrijp die drukte wel, maar dan in mijn geval om iedere week te willen reageren erop. Dus ik herken de ander niet te willen teleurstellen zeker maar ik wil zelf ook niet graag teleurgesteld worden! Dit laatste probeer ik te creëren dmv de ander om duidelijkheid te vragen en mij ook bijtijds van tevoren iets mede te delen, zeker een negatief bericht, dan heb ik meer tijd om alles te verwerken en erop te anticiperen. Ikzelf zorg ook altijd voor duidelijkheid en laat anderen ook altijd ruim van tevoren iets weten, etc. Ik kies ook steeds meer voor mijzelf hoor! Niet uit egoïstisch oogpunt, niet om de ander (bewust) teleur te stellen of te kwetsen, etc. (want zo ben ik absoluut niet!), maar puur omdat ik dat nodig heb en dat beter voor mij is! Je hebt het in je bovenstaande blog ook over familie opstellingen. Hierop graag reageren: Ten eerste, erg leuk en knap van je dat je die cursus vanaf september as gaat doen! Ik wens je daarmee heel veel succes en plezier! Ten tweede, mogelijk teleurstellend voor jou, maar ik heb ruim 25 jaar geleden alle contact met mijn nog in leven zijnde familieleden moeten beëindigen! Ik wil(de) niets meer met ze te maken hebben! Ik werd gek van ze en wel contact met ze houden zou ten koste gaan van mijn gezondheid! Dus ook hierin heb ik gekozen voor mijzelf maar is geen contact meer met ze hebben ook voor hen het allerbeste! Dit betekent dat ik dus, helaas voor jou, geen behoefte heb om ooit zo'n familie opstelling mee te maken van mijn familie. Ik heb nu rust dmv niets meer tav mijn familie te hoeven weten en mee te maken, en wil dit graag zou houden! Ook hierin dus: het kiezen voor mijzelf! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 16 augustus 2017 07:00

Hallo Lex,
Dan is het juist fijn om eens een familieopstelling te doen. Tijdens een opstelling representeren anderen mensen je familie. Je eigen familie er er helemaal niet bij.
De problemen die je ervaart in het dagelijks leven komen vaak uit de jeugd, over hoe je reageert, over hoe je je eigen plek hebt ingenomen in het gezin. Wat er allemaal is gebeurd en of iedereen in het gezin of de familie is gezien en gehoord.
Representanten brengen het in kaart (uitleggen in het kort is niet gemakkelijk). Zelf ben ik een aantal jaren geleden met familieopstellingen in contact gekomen door eerst eens representant te zijn voor iemand. Dat vond ik zo ontzettend bijzonder. Hoe ik echt voelde wat er speelde en dat kon neerzetten. En ook wat het persoonlijk voor mij deed.
Natuurlijk is iedereen vrij om te doen wat goed voelt. En als jij niets meer je familie te maken wilt hebben en dat goed voelt voor je is dat prima.

Hallo Lex, Dan is het juist fijn om eens een familieopstelling te doen. Tijdens een opstelling representeren anderen mensen je familie. Je eigen familie er er helemaal niet bij. De problemen die je ervaart in het dagelijks leven komen vaak uit de jeugd, over hoe je reageert, over hoe je je eigen plek hebt ingenomen in het gezin. Wat er allemaal is gebeurd en of iedereen in het gezin of de familie is gezien en gehoord. Representanten brengen het in kaart (uitleggen in het kort is niet gemakkelijk). Zelf ben ik een aantal jaren geleden met familieopstellingen in contact gekomen door eerst eens representant te zijn voor iemand. Dat vond ik zo ontzettend bijzonder. Hoe ik echt voelde wat er speelde en dat kon neerzetten. En ook wat het persoonlijk voor mij deed. Natuurlijk is iedereen vrij om te doen wat goed voelt. En als jij niets meer je familie te maken wilt hebben en dat goed voelt voor je is dat prima.
Gast - Natasja op dinsdag 15 augustus 2017 12:30

Hallo Ineke, een week is zo voorbij en heb er bewondering voor hoe je het
iedere keer maar weer doet.
Ik lees graag je berichten en heb er veel aan.
Erg fijn dat je ermee doorgaat en alleen maar goed dat je daarin je tijd en
ruimte voor neemt.
Zelf zou ik het ook zo ervaren en ga ik afwegen.
Ik kom dat tot een beslissing waar ik weer helemaal achter kan staan.
Succes met alles!!

Hallo Ineke, een week is zo voorbij en heb er bewondering voor hoe je het iedere keer maar weer doet. Ik lees graag je berichten en heb er veel aan. Erg fijn dat je ermee doorgaat en alleen maar goed dat je daarin je tijd en ruimte voor neemt. Zelf zou ik het ook zo ervaren en ga ik afwegen. Ik kom dat tot een beslissing waar ik weer helemaal achter kan staan. Succes met alles!!
Gast - Rike Breur op dinsdag 15 augustus 2017 15:41

Ha Ineke,
Dankjewel Ineke,
duidelijk zijn en doortastend geeft richting. van dat malen wordt je zo moe en uiteindelijk stel je vaak jezelf dan teleur.ik ben blij met je blog,ook om de 14 dagen

Ha Ineke, Dankjewel Ineke, duidelijk zijn en doortastend geeft richting. van dat malen wordt je zo moe en uiteindelijk stel je vaak jezelf dan teleur.ik ben blij met je blog,ook om de 14 dagen
Gast - anita berentsen op dinsdag 15 augustus 2017 16:56

Hou mij aanbevolen voor de familieopstellingen. Kan misschien voor mijn partner ook wel nuttig zijn
Om ook eens ervaringen te kunnen delen met andere partners met hap en hoe hun ermee omgaan. Veel succes met je cursus en hou me op de hoogte.

Hou mij aanbevolen voor de familieopstellingen. Kan misschien voor mijn partner ook wel nuttig zijn Om ook eens ervaringen te kunnen delen met andere partners met hap en hoe hun ermee omgaan. Veel succes met je cursus en hou me op de hoogte.
Ineke Snelleman op woensdag 16 augustus 2017 07:03

Hallo Anita,
Ik ga er vast nog wel over schrijven. Je kunt het ook lezen in mijn inspiratiemails. Daarin zet ik de voortgang. Leuk als je er een keertje bij bent.

Hallo Anita, Ik ga er vast nog wel over schrijven. Je kunt het ook lezen in mijn inspiratiemails. Daarin zet ik de voortgang. Leuk als je er een keertje bij bent.
Gast - Carolien op dinsdag 15 augustus 2017 19:03

Hallo Ineke,
Wijze beslissing, ook hier herkenbaar, dat de energie goed verdeeld moet worden. Is prima om de nieuwsbrieven iets minder vaak te ontvangen. Als ik kijk wat ik per week aan info binnen krijg van heel veel nieuwsbrieven waar ik op geabonneerd ben. Veel zet ik direct in een map en lees ik een aantal nieuwsbrieven ineens van dezelfde afzender als ik een moment vrij ben, dat is rustiger als wisselen van diverse onderwerpen. Als HSP er met een burn out, moet ik keuzes maken en kijken hoe de balans beter verdeeld kan worden, de grenzen bewaken al valt het nog niet mee. Hartelijke groeten

Hallo Ineke, Wijze beslissing, ook hier herkenbaar, dat de energie goed verdeeld moet worden. Is prima om de nieuwsbrieven iets minder vaak te ontvangen. Als ik kijk wat ik per week aan info binnen krijg van heel veel nieuwsbrieven waar ik op geabonneerd ben. Veel zet ik direct in een map en lees ik een aantal nieuwsbrieven ineens van dezelfde afzender als ik een moment vrij ben, dat is rustiger als wisselen van diverse onderwerpen. Als HSP er met een burn out, moet ik keuzes maken en kijken hoe de balans beter verdeeld kan worden, de grenzen bewaken al valt het nog niet mee. Hartelijke groeten
Ineke Snelleman op woensdag 16 augustus 2017 07:04

Je doe je ook al goed Carolien. Bij een burnout moet je zeker je energie goed verdelen. Je zult merken dat dit ook na je burnout heel erg belangrijk blijft.

Je doe je ook al goed Carolien. Bij een burnout moet je zeker je energie goed verdelen. Je zult merken dat dit ook na je burnout heel erg belangrijk blijft.
Gast - Sunduz op woensdag 16 augustus 2017 09:56

Lieve Ineke,

Wat goed dat je weer een nieuwe opleiding volgt! Succes er mee!
Natuurlijk heb je een ruimte nodig voor je verdere ontwikkelingen. Je luistert je innerlijke stem" ik wil doorgaan met het leren en ontwikkelen".Ik volg jou blog graag en om de 14 dagen is ook goed . ik vind het ook heel goed dat je deze week over het kiezen voor mezelf kiest. Weet je Ineke, je kiest eigenlijk ook voor ons met je bovenstaande duidelijke uitleg. Je balanceert beide....goed van je...


Succes en veel liefs!

Lieve Ineke, Wat goed dat je weer een nieuwe opleiding volgt! Succes er mee! Natuurlijk heb je een ruimte nodig voor je verdere ontwikkelingen. Je luistert je innerlijke stem" ik wil doorgaan met het leren en ontwikkelen".Ik volg jou blog graag en om de 14 dagen is ook goed . ik vind het ook heel goed dat je deze week over het kiezen voor mezelf kiest. Weet je Ineke, je kiest eigenlijk ook voor ons met je bovenstaande duidelijke uitleg. Je balanceert beide....goed van je... Succes en veel liefs!
Gast
zondag 20 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam