Meteen naar reacties
Kerstmis-hoogsensitief-hsp-hooggevoelig

Het wordt kouder buiten, de warme jas is al aangedaan. De dagen zijn korter, in de huiskamers branden de kaarsjes weer. Kaarsjes die voor licht, warmte en gezelligheid zorgen. De kerstboom kan weer versierd worden. De donkere maand december, als maand die warmte en gezelligheid mag uitstralen. Perfect allemaal om je heel goed bij te voelen. En toch….


Een hooggevoelig mens kan de tijd rond de feestdagen als stressvol ervaren. Doordat je erop gericht bent om het een ander zo veel mogelijk naar de zin te maken, vergeet je om echt naar jezelf te luisteren. 

De perfectie van een HSPer

Misschien wil je het allemaal wel heel perfect en goed doen. De kerstdagen horen toch feestelijk en gezellig te zijn. Je bent dan alleen maar bezig om dit allemaal goed te regelen. Wat willen de mensen eten, is er wel genoeg te drinken in huis? Heb ik het huis wel gezellig genoeg ingericht? Wie moet ik allemaal uitnodigen, of wie verwachten er allemaal dat ik op bezoek kom?

Misschien denk je wel dat je kerst en oud en nieuw op een bepaalde manier moet vieren. Dat je moet gaan voldoen aan de verwachtingen die anderen hier over hebben. Doordat je alleen maar bezig bent over hoe anderen het zouden willen, vergeet je jezelf.

Hoe blijf je bij jezelf?

Laat je leiden door je eigen gevoel. Kijk of je zoveel mogelijk los kunt laten dat je aan de verwachtingen van anderen moet voldoen. Natuurlijk zullen er verplichte bezoekjes zijn, of zal je mensen uit willen nodigen. Blijf vooral kijken naar wat jij graag doet.

Doe vooral ook die dingen die je zelf echt leuk vind. Door te doen zoals je denkt dat het hoort, krijg je juist stress.

Dit kan je doen om toch fijne dagen te hebben

  • Je hoeft niet als eerste ergens binnen te komen. Je mag ook gerust zeggen dat een hele dag ergens op visite zijn teveel voor je is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vlak voor het diner te komen en de borrel vooraf over te slaan. Je hebt dan nog een groot deel van de dag voor jezelf.
  • Je vindt het misschien prettig om tussendoor even een wandelingetje te maken. Zeg gerust dat je even wat tijd hiervoor nodig hebt.
  • Als je zelf mensen ontvangt kies er dan eens voor om het feestdiner te maken van gerechten die je al kent, waarvan je weet dat je ze gemakkelijk kan bereiden. Het gaat bij de feestdagen om de gezelligheid. Als je een sterkok(kin) bent vind je het misschien juist ontspannend om iets heel nieuws en uitgebreids te maken.
  • Als er bij jou in de familie altijd hetzelfde wordt gedaan en je bent dit helemaal beu, stel dan eens iets voor wat je zelf graag wilt doen. Misschien denk je nog dat mensen dit niet leuk vinden, je kan ook blij verrast worden door hun reacties.
  • Bang voor opmerkingen van de familie? Bang voor ruzie? Kijk of je alles gewoon kunt laten komen zoals het komt. Hoe meer je probeert te voorkomen dat dit gebeurt, hoe groter de kans dat het juist ontstaat. Als je ergens niet aan wilt denken, denk je er juist aan. Probeer maar eens niet aan een grote roze olifant te denken. En, loopt de olifant al door je gedachten?

De belangrijkste tip:

Durf te zeggen hoe jij de feestdagen graag wilt hebben. Wil je een paar dagen zonder teveel mensen om je heen, prima. Wil je liever thuis kerst vieren, prima. Wil jij het juist met veel mensen, prima. En vlucht je het liefste naar het buitenland, ook prima.

Het belangrijkste van alles:

Blijf genieten van al het moois om je heen. Focus je op wat de feestdagen mogen zijn: een fijn moment om naar uit te mogen kijken.

Eenzaam met kerst?

Ook jij mag genieten van alles om je heen. Maak het voor jezelf zo gezellig mogelijk. Wil je graag bij mensen zijn? Vraag of je op bezoek mag komen. De meeste mensen willen graag iets voor een ander doen, ook voor jou.

“Wat is Kerst? Het is mildheid voor het verleden, moed voor het heden en hoop voor de toekomst.” (Agnes M. Pahro)

 

Ik wens je hele mooie, fijne, hartverwarmende en liefdevolle feestdagen toe.


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Dimphie op donderdag 13 december 2018 08:12
Kerstmis is voor mij EEN dag!  en geen 3,  kerstavond gezellig met mijn man, 1e kerstdag een brunch bij de kinderen, met daarna een lekkere wandeling, en 2e kerstdag is weer voor ons samen. Zo ook met oud/nieuw 31 dec samen met mijn man, en 1 jan. verzorg ik de brunch. Zo geniet ik en mij man er het meeste van. Fijne feestdagen.
Ineke Snelleman op donderdag 13 december 2018 14:10

Wat een mooie oplossing Dimphie, geniet van je dagen

José op donderdag 13 december 2018 14:30
1e kerstdag een aangekleden koffie (brunch) van 12 tot 15 uur met enkele familieleden. Met oud/nieuw zijn we samen. Nieuwjaarsdag smiddags koffie met mijn 87 jarige moeder, broer en schoonzus. Half januari een nieuwjaars koffie met andere familieleden. Overzichtelijk en met aandacht voor elkaar Fijne dagen toegewenst
Ineke Snelleman op donderdag 13 december 2018 15:21
Geniet van het samenzijn José 
Rien op zondag 16 december 2018 00:44
kerst is een hele drukke periode voor mij, met helaas (te?) veel prikkels/ weinig rustmomenten. Maar door besef van het verbindende karakter en aandacht voor mooie en inspirerende momenten toch ook een fijne periode. Bedankt voor je tips, alle beetjes helpen ;-). Fijne dagen en een goed 2019.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:57
199 Woorden over