Meteen naar reacties
uil-oehoe

Bewandel jij graag je eigen pad? Vind jij het niet fijn als iemand anders je verteld wat je moet doen of laten? Voel jij je regelmatig anders dan de mensen om je heen?

Een hoogsensitief mens heeft een eigen wijsheid, je kunt heel goed je eigen weg volgen. Vaak vind je het ook helemaal niet fijn als een ander mens je een bepaalde richting uit wil duwen.

Jouw pad

Als je een HSPer bent is je aandacht vaak gericht op een ander, jouw aandacht is er voor die ander. Je kunt dan gaan twijfelen over jouw pad, jouw weg, of die juiste richting is voor jou. Je kunt dan gaan twijfelen over je eigen gevoel wat goed is of wat niet goed is voor jou. 

Negatieve bijklank

Je bent misschien bang om eigenwijs gevonden te worden. Het woord eigenwijs heeft een negatieve bijklank. In de Nederlandse encyclopedie staat over eigenwijsheid het volgende:

  • Eigengereidheid
  • Eigenzinnigheid
  • Koppigheid
  • Ontoegankelijk voor raadgevingen

Het is heel goed mogelijk dat jij vroeger door deze bijklank van je eigenwijsheid bent afgehouden waardoor je de wijsheid die je zelf bezit nog ziet als iets wat niet kan of niet mag.

Kinderen

Ouders kunnen hun kinderen eigenwijs noemen als ze hun eigen gang willen gaan. Vaak wordt dit gezegd als ze zelf hun kind een bepaalde kant op willen laten gaan een kant die zij vinden dat goed is voor hun kind.

Jij bent vroeger misschien ook eigenwijs genoemd als je je eigen pad wilde gaan bewandelen. Kinderen die hun eigen weg willen gaan ontdekken worden vaak knap lastig gevonden.

Kinderen zijn onderzoekers

Het is juist heel fijn als kinderen onderzoeken welke wegen er allemaal zijn en daar ook de vrijheid in krijgen. Vrijheid met ondersteuning van de volwassen mensen om zich heen. Een kind dat onderzoekt doet dat om te kunnen ervaren wat wel of wat niet bij hem/haar past.

Nu als volwassen mens

Als volwassen mens mag je nu juist je eigenwijsheid als iets positiefs gaan zien. Je hebt een eigen wijsheid, een wijsheid van jezelf. Je mag je eigen wijsheid laten zien aan andere mensen, met respect voor de eigen wijsheid van mensen om je heen.

Ikzelf

Ik vind het heel fijn om mijn eigen weg te bewandelen, ik wil vaak net iets anders zijn, iets anders doen dan hetgeen al zo regelmatig voorkomt.

Mijn kracht

Ik houd er niet van om alledaags te zijn. Misschien komt dat omdat ik altijd al anders was, anders voelde dan de meeste mensen om me heen. Daar heb ik nu mijn kracht van gemaakt en dat voelt goed.

Het voelt goed, het maakt duidelijk waar ik voor sta, wat ik belangrijk vind. En die duidelijkheid kan ik dan ook weer uitstralen.

"Wijsheid is poëzie die zingt in de geest." (Kahlil Gibran)

Ben jij eigenwijs?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:57
199 Woorden over