Meteen naar reacties

Voel jij je als hoogsensitief mensen anders dan andere mensen? Je bent echt niet de enige die dit zo ervaart. Jezelf anders voelen, ik hoor het van veel HSPers. Zelf voelde ik me ook altijd anders dan andere mensen. Zo ben ik ermee omgegaan…

Omgaan met het anders voelen

Wat mij enorm heeft geholpen om te realiseren dat anders voelen of zelf anders zijn niet meteen betekend dat ik een afwijking zou hebben. Ik hoor vaak van HSPers dat ze bang zijn om een afwijking te hebben, want ze voelen zich alsof ze anders zijn dan de mensen om zich heen.

Diversiteit is nodig

Ook al voel je je anders, dan betekend dat nog niet dat je jezelf moet veranderen of moet proberen jezelf aan te passen.

De wereld gedijd het beste als er diversiteit is, verscheidenheid zorgt voor groei en het zorgt ervoor dat een soort kan overleven. Je ziet dit het beste in de natuur: als er dieren zijn met een ander karakter dan de meeste soortgenoten kan dit er juist voor zorgen dat de rest overleefd. Denk maar aan het voorzichtige en oplettende hert in de kudde dat alarm slaat, nog voor de rest in de gaten heeft dat er gevaar dreigt.

Hoe komt het dat je je anders voelt?

Dit kan voor een ieder een andere reden zijn:

  • Je was dat stille kind dat niet veel praat.
  • Je heb andere interesses dan de meeste mensen om je heen.
  • Je krijgt steeds te horen dat mensen je niet snappen.
  • Je hebt intense gevoelens die je niet uit kunt leggen

Enzovoort…

Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je anders bent dan anderen. Het is maar een gevoel, het is niet wie je bent: een mooi uniek mens.

Wees trots op wie je bent

Het beste ga je om met de gevoelens van anders zijn door trots te wezen op wie je bent. Je neus omhoog en de wereld laten zien dat het oké is buiten de grote massa te vallen. Trots zijn op je unieke kwaliteiten, je hebt deze nu eenmaal meegekregen van moedertje natuur en dat was vast met een goede reden.

Lekker dwars zijn

Je eigenschappen omarmen en de kracht halen uit jouw diversiteit. Gewoon anders willen zijn, je kont tegen de kribbe gooien. Dwars de wereld ingaan, niet hetzelfde doen wat al duizenden keren is gedaan. Laten zien dat er meer mogelijkheden zijn dan het gangbare.

Blij zijn met je sensitiviteit, dit maakt dat je intens kunt voelen en ook intens kunt leven en dus ook intens lekker anders kunt zijn.

Gewoon fijn jezelf zijn, dan ben je pas echt op je allerleukst en uniek.

“ Je bent 'n formidabel iemand! Hebben ze je dat nooit gezegd? Diep in je binnenste ben je uniek, onomwisselbaar. In de eeuwen der eeuwen zal er nooit zo iemand zijn. Als je de bovenste lagen van je bewustzijn wilt afpellen, stoot je op het wonder! Je bent een wonder!” (Phil Bosmans)

 

Wat was jouw reden om je anders dan anderen te voelen?


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Lex Fauser op woensdag 11 maart 2020 21:30
Beste Ineke,   Ja, ik heb mij al van klein jochie af aan anders gevoeld, maar ik wist pas op mijn 40ste jaar (Ik ben nu inmiddels alweer 56) dat ik een HSP-er ben. Dat is zelfs officieel vastgelegd door een professionele HSP trainer in mijn woonplaats. Een familie opstelling maken zal mij eerlijk gezegd niet helpen, Ineke, met alle respect! Ik heb al ruim 25 jaar GEEN enkel contact meer met mijn sinds toen nog in leven zijnde familie leden, en dat wil ik a. Graag zou houden. En b. Ik heb daar echt geen behoefte aan. Ik heb ook geen enkele reden en problemen om mijzelf te moeten helpen in het anders zijn dan anderen. Ik heb mijn anders zijn en mijn HSP zijn allang geaccepteerd en weet ook goed daarmee om te gaan. Met vriendelijke groeten, Lex Fauser.
Gast op donderdag 12 maart 2020 14:17
Beste Lex, wat goed dat je zo'n bewuste keuze maakt m.b.t. familieopstellingen. Zelf volg ik een twaalf dagen training familie- en organisatieopstellingen, zodat ik net als Ineke straks opstellingen kan begeleiden. Met jou ben ik het volmondig eens dat familieopstellingen niet bij iedereen past en qua verwachtingsmanagement mag je enkel een inzicht verwachten en niet direct de oplossing (al is dit wel met een potentiële klant van mij gebeurd die ik naar Ineke doorverwees voor opstellingen, dit is echter zeer uitzonderlijk). Gebruik vooral de methodes die het beste bij jou resoneren en leer enkel de lessen die bij jou passen, want er zijn vele wegen naar Rome! En dat geldt voor iedereen: leef je leven naar jouw eigen waarden!
Ineke Snelleman op donderdag 12 maart 2020 17:48

Hallo Lex

Doe wat goed voor jou is. Ik ben enthousiast over familieopstellingen (die je trouwens zonder je familie doet). Je hebt al een pad bewandeld en bent al een eind gekomen, goed zo!

Ineke Snelleman op donderdag 12 maart 2020 17:50

Wat een mooie aanvulling bij de reactie van Lex. Fijn dat jouw client echt een mooie oplossing heeft gehad. Gelukkig kan dat ook gebeuren en inzichten zijn ook ontzettend waardevol.

Carolien op donderdag 12 maart 2020 14:28
Ja, heel herkenbaar: me anders voelen i.v.m. HSS HSP, HB en NSS. Echter, ieder puzzelstukje was net wat specifieker, dus HSP was voor mij nog maar het begin. En mogelijk ook complexe PTSS? Echter, daar willen de meeste hulpverleners niet aan, want ook dat staat niet in de DSM, dus "bestaat niet". En de therapeuten die het wel geloven zitten vol of te ver weg of tot dusver onvindbaar...

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:02
199 Woorden over