Meteen naar reacties
hsp-introvert-extraver

Kan je als introverte HSPer extravert worden, is het mogelijk om als extravert hoogsenstief mens introvert te zijn? Hoe is het voor een hooggevoelig mens om tot één van deze typen te behoren?

De term introvert en extravert komt van de psychiater Carl Gustav Jung. Hoewel iedereen wat introverte trekken heeft en iedereen wat extraverte trekken, behoor je al vanaf je geboorte hoofdzakelijk tot één van deze twee typen. Opvoeding of hoe je ouders zijn is niet bepalend voor je welk type je bent.

 

Introvert en extravert

Niemand is trouwens honderd procent introvert of honderd procent extravert. Je anderen karaktereigenschappen maken dat je hier heel verschillend mee om kunt gaan. Onderstaande voorbeelden zijn dus ook ter verduidelijking van het onderscheid.

Extravert

Een extravert persoon laadt zich op aan de buitenwereld, daar haalt hij/zijn de energie vandaan. Een extravert richt zich op de buitenwereld, op de waarnemingen buiten hem. Hij hoort op het journaal dat het gaat sneeuwen en kleed zich daar meteen naar. ‘Je kunt maar goed voorbereid zijn op die natte koude sneeuw’, denkt de extravert.

Introvert

Een introvert persoon haalt de energie uit zijn innerlijke waarnemingen. Voor een introvert is de beleving belangrijk. Een introvert hoort dat het gaat sneeuwen, de warme kleren worden pas belangrijk als de introvert ook daadwerkelijk voelt dat het koud is. ‘Brrr’ denkt de introvert, ‘dit voelt koud ik zal maar gauw iets warms aantrekken’.

Aanleg

Je aanleg bepaald tot welke type je behoort. Hoewel je als introvert meer naar buiten gericht kunt worden, kan je nooit helemaal extravert worden. Je gaat hiermee tegen je natuurlijke uitingsvorm in. Zodra je geforceerd tegen je natuurlijke aanleg ingaat, bestaat de kans dat je lichaam gaat protesteren en dat je zelfs ziek kan worden.

HSS

Veel HSPers zijn introvert, niet allemaal trouwens. Ongeveer 30 procent van de hoogsensitieve mensen zijn extravert gericht. Dit zijn meestal de High Sensation Seekers. Deze HSSers zullen hun spanningen die ze uit de buitenwereld willen halen op een HSP manier doen. Zij zullen bijvoorbeeld heel goed voorbereid een lange wereldreis maken.

Ikzelf

Ik ben als echte introverte HSPer ook veel bezig met de buitenwereld. Deed ik dit niet dan kon ik nooit workshops geven of mensen ontvangen voor begeleiding. Ik doe dit wel vanuit mijn natuurlijke introverte inslag. Voor mij is de ervaring van het geven van de workshops belangrijk, voor mij is het belangrijk om zelf te voelen wat het doet als ik mensen begeleid. Daarbij is het voor mij ook belangrijk om in de gaten te hebben waar mijn grenzen liggen. Je zult mij niet in een zaal van honderden mensen tegenkomen om daar een workshop of cursus te geven, zelfs niet om daar zelf een cursus te gaan volgen.

“Alle dingen worden overvloediger gemakkelijker en beter voortgebracht als ieder datgene doet wat bij zijn aanleg past dit op het juiste moment doet en de overige zaken aan een ander overlaat.” (Plato)

Ben jij introvert of extravert en hoe is dat voor jou?


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Rein op dinsdag 09 mei 2017 20:55
Hoi, de laatste tijd word ik rustiger, daarvoor wilde ik mezelf verbeteren, door mijn angsten op te zoeken en ze daardoor te verminderen. Tot dat iemand zei, zie een stuk rots, bik daar de hele tijd een stukje af en op een gegeven moment ben je daarmee klaar, en als je dan goed kijkt dan zie je jezelf. Dus voor mij is het dus niet een kwestie om te verbeteren, maar een kwestie van loslaten. Groetjes Rein
Ineke Snelleman op woensdag 10 mei 2017 08:28
Wat mooi gezegd Rein, fijn dat je rustiger aan het worden ben.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:05
199 Woorden over