Meteen naar reacties
Hoogsensitief-iedereen-vreemd-hsp-hooggevoelig

Daar zit je dan, je weet dat je hoogsensitief bent en je voelt je een buitenstaander. Je hebt jezelf al je hele leven niet zoals alle andere mensen gevoeld, je bent gewoon anders.

In je zoektocht naar wat er nu met je aan de hand is ben je allerlei termen tegen gekomen. Zo ben je misschien op autisme, ADHD, ADD of borderline gestuit. Al die termen hebben je niet echt gelukkig gemaakt en je bent alleen nog maar verwarder geraakt.

Hoe komt het nu dat je zoveel herkenning ziet in al bovenstaande termen?

Labels en termen

Ik ben geen psychiater en ik geef dus geen labeltjes uit. Een psychiater is er in gespecialiseerd om al de termen goed te kennen en weet over het algemeen wanneer deze term gebruikt moet worden.

Helaas zijn niet alle psychiaters op de hoogte van de term HSP. Zo kan het soms voorkomen dat iemand een label krijgt die niet helemaal van toepassing is. En de reguliere hulpverlening geeft nu eenmaal labels. Als er een label is, als ‘bekend’ is welke term iemand krijgt, dan pas gaan er vanuit de verzekering geldkranen open. Dan kan de reguliere hulpverlening hulp gaan geven.

Natuurlijk zijn er veel mensen die helemaal terecht een label hebben gekregen en daardoor goed geholpen worden. Er zijn ook mensen die echt blij zijn met de labels omdat ze hierdoor weten hoe het komt dat ze zich op een bepaalde manier gedragen of voelen.

Een label hebben is ook helemaal oké, je bent nog steeds je label niet, je weet alleen beter hoe het komt dat je bepaalde problemen tegenkomt.

Jij herkent je in een label

Jij gaat op zoek naar informatie over hoogsensitiviteit en je typt wat kenmerken van jezelf in. Je kunt dan op internet herkenning tegen komen van bepaalde labels. Ook jij bent waarschijnlijk geen psychiater en jij weet dus niet goed welke term er nu echt bij je hoort. Bovendien is de informatie op internet vaak heel summier en niet zo uitgebreid als die van de psychiater. Ook als je wel alle uitgebreide informatie hebt gevonden, is het voor een leek vaak niet te begrijpen.

Iedereen is een beetje ‘vreemd'

Toen ik mijn opleiding kreeg moest ik natuurlijk veel leren over allerlei termen en labels. Bij elke term herkende ik wel iets van mezelf. Soms tot grote frustratie. Ook herkende ik vaak iets van mijn partner, zus of buurvrouw. En dat is helemaal niet zo raar om deze herkenningen te hebben.

Niemand is voor de volle 100% iets, in elk mens schuilen bijvoorbeeld autistische trekjes. Mijn eigen man kan bijvoorbeeld heel goed onthouden waar hij is geweest. Dat kan een autistisch trekje van hem zijn en ook heel erg handig. Zo kan hij steeds weer ergens de weg terugvinden.

Mijn eigen autistische trekje is bijvoorbeeld dat ik graag tijd alleen doorbreng, daar heb ik helemaal geen moeite mee.

Korreltje zout

Neem alsjeblieft de term vreemd niet letterlijk, iemand met een labeltje is allesbehalve vreemd of gek natuurlijk. Hoewel we allemaal af en toe vreemd doen. Mijn eigen man noemt me als ik weer eens sta te zingen en dansen ook gewoon gek.

Ik heb bewust de term vreemd gebruikt omdat veel hoogsensitieve mensen het gevoel krijgen gek te worden, vreemd te zijn. Er is niets mis mee om anders te zijn dan anderen. Dat maakt je niet gek, dat maakt dat je uniek bent.

“Als je denkt, dat je gek bent, ben je 't niet, maar als je denkt, dat iedereen het is, ben je 't wel.” (Edward A. Lawrence)

Herken jij je in een bepaalde label of term?


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

blauwvlinder op dinsdag 26 september 2017 12:32
Voor mij was het een openbaring/ erkenning, toen ik het boek van Elaine Aron las. Inderdaad, ik ben niet gek. E zijn meer mensen die denken/ voelen net zoals ik. Blauwvlinder
Natasja op dinsdag 26 september 2017 20:21
Eerst dacht ik ook ik ben gek, er is iets mis. Nu is het me meer duidelijk en zie het als iets heel moois en positief. Ik herken ook overal wel trekjes in maar is niet genoeg dat het onder een label te benoemen is. Het beste voel ik me als HSPer waar ik me goed in herken. Het maakt me niet uit dat het een naam heeft en hecht er geen waarde aan maar is het wel handig om te weten en geruststellend.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:41
199 Woorden over