Meteen naar reacties
echinacea-413447_640

Een hooggevoelig mens heeft het nodig om zichzelf op te laden. Vaak ga je dan toch maar door omdat je vindt dat er dingen gedaan moeten worden. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel vind je het misschien ook niet gemakkelijk om tijd voor jezelf te nemen of te vragen.

Elk mens heeft behoefte om van anderen aandacht te krijgen, de behoefte dat iemand iets voor hem of haar doet, ook de hoogsensitieve mens.

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen blijft nodig, nodig voor jou en voor je omgeving. Als mensen niet weten wat jij nodig hebt, zullen ze vaak niet in de gaten hebben dat jij rust wilt, of dat jij vrije tijd wilt. Niet elk mens is gezegend met extra antennetjes. Je mag dus gerust vragen om wat jij nodig hebt.

Jij bent belangrijk, jij mag vragen om alles wat je nodig hebt. Misschien ben jij ook opgevoed met de uitspraak: 'kinderen die vragen, worden overgeslagen", verander deze uitspraak maar naar: 'kinderen die zwijgen, zullen nooit iets krijgen."

Wat kan je bijvoorbeeld vragen

Hieronder staan een paar voorbeelden, jij kan er zelf vast nog meer aan toevoegen.

  • Vraag eens of iemand of je kinderen wil passen zodat je rust kunt nemen. Misschien kan jij het ook eens terug doen voor een ander, zo help je elkaar.
  • Vraag aan je partner of hij/zij eens dag alles voor jou uit handen wilt nemen.
  • Vraag aan je werkgever of je af en toe even een extra pauze kunt nemen. Hierna kan je weer volop aan de gang.
  • Vraag om een lekkere kop koffie of thee, zet het niet zelf maar laat het iemand anders doen.
  • Vraag om een dag voor jezelf aan je omgeving, je kinderen, je partner. Trek op deze dag eens letterlijk de stekker eruit. Het is niet storen dag, de telefoon mag uit, de computer blijft uit.
  • Vraag om een knuffel, een aanraking, een kus of een massage. Menselijk lichamelijk contact is erg belangrijk en zorgt voor een toestroom van mooie geluksstofjes.
  • Vraag aan je buurvrouw of ze op visite wil komen, als jij behoefte hebt aan contact mag je dat aangeven.
  • Vraag of iemand je wilt helpen met iets wat je moeilijk vind of waar je niet zoveel verstand van hebt, bijvoorbeeld hoe je het beste je computer kunt beveiligen.

Vraag om wat jij nodig hebt, dit kan in het begin onwennig zijn als je dat nog niet zo vaak hebt gedaan. Je zult merken dat mensen best iets voor jou willen doen, als ze maar weten wat.

Nee horen

Bij vragen gebeurt het soms ook dat je nee te horen krijgt, realiseer je dan dat dat helemaal niets met jou te maken heeft. Als iemand nee zegt heeft hij/zij op dat moment misschien geen tijd of geen zin. Vragen staat vrij en het antwoord erbij, als je dit realiseert weet je dat jij ook best nee mag zeggen tegen een ander zonder dat je hem/haar hiermee afwijst.

Vertrouw erop dat ook jij mag vragen op wat je nodig hebt, zodat je krijgt wat je nodig hebt. Ook jij bent belangrijk en hebt het recht om van anderen iets te krijgen.

“Trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen.” (Winston Churchill)

Wat ga jij vragen?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:51
199 Woorden over