Meteen naar reacties
HSP-voortbestaan-soort-hoogsensitief-hooggevoelig

Moedertje aarde is ontzettend slim, ze wil graag diversiteit onder haar bewoners. Als er verschillen zijn kan het leven op haar schoot doorgang vinden. Zij vindt al haar kinderen even lief en kan niet kiezen aan wie van al haar kinderen zij de voorkeur moet geven.

Ook wil deze oer oude moeder graag altijd gezelschap en vindt zij het prettig om altijd veel bewoners om haar heen te hebben.

HSP: voortbestaan van soort

Om er nu voor te zorgen dat het soort voort kan bestaan heeft zij er voor gezorgd dat er verschillen zijn. Dankzij deze verschillen kan er altijd doorgang vinden in het leven.

De meest voorkomende

Van al haar bewoners is ongeveer 85 procent het meest voortkomend. Natuurlijk niet allemaal gelijk, maar ze zijn nodig om de soort een basis veiligheid te geven. Ze zijn ook nodig om er voor te zorgen dat de grote werkzaamheden gedaan kunnen worden. Ze zijn de grote massa waarin iedereen zijn plek krijgt. Ze zijn erg belangrijk voor het voortbestaan van het leven op aarde.

De minst voorkomende

Van de bewoners van moedertje aarde is ongeveer 15 procent anders. Deze bewoners zijn nodig om juist die dingen te doen waar de anderen niet zo geschikt voor zijn.

Die 15 procent anderen kan je de hoogsensitieve noemen. En van al het leven op aarde is 15 procent hoogsensitief. Ik beperk met wel tot het mensen en dierenrijk, van de planten is er nog niets over bekend voor zover ik weet.

Het HSP dier

Er zijn voorzichtige dieren, de kat uit de boom kijkers. Er is bijvoorbeeld onderzoek naar gedaan onder vissen. In een vijver vol met vissen heb je ongeveer 15 procent ‘verlegen’ vissen. Als er voer in de vijver wordt gegooid stormt 85 procent meteen naar boven om te eten. De rest blijft zich nog even verstoppen en wacht af of de kust veilig is.

Wat gebeurd er nu als er een reiger aan de vijverrand staat? De vissen die naar boven stormen hebben een grote kans opgepeuzeld te worden door een hongerige reiger. De vissen die afwachten blijven dit lot bespaard.

Wat is het effect als er geen reiger staat? De vissen die blijven afwachten hebben misschien geen eten terwijl de andere vissen wel hun honger hebben kunnen stillen. Door de diversiteit is er altijd een soort dat overleeft.

HSP mensen

In vroegere tijden zorgden de hoogsensitieve mensen ervoor dat er een perfecte plek gevonden werd om een nederzetting te kunnen bouwen. Door hun opmerkzaam vermogen konden zij een goede inschatting maken waar de juist jachtgebieden en de juiste plekken waren om de tenten neer te zetten.

De hoogsensitieve mensen waren misschien de medicijnmannen of medicijnvrouwen. Zij waren misschien wel de raadgevers in de stam. Terwijl zij voor het welzijn van de stam zorgden, gingen de anderen op jacht.

"Wij zijn een zeer, zeer ongebruikelijke soort." (Richard Dawkins)

Tegenwoordig en hoogsensitiviteit

In deze tijd lijkt het wel alsof er geen plek meer is voor het HSP zijn. Een dokter die graag met mensen werkt heeft ook de functie van manager gekregen. Een verpleegster doet allemaal taken die niet bij het verzorgen horen. Een leerkracht heeft er zoveel functies bij gekregen, terwijl hij of zij het liefste gewoon les geeft.

Dit kan jij doen

Jij kunt jezelf ervan overtuigen dat je wel degelijk nodig bent. Je kunt bij jezelf blijven en je eigen waarden uitstralen.

Een HSPer is niet meer of minder als een niet HSPer. Iedereen is nodig in de wereld en iedereen draagt een steentje bij.

Als hoogsensitief mens kan je wel je eigen karaktereigenschap leren begrijpen en de mensen om je heen blijven vertellen hoe het voor jou is om een HSPer te zijn. Je mag je eigen grenzen bewaken en datgene gaan doen wat echt bij jou past.

Iedereen geniet van het soort werk waarvoor hij het meest geschikt is. (Napoleon Hill)

Ben jij al blij met jouw soort?


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Lex Fauser op maandag 20 november 2017 23:07
Beste Ineke, Nee, ik twijfel nooit over mijn nut als HSP-ER en ook niet over het nut van mij zijn hier op aarde. Ik ben blij dat ik er ben en dat ook nog eens op mijn eigen manier. Ik ben blij dus met mijn soort, ook al zorg ik niet voor het voortbestaan van mijzelf. Dit omdat ik per se geen kinderen wil en dit ook vanaf mijn 18de jaar niet wilde. Het is prima zo en zoals ik ben, ik ben tevreden met mezelf en met wat ik kan en niet kan en met wat ik heb en niet heb. Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Natasja op zaterdag 25 november 2017 19:36
Helaas krijg ik vaak niet het gevoel nuttig gevonden te worden door mensen om me heen en zeker niet in deze tijd. Het is soms een harde strijd om er ook te mogen zijn. Voor mezelf weet ik me wel nuttig te maken op dit moment in mijn leven. Ik blijf in mezelf geloven want je bent er niet voor niets. Afwachtend en opmerkzaam zijn is heel herkenbaar.
Ineke Snelleman op zondag 26 november 2017 10:28
Je bent natuurlijk wel heel nuttig Natasja, ik lees hier bijvoorbeeld al hele mooie bijdragen van jou die anderen ook weer kunnen ondersteunen. Soms weet iemand helemaal niet wat voor nuttigs hij/zij doet voor een ander, vaak wordt dat namelijk niet uitgesproken. Dank je voor je bijdragen op mijn blog.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:47
199 Woorden over