Meteen naar reacties
superb-thread-1554761_640

Al vanaf het moment voordat je ter wereld komt zijn er mensen die verwachtingen over je hebben. Dat is een heel normaal en natuurlijk proces en iedereen doet daar aan mee. Een andere benaming voor zwangerschap is : in verwachting zijn.

Voorstelling van ouders

Ouders hebben een voorstelling van hun ongeboren kind, ze hebben misschien fantasieën over hoe hun kind later zou zijn. Ze zien graag gelukkige kinderen en ze zien zichzelf graag gelukkig met hun kind. Een ouder heeft misschien het idee dat hun kind en zijzelf alleen gelukkig kunnen zijn als.....

Op de stippellijn kan je van alles invullen wat kan variëren tot goed zijn in muziek tot het hebben van een goede baan of een perfecte relatie. Dan heeft een ouder het gevoel dat het allemaal goed komt, dat hun kind gelukkig is en in voorspoed leeft en  dat is wat elke ouder voor zijn of haar kind wenst

Wat wil jij?

Het wordt een probleem voor je als jij daardoor niet meer goed weet wat je nu zelf wil. Hooggevoelige mensen richten zich vaak op een ander, een hooggevoelig kind heeft zich vaak op de omgeving gericht. Ergens heb je aangevoeld wat je omgeving van je verwachtte ook als dat niet nadrukkelijk werd benoemd.

Schuldig gevoeld

Ook heb je jezelf misschien schuldig gevoeld als je niet kon voldoen aan de verwachtingen die werden geuit door de mensen om je heen. Op school werd er van je verwacht dat je netjes kon schrijven, thuis werd er van je verwacht dat je at wat de pot schaft. Als je geen mooi schrijftalent hebt of je lust gewoon echt geen spruitjes kan je over je eigen grenzen heengaan. Je wilt hier toch aan voldoen en geen mensen teleurstellen. Je gaat dan bijvoorbeeld heel erg je best te  doen op mooi schrijven of met tegenzin toch maar je bord leeg eten.

Geleefd worden

Ik weet nog goed dat ik me vroeger veel aanpaste aan mijn omgeving, hierdoor wist ik niet meer wat ik zelf wilde. Dit zorgde ervoor dat ik het gevoel kreeg dat ik werd geleefd, dat ik geen regie had over mijn eigen leven.

Eigen pad kiezen

Toen ik het besluit nam om alleen nog maar te gaan voldoen aan mezelf, om mijn eigen pad te gaan bewandelen, gaf dat mij enorm veel energie.

Ik hoefde niet meer te voldoen aan wat andere mensen van wilden, hoe andere mensen wilden dat ik mij gedroeg. Sommige mensen kunnen best mooie ideeën hebben en goede meningen en als ik vind dat ze bij me passen kan ik ze gerust over nemen. Zolang ik een ander niet bewust kwets of mezelf tekort doe is het heel goed en zelfs aan te raden om mijn eigen weg te kiezen. Dat volgen van mijn weg heeft mij ook gebracht tot waar ik nu sta.

Vertrouwen

Je mag erop vertrouwen dat jij je levenswandel uit kunt voeren zoals je dat zelf graag wil. Je gaat er dan ook op vertrouwen dat anderen hun leven mogen bewandelen zoals ze dat zelf graag willen. Jij en ook ik mogen de verwachting die we van een ander hebben laten gaan. Voor verwachting kunnen we dan vertrouwen in de plaats zetten.

“Het beste bewijs van liefde is vertrouwen.” (Joyce Brothers)


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

lillyanne op maandag 14 november 2016 19:49
Mooi stukje Ineke, verwachtingen loslaten geeft zoveel meer vrijheid en dichtbij jezelf kunnen blijven, het is een boeiende weg waarin ik blijf leren, eigenlijk het afleren van opgelegde verwachtingen van mezelf of naar een ander, voelt heel goed. groetjes Lillyanne.
Ineke Snelleman op woensdag 16 november 2016 07:09
Dank je Lillyanne voor het compliment. Fijn dat je als zo ver bent op je weg.
anoniem op dinsdag 15 november 2016 09:41
Heel herkenbaar, mijn moeder is onlangs overleden wat me heel veel verdriet en gemis heeft gegeven. Maar ook bevrijdend gek genoeg, het gevoel dat ik eindelijk voor mezelf mag kiezen
Ineke Snelleman op woensdag 16 november 2016 07:13
Heel verdrietig voor je dat je moeder is overleden, het overlijden van een ouder geeft altijd veel emoties omdat er een band is tussen ouder en kind de hoe dan ook nooit verbroken kan worden. Tussen alle emoties door ontdek jij nu dat je ook voor jezelf kan kiezen. dat is niet gek misschien wel verwarrend.
Anonieme gast op vrijdag 10 maart 2017 19:51
Sinds een paar weken heb ik ook voor mijzelf moeten kiezen. Echt erg, wat een rust voel ik, het moet even allemaal niet meer. Al die verwachtingen, nu even niet heerlijk !

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:43
199 Woorden over