Meteen naar reacties
verdriet-HSP

Steeds weer opnieuw hoor ik dat van hoogsensitieve mensen dat ze een verlangen hebben naar iemand die ze woordeloos kan begrijpen. Er is een wens naar mensen om je heen die kunnen aanvoelen hoe het met je gaat.

Een HSPer zelf heeft het vermogen om emoties aan te kunnen voelen, dit vermogen is er al vanaf de kindertijd. Vaak denk je dan dat iedereen hetzelfde vermogen heeft als dat jij hebt. Veronderstellen dat andere mensen dit ook kunnen, kan deze gevolgen voor jou hebben:

HSP verdriet

Je kunt erg verdrietig, boos en of teleurgesteld worden in de mensen om je heen. Je verwachtingen kloppen namelijk niet met de werkelijkheid.

1. Je gaat piekeren omdat je jezelf zo onbegrepen voelt, je snapt het niet dat de ander niet ziet of voelt hoe het met jou is.

2. Je denkt dat het allemaal wel aan jou zal liggen, je voelt je misschien minderwaardig en de aandacht van een ander niet waard.

3. Je gaat je terugtrekken en zoekt minder contact met de mensen om je heen. Je emoties kun je op gaan kroppen.

4. Je blijft met onbeantwoorde gevoelens zitten, verwachtingen die niet uitkomen.

Oplossing

Je zult meer over jezelf moeten gaan vertellen. Het is nu eenmaal een feit dat jij als HSPer goed kan aanvoelen hoe het met iemand anders is, een ander heeft dit vermogen in mindere mate. Vaak is iemand heel blij als jij vertelt wat er aan de hand is, want ook al kan een ander het minder aanvoelen, ergens vermoed hij/zij toch wel dat er iets is. Jij gaat je namelijk heel anders gedragen als je verdrietig, teleurgesteld of boos bent.

Zo kan je het toch krijgen

Als je meer woordeloos begrip wenst is het goed om contact te zoeken met andere HSPers. Er zijn diverse bijeenkomsten in het land waar hoogsensitieve mensen bij elkaar komen. Ik zelf organiseer ze ook, kijk maar eens hier: Café HSP

Toch teleurgesteld?

Ook als je andere HSPers ontmoet kan je soms teleurgesteld raken. Naast de karaktereigenschap HSP zijn er namelijk nog veel meer eigenschappen. Niet elke eigenschap van andere hoogsensitieve mensen zullen bij jou passen. De herkenning van het hoogsensitief zijn blijft, dat is voor veel HSPers heel erg prettig.

Een onvervuld verlangen hoeft geen vervuld leven in de weg te staan. (Dietrich Bonhoeffer)

Herken jij dit HSP verdriet?


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Saskia op maandag 22 mei 2017 22:37
Heel vaak willen mensen helemaal niet weten dat je hsp ofzo bent. Veel mensen zijn niet ECHT in je geïnteresseerd
Ineke Snelleman op woensdag 24 mei 2017 14:01
Ze zijn er heus wel hoor.
Sunduz Temel op dinsdag 23 mei 2017 10:36
Of je HSP er bent of je andere karaktereigenschappen heeft, je bent een mens. Compassie en liefde zijn die je al vanaf je geboorte heeft ,vervullen al je verlangen in je leven als deze in de loop van je leven verwerkt worden.Je hebt dan geen onvervulde verlangen, geen verwachtingen omdat je dat in je leven een voor een zelf vervult . Natuurlijk, wij zijn een mens en wij voelen ons soms onbegrepen.(((Daarna merk IK dat ik dat ook zelf voel terwijl de andere helemaal niks van mij heeft gemerkt!!! EN merk ik ook dat het met boosheid in mij terugkomt.Nee, dit wil ik niet accepteren omdat het een belemmering van mijn leven is.........))) Hartelijke dank, Sunduz
Ineke Snelleman op woensdag 24 mei 2017 14:02
Dank voor je reactie Sunduz
Natasja op dinsdag 23 mei 2017 12:15
Als kind was ik al verdrietig, boos en teleurgesteld naar mensen en nu soms nog. Ik verlangde dus ook naar begrip. Vooral als het gaat om mensen die dichtbij me staan bijvoorbeeld mijn ouders of in mijn relatie. Ik heb gemerkt dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen mij begrijpen en dat ik niet kan verwachten dat anderen alles weten. Ik merk dat mensen mij wel leuk vinden maar het HSP zijn lastig vinden en niet weten of willen weten hoe ze ermee om kunnen gaan of het liever op hun eigen manier doen. Ik respecteer hun keuze omdat niet iedereen er zin in heeft of voor open staat. Uitleggen en alles proberen duidelijk te maken naar een ander toe ben ik mee gestopt maar probeer wel zoveel mogelijk aan te geven als ik ergens tegen aanloop. Ik laat aan een ander over wat ze ermee willen. Als ik me even slecht voel laat ik het even toe, laat het er zijn en onderga het. Ik probeer het dan om te zetten in het omgekeerde. Plekken, mensen opzoeken en iets doen waar je je wel even goed bij voelt. Goed omgaan met mezelf en doen wat ik nodig heb.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:18
199 Woorden over