Meteen naar reacties

Hoogsensitief en voor mensen willen zorgen, het is natuurlijk een hele nobele eigenschap om dit te willen doen.

Hoogsensitief en zijn en jezelf machteloos voelen omdat je vind dat je niet genoeg kunt doen.

HSPer, je maakt het verschil door er te zijn, lees het maar in mijn blog.

Jij maakt het verschil

Ik hoor regelmatig dat iemand niet kan doen wat hij wil, dat hij of zij zich machteloos voelt omdat er zoveel onrecht in de wereld is. Mensen kunnen zich ook verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt.

Er kan ook een grote moedeloosheid optreden omdat je het gevoel krijgt dat het allemaal toch niets meer uitmaakt. Je kunt je dan zo machteloos voelen dat je maar helemaal niets meer doet. Geloof me: dit is echt een menselijke eigenschap, ook voor HSPers, misschien juist voor HSPers.

Zo komt dat

Jezelf machteloos voelen als HSPer kan komen omdat je al zoveel te verwerken hebt. Niets meer doen kan komen omdat je het echt niet meer aankan. Eigenlijk hoort dit helemaal niet bij jouw karaktereigenschap, je kunt dan ook nog eens knap schuldig gaan voelen.

Jij mag gaan doen wat je kan, op momenten dat het nodig is. En geloof me, alles wat je doet kan een groot verschil maken. Je maakt misschien geen groot verschil voor de hele wereld, maar je bent er op de juiste momenten voor de juiste mens.

Lees onderstaand verhaal maar eens, misschien heb je het al eens gelezen. Lees dit verhaal dan nu eens met de intentie: “ik kan niet alles doen, wat ik doe heeft zeker invloed.’

De zeester

Aan zee is het vloed geweest. De ver op het strand rollende golven hebben heel veel zeesterren meegenomen. Nu wordt het eb. De golven komen steeds minder ver. Ze kunnen de zeesterren niet meer mee terug nemen, de zee in. Die blijven liggen op het zand. Zonder water kunnen ze niet leven. Ze zullen verdrogen en doodgaan, voordat het weer vloed wordt. De nieuwe golven komen dan te laat.

Er lopen veel mensen op het strand, die het zien gebeuren. En, er loopt ook een klein jongetje, dat zeesterren oppakt en ze weer in het water gooit.

“Waarom doe je dat?” vraagt een man. “Er liggen duizenden zeesterren. De meeste gaan toch dood. Wat maakt het nou uit, wanneer je er nog een paar redt?”

Het jongetje kijkt naar de spartelende zeester in zijn handen. Dan kijkt hij de man aan en zegt: “Ik kan niet voor al die zeesterren iets doen, maar voor deze wel!” En hij gooit hem terug in de zee.

“Handel alsof wat je doet verschil maakt. Dat doet het namelijk.” (William James)

 

Goed om jezelf te realiseren: als HSPer kan je zeker iets doen voor de wereld, op jouw manier en met jouw mogelijkheden.

 


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Rian op woensdag 17 april 2019 21:52
bedankt voor dit bemoedigende inzicht. Doet me denken aan mijn leraar waarnemingsrekenen, die zei eens minutenlang: "niet het vele is goed maar het goede is veel...",  o nee, toch niet, was iemand anders ;-). Hij zei "als het niet gaat zoals het moet dan moet het zoals het gaat"   
Danielle op woensdag 17 april 2019 23:05
Deze blog komt precies op een dag waar het mij allemaal even teveel werd. En ik inderdaad het gevoel had dat ik niet genoeg doe of het goed doe. Bedankt voor deze woorden

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:47
199 Woorden over