Meteen naar reacties
ballen

Als het om letterlijke ballen gaat dan kan ik er met moeite eentje in de lucht houden, ik ben nooit een talent in balsporten geweest.

Als je hooggevoelig bent kan je ook de symbolische ballen niet allemaal in de lucht houden. Je bent gevoeliger dan een ander en hebt al een grotere prikkelverwerking. Jongleren met teveel dingen tegelijk doen gaat jou dan ook niet lukken.

Vergelijken met anderen

Zelf heb ik me vroeger vaak vergeleken met anderen, met collega’s bijvoorbeeld. Ik zag dat zij grote hoeveelheden werk deden en in de avond nog energie over hadden voor iets anders. Ik vond dat ik dit ook moest kunnen en ik bleef net als mijn collega's regelmatig overwerken. Dat ging goed tot er een burnout volgde, en die burnout was het beste wat mij kon overkomen besefte ik naderhand. Mijn burnout gaf mij de kans om het roer helemaal om te gooien.

Eigen draagkracht

Nu weet ik dat elk mens zijn eigen draagkracht heeft, dat ik ook mijn eigen draagkracht heb. Nog steeds verbaas ik mij over de tomeloze energie van sommige collega’s, gelukkig hoef ik nu niet meer van mezelf hetzelfde te doen als dat zij doen (hoewel ik er soms best jaloers op ben).

Er zijn mensen met een grote draagkracht en er zijn mensen die wat minder aankunnen. Dat maakt je niet meer of minder dan een ander, het is heel realistisch dat dit zo werkt. Een HSPer kan dit aanvoelen kan dat snappen, dat maakt jou dan weer erg waardevol.

Draagkracht vergelijk ik soms ook met letterlijke draagkracht. Als ik naar de winkel ga mag mijn man de boodschappentas dragen. Mijn arm gaat pijn doen als ik te veel til, hij kan echter met gemak een tas dragen waarin heel veel zware dingen zitten.

"Het een heeft de hulp van de ander nodig en beide werken vriendschappelijk samen." (Horatius)

Draagkracht van de HSPer

Een HSPer heeft nu eenmaal minder draagkracht dan veel andere mensen. Minder draagkracht in het veel dingen doen. Een HSPer heeft weer heel veel andere zaken waar hij of zij goed in is.  Het is heel fijn dat er verschillende soorten mensen zijn, de hooggevoelige mens kan hierin een inspiratie zijn voor anderen.

De kracht van een HSPer

De kracht van een HSPer zit in het kwetsbaar mogen zijn, in het de mensen om hem/haar heen te laten zien dat er gevoelens zijn. Om te laten zien dat er meer is dan het jachtige leven, dat er menselijkheid is, inlevingsvermogen en empathie. De HSPer is creatief in het bedenken van oplossingen, kan verbanden zien die anderen ontgaan. Op het werk kan een hooggevoelig iemand bijvoorbeeld heel goed in de gaten hebben hoe je iets anders kunt doen.

Overbelasten

Als jij als een HSPer alle ballen in de lucht wil houden, dan overbelast je jezelf, je overbelast jouw energiesysteem. Als je boven je draagkracht gaat krijg je pijn, soms letterlijk soms als zielenpijn. Als jij hetzelfde wilt dragen als een ander gaat je dat een keertje opbreken. Als je hetzelfde wilt doen als iemand anders kom je niet bij je eigen kracht als HSPer.

Ballen van een ander

Vaak gaat een hooggevoelig mens ook nog de ballen van een ander in de lucht houden. Als HSPer zie je en snap je dat een ander overbelast kan zijn. Vanuit je gevoelig zijn wil je die ander helpen en de taken overnemen die van iemand anders zijn. Je houdt veel te veel ballen tegelijk in de lucht. Ik zie veel hooggevoelige mensen hierdoor klachten krijgen die tot een burnout kunnen leiden.

Plichtsgetrouw

HSPers zijn vaak ook nog erg plichtsgetrouw en gaan dan door tot het echt niet meer kan. Thuis kunnen ze niet meer genieten van de rust die er is, ze kunnen niet meer genieten van de simpele dingen die ze eerst wel fijn vonden, bijvoorbeeld het bakken van een cake.

Oefening

Laats heb een mooie oefening geleerd dat mij liet ervaren dat je niet teveel tegelijk kunt doen. Hieronder zal ik hem beschrijven. 

Deel A

Ga midden in je kamer staan en kies twee objecten uit, eentje links van je en eentje rechts van je. Kijk afwisselend van het ene object naar het ander. 

Deel B

Je blijft A doen en nu ga je ook nog met je rechtervoet afwisselend op je tenen en op je hak staan.

Deel C

Je blijft A en B doen en tevens ga je ook nog tellen van 3 naar honderd in stappen van drie. Dus: 3, 6, 9, 12, 15 enzovoort

En is het je gelukt?


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Ans op zondag 11 december 2016 08:30
De oefening: toen ik A en B tegelijk wilde doen ging het al niet goed. Ik hield me alleen met mijn voet bezig en vergat te kijken
Ineke Snelleman op zondag 11 december 2016 13:55
Leuk Ans dat je hem hebt gedaan
Henk op vrijdag 26 mei 2017 08:51
leuke oefening, die ik zelf zal gaan doen, maar vooral door mijn lieve vriendin. Wellicht dat het daarmee wat meer bewustwording creeerd. Ik zoek nadrukkelijk naar manieren om goed om te gaan met haar HSP zijn. Ze heeft precies datgene wat hier staat.... Het werk is nooit af, dat gaat 's avonds en in de vakantie gewoon door. Verantwoordelijkheden van een ander die haar gezin raken ziet ze als een mede verantwoordleijkheid, immers ze heeft de zorg voor haar gezin i goede banen te leiden, wat nu verstoord wordt en dus doet ze het niet geheel goed. Heel erg begrijpelijk en herkenbaar, tegelijkertijd kom ik als nieuwe relatie daar middenin en wil je enerzijds de steunpilaar zijn die er continu is en anderzijds wil je ook jezelf niet wegcijferen omdat zoiets ook niet help[t voor haar.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:20
199 Woorden over