Meteen naar reacties
decembermaad-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Laatst sprak ik met een aantal hoogsensitieve mensen over de decembermaand. Iedereen had er een andere beleving bij en elke HSPer ging anders om met deze maand.

December: een maand met veel feestdagen en een maand waarin de dagen kort zijn. Voor de een is het echt een feest en veel gezelligheid, de ander zou deze maand het liefste overslaan.

HSP en december

Jouw eigenschap zorgt ervoor dat indrukken diep en intens verwerkt worden. Hier mag je altijd rekening mee houden, daar staat jouw beleving van december los van.

Feestvierder

Als je een echte feestvierder bent, en dus misschien een extraverte HSPer, kan je fijn genieten van alle drukte die er tijdens deze maand is. Een kenmerk van hoogsensitief zijn is echt intens kunnen genieten. Je zult misschien wel merken dat je ook wat meer rust nodig hebt, alle indrukken kunnen ook voor iemand die van drukte houdt teveel worden.

Rustzoeker

Als je meer van rust houdt en ook graag alleen bent, ben je wat introverter aangelegd. Deze maand is ook bij uitstek geschikt om heerlijk thuis te zitten. Genieten van kaarslicht en de sfeer die je in je eigen huis kunt maken. Een eigenschap van HSP zijn is dat je heel goed in staat bent om sfeer te creëren.

Verlies en gemis

Deze maand kan als pijnlijk worden ervaren als je iemand mist, als je graag had gehad dat juist die persoon er ook bij was.

Je kunt iemand heel erg missen als die is overleden, en het maakt niet uit hoe lang geleden dat is geweest. Het gemis van de aanwezigheid van een kind, een (groot)ouder, een vriend(in). Het gemis dat je elkaar niet meer kunt vasthouden, niet meer kunt zien.

Je kunt iemand ook heel erg missen als die in het buitenland woont en je er niet zo gemakkelijk naar toe kan gaan. Je wilde juist deze persoon ook zo graag zien.

Je kunt iemand ook missen als je ruzie hebt waardoor je elkaar niet meer wilt zien. Juist in de decembermaand kunnen de herinneringen aan de goede tijden je een verdrietig gevoel geven.

Hoe wordt jouw december?

Voor een HSPer is het heel belangrijk om de eigen grenzen in de gaten te houden. Je mag vooral doen wat goed voelt voor jou. Je hoeft echt niet aan de verwachtingen van anderen te gaan voldoen.

Kijk of jij de decembermaand een fijne maand voor jezelf kunt maken. Maak de sfeer die goed voelt voor jou. De sfeer die een HSPer zo goed neer kan zetten.

Misschien vind je het fijn om extra kaarsjes aan te steken, je huist te versieren en een mooi muziekje op te zetten. Ook als je jezelf eenzaam voelt kan dit jouw een mooie decembermaand bezorgen.

Misschien vind je het heerlijk om mensen uit te nodigen of om uitgenodigd te worden.

Misschien ga je wel op vakantie en ontvlucht je de drukte van deze maand.

Elke HSPer is anders

Je hoeft niet te voldoen aan wat andere mensen denken dat hoogsensitief is. Jij bent al anders door je HSP zijn en je bent ook nog anders omdat je uniek bent. Jij mag je gedragen zoals goed voelt voor jou. Zo mag jij jouw decembermaand invullen zoals die goed is voor jou.

Dit doe ik in de decembermaand

Ik koop in deze maand altijd voor een kapitaal aan waxinelichtjes. De kerstboom mag als Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken opgetuigd worden. Ik luister veel meer naar muziek die voor mij sfeervol is, rustige muziek zoals Enya bijvoorbeeld. Op andere dagen blijft de muziek bij mij meer uit. Als de kerstboom opgetuigd wordt, draai ik kersthits, dit is al een jarenlange traditie die zelfs mijn zonen hebben overgenomen. Dan swing ik op de muziek van Wham, last Christmas.

Ik maak tijd vrij om mooie boswandelingen te maken en ik ga een dag naar de sauna. Ik zorg voor sfeervolle avonden samen met mijn man. Ik neem de dagen tussen kerst en oud en nieuw vrij en ook een paar dagen ervoor en erna.

Ik houd het voor mezelf zo rustig mogelijk en dat is nog een uitdaging. Ik heb 24 december een jarige kleinzoon en 25 december een jarige kleindochter. Zelf ben ik op de 23e jarig. Mijn eigen verjaardag vier ik maar gewoon op een andere dag.

Ik vind de dagen in december een fijne sfeer hebben, die ik voor mezelf nog groter maak door er heel erg van te genieten.

“Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen, want anders zou ik het niet doen.” (Johan Cruijff)

Wat doe jij in de decembermaand?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Natasja op woensdag 06 december 2017 12:47
Ik kan wel genieten van de sfeer rond deze tijd. Blijf meer thuis bij de warme kachel en kaarsjes. Eet lekker pepernoten en speculaas en straks de oliebollen. Het huis versieren is wel minder geworden en houdt het klein en simpel, dat geeft al rust. De feestdagen weten we goed in te vullen voor ons zelf en houden we in balans. Met de jaarwisseling kan ik me niet goed vinden in de feestdrukte en ben gewend om heerlijk thuis te blijven en te bekijken/beleven van een afstandje. Op tijd weer slapen want lang doorgaan is me teveel gevraagd. Ben tevreden op deze manier, geen druk, verplichtingen en kan het doen zoals het bij me past.

Reageer op deze blog

zaterdag 25 september 2021 12:28
199 Woorden over