Meteen naar reacties
lachen-luid

Hoogsensitieve mensen hebben gevoel voor humor. Het leuke van hun gevoel van humor is dat ze kunnen aanvoelen wanneer een grapje wel of niet kan. Als HSPer weet je vaak wanneer je iemand kwetst met een opmerking. Als je per ongeluk toch iets kwetsend hebt gezegd voel jij je daar vaak ook heel rot over.

De humor van een HSPer is subtiel, grappig zonder de bedoeling kwetsend te zijn. Als het wel als kwetsend wordt ervaren kan het zijn dat de ander persoon iets heeft meegemaakt waardoor de humor hard aankomt.

Soms weet je niet wat de achtergrond van iemand is waardoor je onbedoeld iets kwetsend kan zeggen. Onder andere als je de context van iemands verhaal niet duidelijk hebt, je weet bijvoorbeeld niet hoe iets is in een bepaalde cultuur. Als HSPer kan je dan schrikken als je in de gaten krijgt dat je humor als kwetsend werd ervaren.

Zolang je een ander niet expres hebt willen kwetsen is er altijd nog over te praten. Uitleggen dat het niet zo was bedoeld en dat je snapt dat het vervelend is geweest. Jij wilt helemaal niet kwetsen en zal deze grap waarschijnlijk nooit meer maken.

Humor is fijn

Er zijn veel redenen waarom humor en lachen fijn is. Hieronder heb ik er een aantal neergezet.

Geluksstofjes

Lachen en humor is heel prettig, bij flink lachten komen er allerlei stofjes in je lichaam vrij die je een aangenaam gevoel geven. Je zou dit geluksstofjes kunnen noemen

Stoppen met piekeren

Als je even flink lacht heb je geen tijd om te piekeren, het kan er ook zomaar voor zorgen dat je helemaal vergeet waarover je jezelf kort daarvoor nog druk hebt gemaakt. Als je lacht kan je namelijk ook niet tegelijkertijd iets denken. Het grappige kan wel door je gedachten heen gaan, waardoor je misschien de slappe lach krijgt. En dat vind ik heerlijk om af en toe te hebben.

“Humor is de kortsluiting van gedachten.” (Godfried Bomans)

Verbinding

Humor kan voor verbinding tussen mensen zorgen, samen ergens om lachen maakt dat je ineens allemaal even hetzelfde doet, hetzelfde voelt misschien wel. Kijk maar eens in de zaal van een cabaretier, alle mensen zijn daar met het doel om een fijne avond te hebben. Iedereen voelt zich verbonden met de cabaretier en daardoor ook met de mensen in de zaal.

Aanstekelijk

Als iemand begint te lachen, volgen er meerdere mensen. Een lachend gezicht roept andere lachende gezichten op. En dat is toch een prachtig gezicht. Dat maakt het heel fijn om humor uit te dragen.

Pijnstillend

Lachen kan pijnstillend werken, ook door de verschillende stofjes die vrijkomen. Een mooie vervanger van een pijnstiller en veel gezonder. In ziekenhuizen wordt humor soms juist ingezet om deze reden.

Cliniclowns

In kinderziekenhuizen zie je regelmatig cliniclowns, een ziek kind kan dan even de pijn en ellende vergeten. Het werkt ook nog een tijd na door de herinneringen terug te halen en hier napret over te hebben. Wist je als dat de eerste “cliniclown” Patch Adams was? Deze arts werd eerst heel erg tegengewerkt door zijn collega’s omdat hij veel te grappig deed tegen zijn patiënten. Er is een mooie film over hem gemaakt met Robin Williams in de hoofdrol, echt een aanrader. Ik vind het een echte film voor hooggevoelige mensen.

Stress

Humor en lachen is stressverlagend en zorgt ervoor dat je jezelf weer veel beter voelt dan voor het lachen. Te lang moeten lachen, kan echter juist voor stress zorgen. Ik weet nog goed dat ik als kind soms te lang werd gekieteld en dan is het helemaal niet leuk meer. Het lachen ging dan over in huilen omdat ik het niet meer aan kon. Een ander huilen dan dat de tranen over je wangen kunnen lopen van het lachen.

Kracht

Humor heeft een grote kracht en als HSPer kan je daar goed gebruik van maken. Jij als hooggevoelig mens weet hoe humor in te zetten en wanneer je beter even geen grapje kan maken. Een HSPer weet wanneer de humor genoeg is, je kunt op tijd stoppen.

Toestaan

Humor mogen hebben is een grote steun in het hoogsensitief zijn. Je humor inzetten om jezelf in de wereld staande te houden. Humor inzetten in het ondersteunen van de mensen om je heen, je kunt het.

Zelfspot

Humor inzetten als zelfspot kan je helpen om te relativeren. Ik ben HSPer, dus ben ik lekker emotioneel en misschien zelfs een aansteller en die wordt soms gewoon een zeikerd genoemd. Pas maar op hoor, voor je het weet ben ik weer aan het zeuren.

Zelfspot kan een teken zijn dat je jezelf goed kent en hier vrede mee hebt. Je kunt met humor kijken op je eigen tekortkomingen, met mildheid kijken naar jezelf omdat je nu eenmaal niet perfect bent.

Zelfspot kan ook een schild zijn die je om je heen zet om niet gekwetst te raken. Je maakt bijvoorbeeld zelf alvast een grap over die grote dikke pukkel op je neus, zo voorkom je dat een ander dat doet.

“Het wezen van humor is gevoel; warm, teder medegevoel met alle vormen van bestaan.” (Thomas Carlyle)

Heb jij gevoel voor humor?


Reacties

Er zijn 11 reacties op deze blog.

Ellen op dinsdag 24 januari 2017 08:51
Mijn grote portie humor en zelfspot is voor mij van grote waarde. Zou het echt niet willen missen.
trudy op dinsdag 24 januari 2017 09:19
jazeker en een enorme fantasie. Samen met mijn kleinzoon van ruim 3 kunnen wij schateren om van alles, ook dingen die niemand anders ziet of snapt.
Ineke Snelleman op donderdag 26 januari 2017 14:35
Fijn een oma die lekker kan lachen, geniet ervan samen met je kleinzoon
Rein Gerritsen op woensdag 25 januari 2017 13:14
Zelf ben ik vrij serieus, en af en toe in het moment kan ik grappig zijn. Soms ben ik behoorlijk uitgelaten, en reageer ik op veel dingen omdat ik dan een bepaalde vrijheid voel. Achteraf merk ik dat het mij veel energie kost, dus dat probeer ik in te dammen. Groeten, Rein Gerritsen
Hans op woensdag 25 januari 2017 20:58
Zelfspot en humor geeft vaak een fijn gevoel. Ik herken mij ook hierin. Ik doe de laatste tijd vrij uitgelaten. Ik moet mijzelf kunnen uitten. En dan voel ik ook een bepaalde vrijheid.

Reageer op deze blog

zaterdag 01 april 2023 15:13
199 Woorden over