Meteen naar reacties
beinvloedbaar-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

Hoogsentief beïnvloedbaar

Ben jij als HSPer beïnvloedbaar? Grote kans van wel!
In het synoniemen woordenboek kom ik bij beïnvloedbaar de volgende woorden tegen: ontvankelijk, gevoelig, open, sensibel, receptief, toegankelijk, vatbaar. Allemaal woorden die een hoogsensitief mens zal herkennen, woorden die je op jezelf kan plakken, woorden die jou beschrijven.

Hoe komt het dat jij beïnvloedbaar bent?

Natuurlijk heb je jouw karaktereigenschap: hoogsensitief zijn, daar horen wat andere eigenschappen ook bij. Door de eigenschap sensitief zijn ben je gevoeliger voor suggesties, heb je meer fantasie, ben je gevoelig en intuïtief. Je kunt jezelf ook gemakkelijk verliezen in een boek of in een film. Allemaal zaken waardoor je makkelijker te beïnvloeden bent.

Een ander iemand, iemand die geen HSPer is, zal alles wat nuchterder bekijken, zichzelf niet zo gemakkelijk laten raken. Het dan wat gemakkelijker om beter bij jezelf te blijven.

Door jouw eigenschap ben je ook gevoeliger voor de mening van een ander. Je bent meer gericht geraakt op andere mensen dan op jezelf. Eigenlijk heb je minder goed geleerd om echt goed naar jezelf te kijken. Hierdoor weet je niet meer zo goed wat jij nu echt leuk vindt, wat jouw mening over iets is.

Een HSPer weet vaak beter wat een ander wenst, weet vaak beter hoe het met een ander gaat, dan hoe het met hem of haar gaat. Jij hebt je voelsprieten al zo vaak uitgestoken, dat dit een tweede natuur is geworden.

Als hoogsensitief mens kan jij het lastig vinden om iemand voor het hoofd te stoten. Je denkt misschien dat de ander iets beter weet, of beter doet. Als iemand dan zegt dat een bepaald dieet of een bepaalde sport heel erg goed voor je, kan je zomaar iets gaan doen wat eigenlijk niet bij je past.

Gevaar

Beïnvloedbaar zijn kan jou in lastige situaties brengen. Het kan je dingen laten doen die niet goed voor je zijn, het kan ervoor zorgen dat je niet meer vertrouwd op je eigen mening.

Ik ken iemand die echt alles gelooft wat er op internet te lezen is. Ze vertrouwd volledig op wat andere beweren, zonder eerst te luisteren naar haar eigen gevoel. Op deze manier komt ze vaak in verdrietige situaties terecht. Zo heeft ze een dieet gevolgd dat niet bij haar past en werd ze vervolgens erg beïnvloed door degene bij ze het pakket had gekocht. Steeds weer moesten er nieuwe vitamine preparaten worden gekocht, anders zou het niet goed gaan met haar gezondheid werd haar verteld. Uiteindelijk wist ze helemaal niet meer hoe ze van die persoon af moest komen. Als rasechte HSPer kon ze maar moeilijk zeggen dat ze dit allemaal niet meer wilde en ergens was ook nog bang dat die persoon gewoon gelijk had. Ze vreesde voor haar gezondheid als ze stopte met die veel te dure pillen en poeders.

Illusionisten

Een illusionist of een goochelaar is ook bezig met het beïnvloeden van mensen, dat is gewoon zijn of haar broodwinning. Een goede goochelaar of illusionist werkt dan natuurlijk het liefste met mensen die erg beïnvloedbaar zijn. En als hij of zij integer werkt, wordt daar natuurlijk nooit misbruik van gemaakt.

Tips

Onthoud dat de meeste mensen jou willen beïnvloeden, niet alleen de illusionisten. De supermarkt doet het met aanbiedingen, de autoverkoper met een mooi praatje. Je partner door lief tegen je te gaan praten en je kind door te blijven smeken.

Voordat je ergens ja tegen zegt, vraag je dan het volgende eens af: wil ik dit echt? wat levert het mij op?

Ga ‘spelen’ met jouw mening, je oefent met een vertrouwd persoon en gaat op bepaalde onderwerpen jouw mening geven. Kijk eens wat er gebeurt als jouw vertrouwde persoon een andere mening heeft. Kan jij dan bij jouw mening blijven of wordt de mening van de ander ineens belangrijk. Oefen in het echt bij jouw mening blijven, dat levert je straks veel op.

“Toch heeft over niks een mening hebben ook een voordeel: je hoeft niet van mening te veranderen.” (Herman Brusselmans)


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

Janny op donderdag 15 november 2018 11:19
Herkenbaar! Maar de tip om me eerst af te vragen of ik het echt wil en te onderzoeken wat het me echt oplevert, is een goede tip. Die ga ik nog meer gebruiken. Dankjewel, Ineke.
Herma op donderdag 15 november 2018 13:46
Ik durf niet te zeggen dat ik niet naar een feest wil, bang dat ik een spelbreker ben. Het is toch zo leuk zeggen anderen tegen mij, kom toch gewoon en heb lol. Ik vind het helemaal niet leuk om naar een feest te gaan met heel veel mensen en harde muziek. Nu zit ik al een week lang met maagpijn omdat straks dat feest is.
Katja op donderdag 12 september 2019 22:47
In mijn synoniemenwoordenboek staat 'kneedbaar' en 'te manipuleren'. 
Ik ben met niet helemaal mee eens op zaterdag 02 oktober 2021 19:19
Nederland is een land met de grootse kanker patienten. Omdat wij in nederland niets weten over voeding. Als wij wel beter wisten dan hadden we niet hoogste aantal kanker patienten dan de rest van de wereld. Dus als het gaat om dieet soorten. Ben je slimmer uit via internet dan de huisarts die jou advies geeft om de schijf van vijf te volgen. En bovendien zo blijven we dom.  Het gevaar van beinvloedbaar zijn is om in aanmerking te komen met narcissten of sociopathen, criminelen en verkeerde contacten die met jou omgaan om van jou te profiteren.  En als het gaat om dieeten. Als je meer leest en meer weet welke voeding of natuurlijke producten jou kunnen helpen zul je achter komen wat wel goed is en wat niet goed is.  Bovendien de oorzaak van ziektes is stress niet de voeding perse. Maar echt slecht voeding bijvoorbeeld kanker wekkend voedsel zoals ............ kan ook voor zorgen voor ziektes. 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:56
199 Woorden over