Meteen naar reacties
vlinder-aarde

Vaak voelt een hoogsensitief mens zich erg eenzaam, terwijl veel HSPers verlangen om onderdeel te zijn van een groot en zinvol geheel. Dit kan een gevoel geven dat je er altijd alleen voor staat, het gevoel hebben nergens thuis te horen, nergens bij te horen.

Als je door je omgeving niet erkend wordt in je gevoeligheid kan je het gevoel hebben dat je geen bestaansrecht hebt. Dan zoekt een HSPer zijn hele leven naar een stuk zingeving van zijn bestaan.

Jij mag er zijn!

HSP is een karaktereigenschap, eentje die bij zo’n 15 tot 20 procent van de mensheid voorkomt. Niet alleen mensen hebben deze eigenschap, er zijn ook onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat hij ook bij dieren voorkomt.

Diversiteit in de soort zorgt voor overlevingskansen. Een vis die behoedzaam naar zijn eten toe gaat wordt niet zo snel opgegeten door een reiger bijvoorbeeld. De vis die wel regelrecht op zijn eten afgaat, heeft meer kans om niet ondervoed te raken.

Mensen die behoedzaam zijn en daarbij ook veel in de gaten hebben (de HSPer) zijn nodig om nieuwe creatieve leefomgevingen te creëren. Vanuit de oudheid was dat een hele nuttige eigenschap.

Onbegrepen

In je jeugd heb je misschien meegemaakt dat je niet gesnapt werd, een kind kan vaak niet alles goed uitleggen. Als volwassenen kan je nog steeds het gevoel hebben dat je omgeving je niet begrijp.

Je behoort als HSPer tot een minderheidsgroep, dat betekend dat de resterende 80 procent jou niet altijd zal begrijpen. Het is aan jou om uit te leggen wat het betekend om hoogsensitief te zijn.

Ik hoor vaak dat hier een het pijnpunt ligt voor hoogsensitieve mensen. Er is een groot verlangen naar woordeloos begrijpen, helaas komt dit heel zelden voor.

Jij doet er toe

Jij bent, net zoals alle andere mensen nodig in deze wereld, je doet er toe. De zingeving van jouw leven is HSPer zijn, mensen in je omgeving laten weten wat dat is en zeker hoe het voor jou is.

Samen met de rest van de bevolking ben je onderdeel van een groot geheel ook als je het niet altijd zo kunt zien of ervaren. Hoe meer je jezelf gaat realiseren dat ook jij onderdeel bent van de wereld, hoe meer je die ook gaat voelen. Dan ga je steeds vaker verbinding voelen zonder dat je hoeft te versmelten met de mensen om je heen.

Alles doet er toe
alles, alles doet er toe
ook wat er niet toe doet, dat doet er toe
(Herman van Veen)

Voel jij al verbinding?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op zondag 23 april 2017 14:41
Altijd welkom bij de workshop Saskia. Je komt dan mensen tegen die met hetzelfde worstelen als jij doet, samen kan aan de pijnpunten werken.

Reageer op deze blog

vrijdag 30 oktober 2020 13:53
199 Woorden over