Meteen naar reacties
vlinder-aarde

Vaak voelt een hoogsensitief mens zich erg eenzaam, terwijl veel HSPers verlangen om onderdeel te zijn van een groot en zinvol geheel. Dit kan een gevoel geven dat je er altijd alleen voor staat, het gevoel hebben nergens thuis te horen, nergens bij te horen.

Als je door je omgeving niet erkend wordt in je gevoeligheid kan je het gevoel hebben dat je geen bestaansrecht hebt. Dan zoekt een HSPer zijn hele leven naar een stuk zingeving van zijn bestaan.

Jij mag er zijn!

HSP is een karaktereigenschap, eentje die bij zo’n 15 tot 20 procent van de mensheid voorkomt. Niet alleen mensen hebben deze eigenschap, er zijn ook onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat hij ook bij dieren voorkomt.

Diversiteit in de soort zorgt voor overlevingskansen. Een vis die behoedzaam naar zijn eten toe gaat wordt niet zo snel opgegeten door een reiger bijvoorbeeld. De vis die wel regelrecht op zijn eten afgaat, heeft meer kans om niet ondervoed te raken.

Mensen die behoedzaam zijn en daarbij ook veel in de gaten hebben (de HSPer) zijn nodig om nieuwe creatieve leefomgevingen te creëren. Vanuit de oudheid was dat een hele nuttige eigenschap.

Onbegrepen

In je jeugd heb je misschien meegemaakt dat je niet gesnapt werd, een kind kan vaak niet alles goed uitleggen. Als volwassenen kan je nog steeds het gevoel hebben dat je omgeving je niet begrijp.

Je behoort als HSPer tot een minderheidsgroep, dat betekend dat de resterende 80 procent jou niet altijd zal begrijpen. Het is aan jou om uit te leggen wat het betekend om hoogsensitief te zijn.

Ik hoor vaak dat hier een het pijnpunt ligt voor hoogsensitieve mensen. Er is een groot verlangen naar woordeloos begrijpen, helaas komt dit heel zelden voor.

Jij doet er toe

Jij bent, net zoals alle andere mensen nodig in deze wereld, je doet er toe. De zingeving van jouw leven is HSPer zijn, mensen in je omgeving laten weten wat dat is en zeker hoe het voor jou is.

Samen met de rest van de bevolking ben je onderdeel van een groot geheel ook als je het niet altijd zo kunt zien of ervaren. Hoe meer je jezelf gaat realiseren dat ook jij onderdeel bent van de wereld, hoe meer je die ook gaat voelen. Dan ga je steeds vaker verbinding voelen zonder dat je hoeft te versmelten met de mensen om je heen.

Alles doet er toe
alles, alles doet er toe
ook wat er niet toe doet, dat doet er toe
(Herman van Veen)

Voel jij al verbinding?


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

rein op dinsdag 18 april 2017 21:48
Hallo Ineke, op het moment gaat het even niet zo goed, door prive-omstandigheden Op het werk voel ik weerstand als ik de kantine in ga,maar ben ik aan het rijden(buschauffeur) dan voel ik me heel rustig, maar zoek nu waar die weerstand van daan komt. Nu ik verhuisd ben naar de binnenstad van Arnhem heb ik een aantal kleine loempiaatjes gebakken voor de mensen naast mij omdat ik de huishoud trap geleend had. En vanavond kwam de aziatische buurvrouw mij tegemoet om te zeggen dat ze het heerlijk vond en zei toen ze een kleine buiging maakte "uit liefde". Dan maakt dat moment de hele dag weer goed!
Ineke Snelleman op woensdag 19 april 2017 16:37
Fijn is dat Rein, iemand die zo blij is met jouw loempiaatjes. Dat maakt een dag zeker goed, deze momenten zijn om te koesteren en tevoorschijn te halen op dagen dat het niet zo lekker gaat.
Hannie op woensdag 19 april 2017 16:51
Hoi Ineke, ondanks dat ik weet dat ik er toe doe en dat HSP-ers nodig zijn vind ik het wel eens moeilijk om te kiezen: zeg ik het wel, of zeg ik het niet ? Anderen kunnen hoog-gevoeligheid als een kwaliteit zien maar misschien ook als over-gevoeligheid of zelfs aanstellen...
Ineke Snelleman op zondag 23 april 2017 07:51
Jammer dat HSP nog niet zo bekend is, daardoor zeggen nog niet alle mensen dat ze het zijn. Ik merk dat hoogsensitieve mensen soms ook bewust kiezen waar ze het wel of waar ze het niet zeggen. Ook zie ik mensen die hun HSP zijn helemaal hebben geaccepteerd en waarvoor het niet meer uitmaakt wat een ander ervan vindt. Je kunt voor jezelf eens kijken of je het al helemaal geaccepteerd hebt dat je een HSPer bent, misschien zit daar nog een belemmering.
Saskia op zondag 23 april 2017 11:08
Het gevoel "er niet toe te doen"en "niet gezien te worden" zijn op dit moment mijn grootste pijnpunten. Ik hoop hiermee om te leren gaan. wellicht dat jouw workshop hier ook aan bij kan dragen...

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:25
199 Woorden over